Beykoz’daki kurtarma operasyonunun detayları

  • 0
  • 14375
Beykoz’daki kurtarma operasyonunun detayları
Beykoz’daki kurtarma operasyonunun detayları
Beykoz’daki kurtarma operasyonunun detayları
Beykoz’daki kurtarma operasyonunun detayları
Beykoz’daki kurtarma operasyonunun detayları
Beykoz’daki kurtarma operasyonunun detayları
Beykoz’daki kurtarma operasyonunun detayları
Beykoz’daki kurtarma operasyonunun detayları

Beykoz Dereseki Mahallesi’nde 61 metrelik kuyuya düşen köpeğin kurtarılması için alet icat eden Beykozluya ulaştık.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun (TTK) yanı sıra birçok kuruluşun destek verdiği 11 günlük çalışmayla kurtarılan "Kuyu" adlı köpeğin sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi. 

Beykoz'da düştüğü kuyudan çıkarıldıktan sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesinin Fatih'teki Hayvan Hastanesi'ne götürülen Kuyu, muayene edildi. 

"Çok mutluyuz"

Hayvan Hakları Konfederasyonu İstanbul Koordinatörü Barış Şengün, kurtarma çalışmalarının köpeğin kuyuya düşmesinden bir gün sonra başladığını söyledi. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi Beykoz Grubu'nun çalışmanın başından beri orada bulunduğunu anlatan Şengün, "Beykoz itfaiyesi başından beri oradaydı, çok çaba sarf etti. Ardından son dört, beş günde AFAD devreye girdi. Prof. Dr. Orhan Kural ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının devreye girmesiyle TTK'dan 4 kişilik ekip geldi. Onların gelmesiyle daha profesyonel çalışma başladı. Çok mutluyuz." ifadelerini kullandı.

Şengün, vatandaşlardan bini aşkın telefon aldığına dikkati çekerek, "Bu hadise, mutlu sonla bitti. Kuyu'nun kurtulması bizim için çok önemliydi. Genel perspektifte bizim için daha önemli bir şey var. Artık Türkiye'de hayvanların da en az insanlar kadar değerli olduğu anlaşıldı. Bununla beraber çok ciddi bir kamuoyu oluştu." değerlendirmesinde bulundu. 

Dost Beykoz, Kuyu köpeğin bulunduğu dehlizden çıkarılması için projeyi geliştiren Beykozluya da ulaştı. Kuyu köpeğin çıkarılması için hazırlanan sistemi Riva Su ve Doğa Sporları Kulübü'nün kurucusu Davut Sarıkurt'un geliştirdiği öğrenildi.

"Çıkarttığımız sistemi kendim kurdum"

Dereseki'deki kaçak sondaj kuyusu yetkililer tarafından geçici bir süre kapatılırken, Kuyu köpeğin çıkarılması için 7 gün mücadele veren Davut Sarıkurt, Dost Beykoz’a özel açıklamalarda bulundu. Kuyu köpeğin çıkarılma çalışmalarının 5. gününde gidip bölgeyi ziyaret ettiğini söyleyen Sarıkurt, "İlk gün kimseye bir şey söylemeden gidip sadece kuyuyu görmek istedim. Daha sonra Riva'ya geri dönerek bir gün boyunca nasıl bir sistem kurabileceğimi düşündüm ve daha sonra bu şema ortaya çıktı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Berat Albayrak'ın da pnömatik cihazının bulunmasında da ciddi katkıları oldu. Bu sabah saat 04.00'da sistemde meydana gelen bir arıza nedeniyle tekrar bir sıkıntı yaşadık ama onararak devam ettik. Kuyu'yu dışarı çıkarmaya başladığımızda saatim 05.53'ü gösteriyordu. Sonra tekrar bakmadım ama sanırım 2 dakika kadar sürdü" ifadelerini kullandı.

AFAD ve TTK'nın desteğiyle çıkartılan Kuyu adlı köpek, Beykoz İtfaiyesi'ne yarın bırakılacak. Muayeneyi gerçekleştiren Veteriner Hekim Büşra İnal Günay, yaptığı açıklamada, Kuyu'nun sağlık durumunun iyi olduğunu belirterek, "Su ve kilo kaybı da yok. 4 aylık Kuyu, 14,5 kilogram ve sağlığı çok iyi. Bugün Kuyu köpeğin kan tahlillerine bakacağız ve yarın yeni evi İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi Beykoz Grubu'na teslim edeceğiz." diye konuştu. 

48 saat aralıksız çalıştılar 

Kuyu'nun kurtarılması çalışmalarını anlatan Anadolu Yakası İtfaiye Müdürü Mehmet Emin Koçak, kendilerine ihbar geldiğinde kuyuya alet indirip dinleme yaptıklarını ve ardından kamera sistemlerini kurarak, kurtarma çalışmalarını başlattıklarını belirtti. 

Koçak, "Hayvanın neden ürktüğünü ve neyi sevdiğini tespit ettikten sonra, AFAD ve TTK ile çok profesyonel bir kurtarma çalışması yürüttük. Dar bir alanda iş yapıyorsunuz ve yüzlerce fikir size doğru uçuyor. Ekipmanların her birini denedik ve en son kendimizin geliştirdiği pnömatik hava ile çalışan bir aparat geliştirdik ve ucuna kamera taktık. Kuyu'yu bu sayede aparatın ucundaki kementle yakalayarak, zarar görmeden yukarı çıkarmayı başardık." diye konuştu. 

Kurtarma çalışmasını 24 saat sürdürdü 

Kuyu'nun kurtarılmasını sağlayan aparatı 24 saat boyunca görev başından ayrılmayarak yapan itfaiye personeli Veysel Sivri, görev süreleri bittiği halde, kurtarma çalışmalarının yarım kalmaması için devam ettiklerini söyledi.

Sivri, kurtarmayı başarıyla tamamlamak için yoğun çaba sarf ettiklerini vurgulayarak, şunları kaydetti: 

"Deneme yanılma yöntemiyle pnömatik hava ile çalışan ve joystick sistemiyle hareket eden bir aparat geliştirdim. Arkadaşlarım, AFAD ve TTK ekipleri de bize yardımcı oldu. Gece görüş kamerası da olan bu aparat, kuyunun içerisinde sağa sola hareket etme kabiliyetine de sahipti. Sabah saatlerinde hareket halindeki köpeği bir noktada sıkıştırarak, boynundan tutmayı ve sağlıklı bir şekilde yukarı çekmeyi başardık. Daha önce de birçok hayvana yönelik başarılı kurtarma operasyonları yaptık. Kuyu'yu sağlıklı bir şekilde kurtardığımız için çok mutluyuz.

Haber Merkezi

Dereseki muhtarına kalp damar operasyonu
Önceki Dereseki muhtarına kalp damar operasyonu
Beykoz'da şok hizmet uygulaması yeniden başlayacak
Sonraki Beykoz'da şok hizmet uygulaması yeniden başlayacak
Yorumlar (0 Yorum)

Bu içeriğe yorum yapılmadı, yorum yapmak ister misin?

Yorum Yaz