Saadettin KILIÇ
  • 09/03/2020 Son günceleme: 09/03/2020 15:24
  • 4.573

Bilindiği gibi Türkiye Büyük Millet Meclisinde 8 Ağustos 1951 tarihinde kabul edilen ve 11 Ağustos 1951 tarihinde Resmî Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren 5830 sayılı kanun ile Türkiye genelindeki bütün Halkevleri kapatılarak malları hazineye devredilmişti.

Demokrat Partinin bu girişimi ile  tüm yurtta Halk Evleri kapandıktan sonra Halk Evleri’nin temel ilkelerini kendilerine rehber edinen üç, beş hemşerimiz 1956’yılında Beykoz Kültür Derneği’ni kurdular…

Başlangıçta küçük ve dar bir odada çalışmalarını sürdüren bu dernek, 1960 İhtilalında Beykoz Kaymakamı olan bir Binbaşı sayesinde Beykoz Vapur İskelesi üstüne taşınarak faaliyetlerini Boğaz’a sıfır manzaralı olağan üstü güzel bir mekânda sürdürdü, ta ki başka bir askeri darbe olan 12 Eylül Askeri Darbesiyle kapatılana kadar.

Aradan geçen tam 40 uzun yıldan sonra şimdi yine aynı ülkülerle bir araya gelen yine bir avuç yurtsever duyarlı hemşerimiz, bu defa da 1956’yılında kurulan ve 12 Askeri Darbeyle kapatılan Beykoz Kültür Derneği kendilerine referans aldılar.

Bu ideallerle 8 Mart 2020’de Beykoz Vakfı’nda ikinci buluşmalarını gerçekleştirerek yoğun katılımlı ıslak imzayla kurucu üyelerini belirlediler.

Pazar günü Saat 13’00 de başlayan ve 15,30’a kadar devam toplantıyı baştan sona kadar Beykozlu, ünlü radyo ve televizyon sunucusu Şafak Karaman yönetti.

Şafak Karaman’ın kusursuz profesyonelliği salondaki tüm dinleyicileri son derece olumlu etkiledi. Divan üyesi Talat Karasakaloğlu’nun da söylediği gibi bugüne kadar ilçemizde çok nadir rastlanan yüksek seviyeli, nitelikli ve gerçekten demokratik bir toplantı gerçekleşti.

Profesyonel Sunucu Şafak Karaman, konuşmalarıyla tüm katılımcıları yüreklendirirken, mikrofonu uzattığı dinleyicileri de büyük bir sabır ve nezaketle dinledi.

Dinleyiciler arasında yer alan hiç kimse bu gün bu toplantıda bana düşüncelerimi ifade etme şansı ve süresi vermediler diye düşünmedi.

Hatta hızını alamayan bazı konuşmacılar zaman, zaman gündem dışına çıkmasına rağmen, yine başarılı sunucu Şafak Karaman’ın tam yerinde ve nezaketle uyarılarına hiç itiraz etmeden uydular…

Dinleyiciler arasında en renkli simalardan biri de 82 yaşındaki İbrahim İslamoğlu idi. O’da çocukluk yıllarından başlayan anılarında Beykoz Kültür Derneği’nin tarihsel süreciyle ilgili pek çok kişinin belki de ilk kez duyduğu bilgilerini paylaştı öneri ve uyarıyla diğer katılımcılar gibi Beykoz Kültür Derneği’nin ilçemize hayırlı olmasını diledi…

Bunlar vitrinde görünenlerdi. Ama kulis sohbetlerinde her daim olduğu gibi, birbirlerini seven, sevmeyen, küsen, küsmeyen, haklı, haksız iddialar yine havada uçuşuyordu.

Uçsun, bu sorun değil, aynı çatı altında aileler içinde de küsmeler, kızmalar, kıskanmalar sık yaşanır; herkes genel geçer değerlere ve kendilerinin belirlediği ilkelere uysun yeter.

Varsın, Yavuz Gürkan, Bahadır Yavuz,  Can Çakmak, , Talat Kabasakaloğlu, Sertaç Olcayto, Karslılar Derneği Eski Başkanı Alattin Kılıç, Kenan Pekşen, Şair Genco ve Rafet Şişmanoğlu gibi kurumun ilkeleri ve geleceğiyle ilgili düşüncelerini dile getireceğine, kişisel duygu ve düşüncelerini dile getirsinler.

Olsun heyecan ve renk kattılar ama onlar da bu oluşumu destekleyeceklerini, taşın altına ellerine koyacaklarını söyleyerek toplantıdan ayrıldılar.

Sonuç olarak; Beykoz Vakfı’nın son derece nezih hazırlanmış SALON ve BARDAK YARIDAN ÇOK DAHA FAZLA DOLUYDU…

İlçemiz ve ülkemize hayırlı olsun…

 

Yazarın Yazıları
Yorumlar (0 Yorum)

Bu içeriğe yorum yapılmadı, yorum yapmak ister misin?

Yorum Yaz