Beykoz halkı yıkılan camisini geri istiyor

  • 3
  • 18399
Beykoz halkı yıkılan camisini geri istiyor
Beykoz halkı yıkılan camisini geri istiyor
Beykoz halkı yıkılan camisini geri istiyor
Beykoz halkı yıkılan camisini geri istiyor

Beykoz Kavacık’ta depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle yıkılan caminin yapımının gecikmesi vatandaşların tepkisini çekti.

Geçtiğimiz ocak ayında Kavacık Hasan Yavuz Camii’nin yıkılmasının ardından bölge halkı ciddi mağduriyet yaşamaya başladı. Bölgede diğer camilerin uzak mesafelerde olması insanları oldukça zorlamaya başlarken, bölge esnafı da vakit namazlarından ziyade Cuma ve bayram namazlarında, diğer camilerin gerek küçük, gerekse uzak mesafelerde olmalarından kaynaklı olarak ciddi sıkıntılar yaşadıklarını dile getirdi.

Cami inşaatının başlamasının gecikmesinde ise Hasan Yavuz Eğitim ve Kültür Vakfı ile Diyanet Vakfı arasında yaşanan ihtilafın neden olduğu öğrenildi.

Hasan Yavuz Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı Muhammed Tüysüz, Beykoz Belediyesi’ne ruhsat müracaatında bulunduklarını, ruhsatlarının verilmesinin ertesi gününde, Kavacık Merkez Camii ismiyle inşaata başlayabileceklerini dile getirse de Beykoz Müftüsü Ali Efe, camii inşaatını Beykoz Belediyesi’nin yapabilmesi için söz konusu arazinin Diyanet Vakfı’na devredilmesinin yasal bir zorunluluk olduğunu dile getirdi.

Beykoz Müftüsü Ali Efe, cami arazisinin Diyanet Vakfı’na devredilmesi için Hasan Yavuz Vakfına teklif götürdüklerini ve bu tekliflerinin vakıf yöneticileri tarafından kabul görmediğini ifade ederek, vakıf yöneticilerinin mahkeme kanalıyla vakfı kapatma girişimlerinin, vakfın mal varlığı ve nakit parası olması nedeniyle yine mahkeme tarafından reddedilmesinin süreci uzattığını kaydetti.

Yıkılan caminin yerine yenisinin Beykoz Belediyesi, ya da her hangi bir kamu kurumu tarafından yapılabilmesi için yasa gereği üzerine cami yapılacak arazinin Diyanet Vakfına verilmesi gerektiğine vurgu yapan Müftü Efe, bunun aksi olması durumunda Hasan Yavuz Vakfı’nın Beykoz Belediyesi’nden alacağı yapı ruhsatıyla kendi imkânları ve vatandaşların desteği doğrultusunda camiyi yapabileceğini belirtti.

Bu ihtilaf ve gecikmeden diyanet camiasının ve vatandaşların rahatsız olduğunu ve bundan sonra Hasan Yavuz Eğitim ve Kültür Vakfının tavrına göre caminin akıbetinin netleşeceğini dile getiren Beykoz Müftüsü Ali Efe,  caminin maliyetinin yaklaşık 60 milyon civarında olacağını söyledi.

Kamu kurumlarının yasa gereği özel vakıflara cami yapamayacağını ifade eden Müftü Efe, camii inşaatını ya Hasan Yavuz Vakfı alacağı ruhsat sonrası başlatabileceğini ya da, cami arsasının diyanet vakfına devredilmesiyle Beykoz Belediyesi’nin camiyi yeniden inşa ettirebileceğini dile getirdi.

Müftü Efe, özel vakıfların aynı amaçla kullanmak şartıyla kamu vakıflarına gayrimenkul devri yapabildiğini de sözlerine ekledi.

Bölge halkı ise, ‘önümüz kış mevsimi, dışarıda namaz kılınmaz. Bu yıl böyle geçer. Ama bu iş uzarsa çile çekmeye devam ederiz’ yorumunu yaparken, sorunların bir an önce çözülüp cami inşaatın başlamasını istedi.

Külliye tarzında hazırlanan projenin yapımının yaklaşık 3 yıl süreceği, külliyede kafeterya, gençlik merkezi, kütüphane ve derslikler olacağı ve aynı anda 6 bin kişinin ibadet edebileceği bildirildi.

Bir başka bilgiye göre de Beykoz Müftülüğünün de burada kurulacak külliyeye taşınabileceği kaydedildi.

Haber Merkezi

Beykoz İstişare Ekibi her an kapınızı çalabilir
Önceki Beykoz İstişare Ekibi her an kapınızı çalabilir
Kırmızı Beykoz
Sonraki Kırmızı Beykoz
Yorumlar (3 Yorum)

Yalcin (2 yıl önce)

eğer bu cami inşatının gecikmesinde şahsi menfaatler var ise şahsen benim kul hakkım haram olsun diyorum yarın mahşeri kubrada hesaplaşacagız evvel allah

Yavuz (3 yıl önce)

Diyanet vakfına arazi devri diye bir şey olamaz. Kendi adına nasıl mülk sahibi oluyor. Eğer işin için diyanet karışacak ise o zaman mülkiyet Hazinenin olması gerekir. Muftuluk herhalde malın üzerine oturmak istiyor.

Salih (3 yıl önce)

Eskiden camiler ibadethane idi Şimdi ticarethane oldu Kıyamet alameti dedikleri bu olsa gerek

Yorum Yaz