Beykoz'da Yapı Kayıt Belgesi tedirginliği

  • 4
  • 49259
Beykoz'da Yapı Kayıt Belgesi tedirginliği
Beykoz'da Yapı Kayıt Belgesi tedirginliği
Beykoz'da Yapı Kayıt Belgesi tedirginliği

2B sorunun çözülmesi ve ardından çıkan İmar Barışı Kanunu Beykoz'un geleceğine dair bir dönüm noktası olarak tarihteki yerini aldı.

Çıkan 2B Kanunu kapsamında arazi tapularına kavuşan Beykoz halkı, ardından çıkartılan İmar Barışı Kanunu kapsamında yapmış olduğu müracaat sonucunda yapı kayıt belgesi alarak konutuna da resmi statü kazandırdı.

Çok sayıda villa ve üst düzey gelir seviyesinde olan iş insanlarına ait konutların olduğu gerekçesiyle Boğaziçi Öngörünüm bu yasadan muaf tutulmuştu.

Bu muafiyetle birlikte Beykoz'da binlerce vatandaşta yasa dışında kalırken, Öngörünümde olan konutların İmar Barışı Yasası'ndan yararlanamayacağı ifade edildi. Beykoz'da bu durumda olan oldukça geniş bir halk kitlesi vardı.

Vatandaşların talepleri ve tepkileri sonrası İmar Barışı düzenlemesinden çıkarılan İstanbul Boğazı’ndaki yapılara ‘Yapı kayıt belgesi’ verilmesini içeren yasa teklifi, AK Parti Beykoz İlçe Başkanı Muhammed Hanefi Dilmaç'ın da çabaları sonucu TBMM Başkanlığı’na sunulmuştu.

Mayıs 2018'te Plan ve Bütçe Komisyonu'nda İmar Barışı yasa teklifi görüşülürken kapsam dışında tutulan Boğaz'daki yapılar bu kez yeniden düzenlemeye alınmış, teklifte, “2960 sayılı Boğaziçi Kanunu’nda tanımlanan Boğaziçi sahil şeridi ve öngörünüm bölgesine ait kroki ile sınır ve koordinat listesi ekteki şekilde değiştirilmiştir” denilmişti.

Özhaseki Beykoz’da ne demişti?

Dönemin çevre ve şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ise Beykoz’a yapmış olduğu ziyarette, “yapı kayıt belgesinin devamı olarak Beykoz'da belediyemizin hazırladığı kroki üzerinde mahallelerimizdeki bütün vatandaşlarımız bundan yararlanacaklar." demişti

Gelinen süreçte ise Beykoz Çamlıbahçe Mahallesinde vatandaşlara gelen yazılar bölgede tedirginliğe yol açtı.

Vatandaşlara gelen yazılarda ise konutlarının Boğaziçi Öngörünümde kaldığı gerekçesiyle İmar Barışı müracaatlarının kabul olmadığı ve konutlarının kroki alanları içinde olduğu gerekçesiyle yapı kayıt belgelerinin iptal edildiği bildirildi.

Çamlıbahçe Mahallesi'nde dört beş kişiye bu tarz yazıların gelmesi Beykoz'da yeni bir tartışma başlatırken, Öngörünümde olan konutlarında bu yasadan yararlanmasına yönelik gerekli düzenlemenin yapıldığı biliniyordu.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nden gelen yazılara vatandaşlar itiraz etti. Sonuçlar bekleniyor. Öte yandan Mahalle Muhtarı Necmettin Kahveci Çamlıbahçe'de Boğaziçi Öngörünüm alanı olmadığını, vatandaşlara gönderilen yazıların kendilerini tedirgin ettiğini dile getirdi.

13 Nisan 2020 günü Çamlıbahçe’de Aynur Yiğit isimli vatandaşa Çevre ve Şehircilik İstanbul İl Müdürlüğü’nden gelen yazıda şöyle denildi:

İlgili Haberler:

Hanefi Dilmaç söz vermişti. Yasa çıktı

Çevre ve Şehircilik Bakanı, Beykoz'u rahatlattı

Haber Merkezi

Kıyamder Beykoz’u unutmadı
Önceki Kıyamder Beykoz’u unutmadı
CHP Beykoz İlçe Başkanı Dost Beykoz'a konuştu
Sonraki CHP Beykoz İlçe Başkanı Dost Beykoz'a konuştu
Yorumlar (4 Yorum)

Teslime Büyükanık (4 yıl önce)

Anadoluhisarının üzerinde Borsa okuluna 50 metre mesafede arsamız var.Altında üstünde ev var.Ama ortada olan biz yapamıyoruz. Satsak 400m2 arsa para etmiyor. Öngörünüm deniyor hemen aşağıda adamlar villa inşaa ediyor. Benim suçum ne? Zenginler ihya biz yaya.

Lazkopat (4 yıl önce)

Valla ön görünüm dü, boğaziçi imar yasasıydı hepsi hikaye. Kanlıca tepelerine tam da Boğaziçi imarın hemen karşısında adamlar kendilerine villa yapıp 3metre duvarla etrafini ceviriyor. Denizcilik su urunleri meslek lisesinden paşabahce yönüne giderken hemen sagda, sahilde yalı yaptı adamlar, önce balıkçı olacak denildi şimdi sahibinden satılık yalı olmuş. Adalet! ve Kalkınma partisi parası olanı kalkındırmaya devam ediyor! Burası Beykoz! Merkezi de Onçeşme den başlar. Son 20 yılda buraya gelip heryeri talan edip duran yolsuzlara izin var ama asırlık Beykozlulara kapı pencere degistirmeye bile izin yok! Adam sahile yalı yaptı diyorum yahu, belediye baskani dahil herkesin önünden geçtiği sahil yolunda hemde. Bütün sistem tek bir grubun elinde olursa ortada eşit hak adalet demokrasi diye bir şey kalmıyor. Yarın bir gün müteahhit firmalara yetki verse o tek adam, itiraz etme hakkınız bile yok çünkü referandumdaki torba maddelerde bu hakkımızı istemiyoruz diye EVET! Bastınız! Geçmiş olsun uyanamayanlar!

Osman tellioğlu (4 yıl önce)

Allah aşkina bu Beykoz 45 mahalle hiç birinin kendi arsasi üzerinde bir şey yapamiyor bu 45 mahalle sakinleri devamli sorunlarla uğraşiyor bu sorunlar ne zaman bitecek 2 B tapusu olan 45 mahalle vatandaşi imar bekliyor allah aşkina bu 45 mahalle sakinleri arsalarinin üzerine bir ev yapsinler yapamiyor arsasinin etrafini taş Duvari daha yapamiyor ben yetkililere sesleniyorum bu işe en yakin bir zamanda lütfen el atsinlar biz 45 mahalle sakinleri olarak bekliyoruz ne zaman imar durumu verceksiniz seçim zamaninimi bekleyeceğiz lütfen bu işe bir an önce el atin

Murat (4 yıl önce)

Ülkemızde Deprem tehlıkesı var Allah korusun Beykozda oturanların evlerı zayıf her ne kadar zemın sağlam olsada yapılar zayıf en kısa zamanda donusum olması lazım ama kımsenın umrunda değil maalesef Boyle tapuydu yapı kayıttı ıyıce ısı yokusa suruyor yetkılıler deprem olduğu zaman o kadar ınsanın hesabını kım verecek ? Beykoz uyuma

Yorum Yaz