Beykoz eğitimde ilk 1000'e giremedi ama…

  • 0
  • 15451
Beykoz eğitimde ilk 1000'e giremedi ama…
Beykoz eğitimde ilk 1000'e giremedi ama…
Beykoz eğitimde ilk 1000'e giremedi ama…
Beykoz eğitimde ilk 1000'e giremedi ama…
Beykoz eğitimde ilk 1000'e giremedi ama…
Beykoz eğitimde ilk 1000'e giremedi ama…
Beykoz eğitimde ilk 1000'e giremedi ama…
Beykoz eğitimde ilk 1000'e giremedi ama…
Beykoz eğitimde ilk 1000'e giremedi ama…
Beykoz eğitimde ilk 1000'e giremedi ama…
Beykoz eğitimde ilk 1000'e giremedi ama…

Geçtiğimiz yılın YGS 2015 Başarı Sıralaması'nda ilk 100'e giren okulları araştıran Dost Beykoz, ilginç sonuçlara ulaştı.

Geçtiğimiz yılın YGS 2015 Başarı Sıralaması'nda ilk 100'e giren okulları araştıran Dost Beykoz, ilginç sonuçlara ulaştı.

Yükseköğretime geçiş sisteminin ilk sınavı olan YGS, 2010 yılından bu yana ülkemizde uygulanıyor. Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri olmak üzere 4 bölümden oluşan Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS), her bölümden 40 olmak üzere toplamda 160 soru soruluyor. Sınav süresi, tek oturumda 160 dakikadan oluşurken, tercih yapabilmek için en az 150 puan ve LYS'ye girebilmek için ise en az 180 puan almak gerekiyor.

Peki, geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen YGS sınavlarında okullar, öğrencilerinin elde ettikleri başarılar oranında nasıl sıralanıyor? Dost Beykoz, ilçedeki hiçbir devlet ve özel okulun ilk 1000'e giremediği 2015 YGS Sınavı'nı okurları için araştırdı. Buna göre ilk 100 içerisine giren okulların büyük bölümünü 'Özel Fen Liseleri' oluşturuyor. Ancak bunun sebepleri araştırıldığında da ilginç veriler ortaya çıkıyor.

İşte, Dost Beykoz'un araştırdığı YGS Sınavı ve başarılı olan okulların başarı hikâyesi...

'Özel Fen Liseleri neden bu kadar başarılı görünüyor?'

YGS-2015'te Türkiye Başarı Sıralaması yayımlandı. Listede ilk 5 sırada Özel Fen Lisesi yer alıyor. Ankara'daki Özel Atlantik Ahmet Ulusoy Fen Lisesi birinci, Erzurum'daki Özel Aziziye Fen Lisesi ikinci, yine Ankara'dan Özel Samanyolu Fen Lisesi üçüncü, İstanbul'dan Özel Başakşehir Fen Lisesi dördüncü ve Mersin'den Özel Yıldırımhan Fen Lisesi beşinci sırada yer alıyor. Peki, nasıl oluyor da bu okullar, özellikle İstanbul'un en başarılı devlet liselerinin de üzerinde yer alabiliyor? Aslında bu soruya birkaç açıdan yanıt verilebilinir. En kestirme yanıtın ise şu olduğu biliniyor: Devlet okullarından 200-300 öğrenci sınava girerken, özel fen liselerinden yalnızca 15-20 öğrenci sınava dâhil oluyor. Katılan sayısı azaldıkça da okulların aldığı puan ortalamaları tabi olarak yükseliyor. Sonuçta, devlet okullarında okuyup sınava giren ve daha az başarılı olan öğrenciler, çok başarılı olan öğrencilerin ortalamasını da düşürüyor.

