Beykoz'da denize girilebilir en iyi plaj olarak gösterilen Poyrazköy Plajı'nda işletmelerin işgali vatandaşları isyan ettirdi.
Çevredeki işletmelerin deniz kenarına kadar masa ve sandalye dizmesi, ailesiyle denize girmek için bölgeye gelen Beykozluları ve İstanbulluları denizden mahrum bırakıyor.
Beykoz Belediyesi sorumluluğundaki plaj için belediyenin işgaliye ödemesi aldığı iddia edilirken, ödeme tutarının da aylık 3 bin lira civarında olduğu ifade ediliyor.
Halk, sahillerin "işgal" edildiği gerekçesiyle "Kıyı Kanunu" olarak da bilinen "Kıyının Korunması, Yapı Yasağı, Kıyı ve Denizde Yapılacak Yapılar Kanunu"nu işaret ediyor.
3621 sayılı kanunun 5. maddesinde, "Kıyılar ile ilgili genel esaslar aşağıda belirtilmiştir: Kıyılar, devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Kıyılar, herkesin eşit ve serbest olarak yararlanmasına açıktır. Kıyı ve sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilir" deniliyor.
Yine aynı kanunun 6. maddesinde ise "Kıyı, herkesin eşitlik ve serbestlikle yararlanmasına açık olup, buralarda hiçbir yapı yapılamaz; duvar, çit, parmaklık, telörgü, hendek, kazık ve benzeri engeller oluşturulamaz. Kıyılarda, kıyıyı değiştirecek boyutta kazı yapılamaz; kum, çakıl vesaire alınamaz veya çekilemez" ifadeleri yer buluyor.

Kanundaki "Kıyılar herkesin eşit ve serbest olarak yararlanmasına açıktır" ifadesinin Poyrazköy Plajı'nda uygulamada karşılık bulamıyor.
İBB ve Beykoz Belediyesi işgaliye karşısında sessizliğini koruyor.
Haber Merkezi