Beykoz Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Hasan Kasap, dünya üzerindeki tüm ölüm sebepleri göz önüne alındığında bunların yaklaşık yüzde 35'inin kalp ve damar hastalıkları nedeniyle olduğunu ve her yıl 18 milyon insanın bu nedenle hayatını kaybettiğini söyledi.
Türkiye'de 2017 yılında yayınlanan TEKHARF çalışması ve 2023 TÜİK Nüfus İstatistikleri üzerinden yapılan hesaplamalarla Türkiye'de 5 milyona yakın kalp hastası olduğunu dile getiren Uzman Dr. Kasap, "Yani önceden hiçbir belirti ya da şikayet olmadan da kalp hastası olabilmekteyiz. Bu nedenle, şikayetlerden önce bilmemiz gereken bir kavram vardır; bu da 'kalp hastalığı için risk sınıfımız'dır. Aile öyküsü, diyabet, obezite-insülin direnci, sigara kullanımı, hipertansiyon, kolesterol yüksekliği, stres ve yaş bu risk sınıfımızın belirleyicileridir. Kadınlar erkeklere göre biraz daha korunaklı olmakla birlikte, sigara kullanımı varsa ya da menopoza girmişlerse, bu avantaj ortadan kalkmaktadır." diye konuştu.
Maalesef artmaya devam edecek gibi
Kalp hastalıklarının artmasının en önemli nedeninin insanlığın giderek daha sağlıksız hale gelen yaşam tarzı olduğuna işaret eden Kasap, "Hareketsiz, daha kötü beslenen, stres altında yaşayan ve zararlı alışkanlıklara sahip bir yaşam tarzı; insanları kalp hastalıklarına götüren ana risk faktörlerini doğurmaktadır. Nedir bu risk faktörleri; obezite, diyabet, hipertansiyon, yüksek kan yağları ve kolesterol, sigara- alkol alışkanlıkları. Yaşam tarzı sağlıksız hale geldikçe bu risk faktörleri de artıkça, kalp hastalıkları giderek daha da artmaktadır ve maalesef artmaya devam edecek gibi görünüyor."
Sorun aşıda değil hastalıkta…
Uzm. Dr. Kasap, şunları söyledi: "Kovid-19, damar iç duvarını döşeyen endotel adlı örtüye hasar oluşturduğu için bu hastalığı orta ya da ağır geçirenlerde, kalp damar hastalığında artışa neden olmuştur. Ancak aşıların böyle bir artışa neden olduğunu gösteren bilimsel veri yoktur. Tam tersine aşılar, kalp hastalıklarını artırabilecek olan Kovid-19 hastalığının önüne geçerek, kalp hastalıklarından da korunma sağlamıştır."
"Nefes darlığı, erken yorulma, çarpıntı…"
Kalp hastalıklarının en sık belirtisinin göğüs ağrısı olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Kasap, açıklamalarını şöyle tamamladı:
"Göğüs üzerinde, daha çok göğüs ortası ve solunda, sol omuza sol kola (daha nadiren sağa) ve alt çeneye yayılabilen, istirahatte de olabilmekle beraber genellikle eforla gelen, dinlenmek zorunda bırakan, 3-5 dk süreli baskı, sıkışma, ezilme, yanma, ağırlık hissi tarzında ağrılar olarak tarif edilebilir. Bu durumda bir kardiyoloji uzmanına başvurmak gerekir. Diğer önemli belirtiler ise nefes darlığı, erken yorulma, çarpıntı ve ayaklarda-bacaklarda şişlik olarak sayabiliriz."
Haber Merkezi