Özel Fen Liselerinin başarılı görünmesinde, sınava gönderilen öğrencilerin az sayıda olmasının peşi sıra özellikle Temel Lise denilen ve Dershanelerden Liseye çevrilen okulların devlet okullarından öğrenci transfer etmesinin de büyük bir etkisi olduğu gözleniyor. Uzmanlar, devlet okullarının yanı sıra ünlü kolejlerin de temel liselere 'öğrenci kaptırdığını' ifade ediyor. Henüz yeni yeni yasalarla kendilerine öğrenci yetiştirme izni verilen Temel Liselerin, devlet okulları tarafından kendisine 3 yıl emek verilmiş 'hazır başarılı öğrenciyi' transfer etmesi, bu anlamdaki istatistik verileri de bir hayli etkiliyor. Yine uzmanlar, bu konuda devlet okulları kadar kolejlerin de 'mağdur' olduğu fikri etrafında birleşiyor.

'Devlet okuluna 5 kuruş harcamayan, temel lisede binlerce lirayı gözünü kırpmadan veriyor'

Geçmişte olduğu kadar devlet okulları başarılı görünmezken, bu sonucun altından belki de 'kitap' olabilecek yüzlerce maddelik ayrıntı çıkacağı anlaşılıyor. Özellikle devlet okullarında okuyan çocukları için ellerini hiçbir zaman cebine atmamış olan veliler, her nasılsa Temel Liseler için binlerce lirayı bir anda gözden çıkarabiliyor. 10 bin liranın da üzerinde para vererek, yalnızca 1 yıl daha çocuğunu Temel Liseye gönderen veliler, bu sırada büyük bir çifte standardın da altına imzasını atıyor. Tek hedefi çocuğunu bir yükseköğretim kurumuna yerleştirmek olan veliler, bu konuda temel lisede eğitim veren öğretmenlerden çok daha tecrübeli olan, belki daha çok yarar sağlayacak olan devlet okullarındaki öğretmeni görmezden geliyor.

Beykoz, eğitim konusunda istatistiklere 'başarılı' bir ilçe olarak geçmese de özellikle devlet okullarının kalitesi bakımından her geçen gün biraz daha ivme kazanıyor. Örneğin, Çavuşbaşı'nda bulunan Beykoz Anadolu Lisesi, Beykoz Çavuşbaşı Çok Programlı Anadolu Lisesi, hem fiziki görünümleri hem de Müdür ile öğretmenlerinin üstün gayretleriyle, burada okuyan öğrencilere önemli olanaklar sunuyor. Yine Beykoz Kaymakamı Ahmet Katırcı, Beykoz İlçe Milli Eğitim Müdürü Kazım Bozbay gibi isimler, bu eğitimin devlet eliyle daha iyi yapılabilmesi adına büyük bir çaba harcıyor. Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek'in de ilçedeki okullara her yıl düzenli olarak maddi ve lojistik yardımda bulunduğu biliniyor. Ancak burada 'eksik' olan bir kısmın olduğu bunun ise çocuğuna ve onun okuduğu okula daha fazla zaman ayırması gereken 'veli' olduğu ortaya çıkıyor. Çünkü her nedense öğrenci velileri, devlet okullarına ve devletin öğretmenlerine sahip çıkmak konusunda, binlerce lira ödemekten çekinmediği okullara oranla daha az zaman ve daha az para harcıyor. Hatta daha az da değil; hiç para harcamıyor…

'Sıralamada ilk 3'e giren Özel Fen Liselerinin tarihçeleri ne anlatıyor?'

