Beykoz’da sağlık çalışanlarına eğitim üstüne eğitim

  • 0
  • 11879
Beykoz’da sağlık çalışanlarına eğitim üstüne eğitim
Beykoz’da sağlık çalışanlarına eğitim üstüne eğitim
Beykoz’da sağlık çalışanlarına eğitim üstüne eğitim
Beykoz’da sağlık çalışanlarına eğitim üstüne eğitim
Beykoz’da sağlık çalışanlarına eğitim üstüne eğitim
Beykoz’da sağlık çalışanlarına eğitim üstüne eğitim
Beykoz’da sağlık çalışanlarına eğitim üstüne eğitim
Beykoz’da sağlık çalışanlarına eğitim üstüne eğitim
Beykoz’da sağlık çalışanlarına eğitim üstüne eğitim
Beykoz’da sağlık çalışanlarına eğitim üstüne eğitim
Beykoz’da sağlık çalışanlarına eğitim üstüne eğitim
Beykoz’da sağlık çalışanlarına eğitim üstüne eğitim

Beykoz Emniyet Güçleri, Beykoz Devlet Hastanesi’nde suç öncesi önleyici tedbirler ve bağımlılık konularına yönelik eğitim semineri verdi

Beykoz Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Süleyman Erdoğdu, Başhekim Yardımcısı Dr. Numan Gündüz, Sağlık ve Bakım Hizmetleri Müdiresi Aydan Dündar ve Müdür Yardımcıları Mehmet Özgül, Fahri Aziret ve çok sayıda sağlık çalışanının takip ettiği programın konuşmacıları Beykoz Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Büro Amirliğinden Selçuk Küçük ve Narkotik Şubeden İnanç Aslan’dı.

Konuşmasında, en çok hangi alanlarda suçla karşılaşıldığına vurgu yapan Selçuk Küçük, zaman zaman okullarda inanılması güç suçlarla karşılaştıklarını söyledi.

ir yetişkin insan çoğunlukla karşılaştığı şeyin farkında olduğunu fakat çocukların yaptıkları şeyin suç olduğunu bilmediklerini söyleyen Selçuk Küçük,  “Bizim birçok rolümüz var. Ailemiz var. Eve gidiyorsunuz. Çocuğunuz var. Sokakta vatandaşsınız. Bulunduğunuz bina. Komşusunuz. Ben meslekte iyiyim ama gerisi benim için önemli değil diyebilir misiniz? Hepsinde mümkün olduğu kadar steril ve güvenliğin en üst seviyede olduğu bir alan arzu ederiz” dedi.

Çok fazla teknolojik alet kullanıyoruz

“Özellikle çocuklarımız için. O yüzden her alan bizim için riskli. Teknolojik aletler üzerinde yetişkinler bizler de dâhil. O kadar suçlarla karşılaşıyoruz ki. Neden biliyor musunuz? Artık amaçsız çok fazla süreyle teknolojik alet kullanıyoruz” diye konuşan Küçük, ailelerin çocuklar için rol model olduğunu ifade etti.

Bizler rol modeliz

Çocuğunuza, ‘onu bırak’ derken lütfen siz de buna biraz dikkat edin. ‘Oğlum sigarayı biz içtik de ne oldu? Sen içme’ demenin bir anlamı yok. Çocukta bir etki edeceğini düşünmüyorum.” Şeklinde uyarılarda bulunan Selçuk Küçük şöyle devam etti:

Suç dediğimiz şeyi gerçekleştiren kişi kim? İnsan. Doğruyu yanlışı, iyiyi, kötüyü biliyor mu bu canlı? Doğadaki diğer canlılardan onu ayıran en temel özelliği düşünebiliyor olmasıdır.

On dört yaşında kesici aletle arkadaşını bıçaklamış. Çocuk yoğun bakımda, ona rağmen bıçaklayan kişi haklı olduğunu söylüyor. ‘Kavgada da üzerime geldi. Üzerimde çakı vardı. Bıçakladım. Ama ben haklıyım’ diyor.

Suçlu çocuk, ‘ben haklıyım’ diyor

On yedi yaşında arkadaşını darp eden çocuk, ben özgürüm, benim hakkım var diyor. Hak ve özgürlük bu değil. Bir insana kanunlar tarafından verilmiş yetkiler var. Anayasal hakkımız ya da hastanede bazı yönetmeliklerle ilgili. Bunları kullanma alanımıza özgürlük diyoruz. Bunun dışına çıktığınız anda siz ve çocuklarınız ya da beraber yaşadınız insanlar…

Sınırsız özgürlük dediğimiz şey serbestlik, herkesin bir kurala ihtiyacı var. O kurallarla bizi ayaktayız. Hastaneyi kuralsız bırakın. Uygulamaları serbest bırakın. Herkes istediği gibi davransa burası kargaşa olur.

