Beykoz heyeti Mohaç’ta ağırlandı

  • 0
  • 9795
Beykoz heyeti Mohaç’ta ağırlandı
Beykoz heyeti Mohaç’ta ağırlandı
Beykoz heyeti Mohaç’ta ağırlandı

Macaristan’daki kardeş şehrimiz Mohaç’ta her yıl olduğu gibi bu yıl da baharın gelişi Bushos Festivali’ye kutlandı.

Bushos Festivali’ndeki geleneksel kutlamalara katılan Beykoz Belediyesi heyeti son derece sıcak bir şekilde karşılandı.

Beykoz ve Mohaç arasında kardeş şehir çalışmalarıyla gelişen kültürel bağlar, festival organizasyonları ve karşılıklı ziyaretlerle günden güne güçleniyor, bu ziyaretlerde gençlerin katılımına açık sosyal ve kültürel projeler geliştiriliyor karşılıklı iş birliği alanları belirleniyor.

Bu yıl 8-11 Şubat 2013 tarihleri arasında kutlanan Bushos Festivali’nde ilçemizi, Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek adına Belediye Başkan yardımcısı Nevin Çalışkan ve Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Adem Çalışkan’ın yer aldığı 6 kişilik bir heyet temsil etti.

Geleneksel kış uğurlama ateşi yakıldı

Mohaç’ta yaşayan yerel bir halk olan Bushoslar’ın, Türkler’in işgali sırasında onları korkutup kaçırmak için giydikleri geleneksel maske ve postalara büründükleri festivalde Tuna Nehri’nden kanolarla Mohaç’a geliniyor ve geleneksel kış uğurlama ateşi yakılıyor.

4 gün boyunca geleneksel kıyafetlerle yapılan dans ve törenlerle kutlanan festivalde Beykoz heyeti son derece sıcak bir şekilde ağırlandı. Şehirde kaldıkları süre içinde Mohaç halkının coşkusuna ortak olan ve festival kutlamalarına katılan heyet, Mohaç Meydan Savaşı’nın yapıldığı alan, Mohaç’ta yaşayan üç büyük azınlığa (Alman, Hırvat ve Macarlara) ait geleneksel eşyaların sergilendiği Kanizsai Dorottya Müzesi, Busho maskelerinin yapıldığı atölyeleri ziyaret ettiler.

Festivale katılarak törenleri izleyen Beykoz heyeti, şehirdeki müzeleri gezdi ve Macar gelenekleri hakkında bilgiler de aldı.

Bushos Festivali:

Mohaç’ta Şubat ayında kutlanan bir festivaldir. Bu festival, kışın bitmesi ve baharın gelmesini sembolize etmektedir. Festival aslında Macaristan’da yaşayan Hırvat asıllı azınlıkların bir kültür geleneğidir ve altı gün sürmektedir. Festival kapsamında Mohaçlı erkekler, ağaçtan yapılan özel bir maske takmakta ve koyun postu giymektedirler. Böylece kimliklerini gizli tutmaktadırlar. Ayrıca kadınlar da yöresel kıyafetler giymektedirler. 2009 yılında UNESCO’nun çalışmaları sayesinde Dünya Koruması altına alınmıştır. Festivalin bir diğer amacı, kış mevsimini uğurlamak ve baharın gelmesini sağlanmaktır. Ayrıca festival bolluk ve bereketin temin edilmesini amaçlamaktadır.

Haber Merkezi

El Ele Gönül Gönüle Kongre
Önceki El Ele Gönül Gönüle Kongre
Beykoz Riva'daki film platosunda yangın çıktı
Sonraki Beykoz Riva'daki film platosunda yangın çıktı