Öte yandan YGS-2015'te her şeye rağmen sıralamada ilk 3'te yer alan liselerin Özel Fen Lisesi olduğu anlaşılıyor. İlk 100'e toplamda 30'dan daha az devlet okulunun girdiği gözlenirken, sıralamada ilk 3'te yer alan okulların tarihçeleri ve başarıları arasında şunlar bulunuyor:

1- Özel Atlantik Ahmet Ulusoy Fen Lisesi

Temel Matematik Ortalaması: 40 soruda 36,90

Fen Bilimleri Ortalaması: 40 soruda 34,28

Türkçe Ortalaması: 40 Soruda 30,15

Sosyal Bilimler Ortalaması: 40 soruda 29,25

Fen Lisesi'nin yanı sıra Sosyal Bilimler ve Anadolu Lisesi bölümleri de bulunan Atlantik Eğitim Kurumları, Başkent Ankara'da Gölbaşı İlçesi İncek Mahallesi'nde 2003 yılında eğitim hayatına başladı. Okul, 2009 yılında 3'ü TÜBİTAK'tan olmak üzere toplamda 9 Ulusal ve Uluslararası yarışmada dereceler elde etti. Özel Atlantik Ahmet Ulusoy Liseleri'nin 2009 yılında aldığı ödüller arasında Kanada-Montreal EXPO3 Sosyal Bilimler Birinciliği'nden elde ettiği 1 Altın Madalyası, Başbakanlık Resim Projesi'nden bir Mansiyonu, AB Projesi kapsamında Macaristan'da gerçekleştirilen yarışmadan da bir Onur Belgesi bulunuyor. Öte yandan okulun, İlkokuldan Liseye Ankara'da 6 Şubesi bulunuyor ve ayrıca Rusya'nın Başkenti Rusya'da da 'Atlantic International School' adıyla bir şubesi faaliyet gösteriyor.

2- Özel Aziziye Fen Lisesi

Temel Matematik Ortalaması: 40 soruda 36,39

Fen Bilimleri Ortalaması: 40 soruda 33,10

Türkçe Ortalaması: 40 Soruda 31,07

Sosyal Bilimler Ortalaması: 40 soruda 28,53

Özel Aziziye Eğitim Kurumları, 1986 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal tarafından açılışı yapılan Özel Aziziye İlkokulu ve Özel Aziziye Ortaokulu ile başlayan eğitim yaşamına 20 Eylül 1994 yılında kurulan Özel Aziziziye Lisesi'yle devam etti. Erzurum'un Aziziye ilçesinden Palandöken ilçesindeki binasına taşınan okul, Yenişehir Kampus alanında 30 bin metrekarelik bir alanda faaliyet gösteriyor. Özel Aziziye Eğitim Kurumları, şu an Anasınıfından Liseye kadar 6 okulunda 130 öğretmen ile bin 500'ün üzerinde öğrenciye hizmet veriyor.

3- Özel Samanyolu Fen Lisesi

Temel Matematik Ortalaması: 40 soruda 36,07

Fen Bilimleri Ortalaması: 40 soruda 34,20

Türkçe Ortalaması: 40 Soruda 31,73

Sosyal Bilimler Ortalaması: 40 soruda 26,55

Özel Samanyolu Eğitim Kurumları, 1983 yılında Ankara Yenimahalle İvedik Caddesi üzerinde bulunan merkez binasında yabancı dilde eğitim yapan Anadolu Lisesi statüsünde özel okul olarak eğitim hayatına başladı. Özel Samanyolu Fen Lisesi 1991 yılında faaliyete geçerken, kurum, anaokulundan liseye kadar birçok okulda faaliyet göstermeye devam ediyor. Özel Samanyolu Fen Lisesi'nin de yine Özel Atlantik Ahmet Ulusoy Fen Lisesi gibi TÜBİTAK ödülleri bulunuyor. 

WhatsApp İhbar Hattı: 0 (541) 464 6673 

Haber Merkezi

Merhum Erbakan ve şehitlerimize Beykoz’da Kuran-ı Kerim okundu
Önceki Merhum Erbakan ve şehitlerimize Beykoz’da Kuran-ı Kerim okundu
Beykoz'un öğretmeni kutlamalarda kriz geçirip öldü
Sonraki Beykoz'un öğretmeni kutlamalarda kriz geçirip öldü
Yorumlar (0 Yorum)

Bu içeriğe yorum yapılmadı, yorum yapmak ister misin?

Yorum Yaz