Türk Ceza Kanunu'na göre tehdit suçu. WhatsApp üzerinden yazdığınız ya da sosyal medyada yaptığınız şey suçsa her yerde suçtur. Ya ben bunu yazdım, iki gün sonra silerim. Böyle bir şey yapmayın. Dijital verilerde muhakkak arşivlenir.

Lise öğrencileri bir çocuğu tahtanın önüne çıkartmış. Zorla oyun oynatıyordu. Çocuk zorbalık yapıyor haberi yok. Engelli çocuktu. Eşyasını birisinin zorunlu elinden alıyor. Ona vermemeye çalışıyor. Bir direnç var. Çocuk gasp yapıyor farkında değil.

Çocuk bunu şaka zannediyor

Küçük yaş grubu bunu oyun, eğlence, komiklik, şaka zannediyor. Gasp konusunu gerçekleştirmiş, on sekiz yılla yargılanacak. Çocuk gülüyor. Sağında solunda jandarma var. Başını bir kere kaldırmadı. Son sözünü söyle dediler, kaldırdı başını, çok pişmanım. Bilmiyordum diye ağlamaya başladı ama 8,5 yıl hapis cezası aldı. Duruşma salonundan çıkarken annesi bayıldı.

Lütfen ikaz edin

Karşınızdaki kişi o suç olduğunu düşündüğünüz şeyi yapıyorsa, lütfen tehdit etmeyin diye karşınızdaki insana söyleyin. Farkında değil belki suç işlediğinin.

Uyuşturucu kullanan kişi sahte bir mutluluk yaşıyor

Toplantının ikinci bölümünde konuşan İnanç Aslan, uyuşturucu kullanımın insan beyninde yol açtığı hasarları gözler önüne sererek, çeşitli uyarılarda bulundu.

Uyuşturucu kullanan kişi çok mutlu olduğunu zannediyor. Ama vücut onunla bir savaş içerisinde. Ama belirli bir zaman sonra vücut artık o kimyasal maddeyi tanıyor.

Kişi bundan sonra ne yaparsa yapsın ilk başladığı mutluluğu bulamıyor.  Artık bir vücut o uyuşturucu maddeye karşı bir tolerans etkisi geliştirmiş durumda. Bu nedenle miktarı arttırmak durumu ortaya çıkıyor.

Gençler ne kadar iyi olursa olsun, çevresi kötüyse bir şekilde o çürüklüğün çocuğa bulaştığını söyleyen İnanç Aslan, aile ilişkisi sorunlu olan gençlerde bu madde bağımlılığına yönelik durumun artış gösterdiğini kaydetti.

Aile bağları zayıf çocuklar

Şöyle bir soru var. Özendi, merak etti, içti ama yani bunun bir temeline inersek sen bunu niye merak ettin diye sorduğumuz zaman, ‘bizim aile bağlarımız çok zayıf’ diyor. Ben diyor ‘derdimi kimseye anlatamıyorum. Annemle konuşamıyorum, babamla konuşamıyorum. Yani benim hiçbir sıkıntımı anlatacak kimsem yok’ diyor. Ben de gittim, ‘sosyal çevremi arkadaşlarıma anlattım’ diyor. ‘Sosyal çevredeki arkadaşlarım da içiyorlardı, bana da uzattılar, bir kereden bir şey olmaz dediler’ diyor.

Genel olarak süreç bu şekilde ilerliyor. O yüzden çocuklarla, gençlerle konuşurken onların biraz daha gözünün içine bakarak konuşmayı, onları bir sebep, sonuç ilişkisi sunmayı, kızarken bile neden kızdığımızdan bahsedelim. Çocuk kafasına yazsın. Çocukların genel sorunu; annem beni anlamıyor. Babam beni anlamıyor.

İnternete dikkat

Yani bu işin bir de internet ortamı var. Yani her ne kadar evde iyi olursanız olun, çevresi iyi olursa olsun, uyuşturucu kullanımını anlatan birçok uygulama mevcut.

Geçen gün bir ikamete girdik… Çocuk bir düzenek kurmuş. Çocuğa sordum. Sen bu düzeni nasıl kurdun. ‘Çok basit dedi. YouTube açın bakın. Orada uyuşturucu madde yapımını anlatan videolar var. Ben de oradan bakarak yaptım’ dedi. O yüzden internete dikkat etmemiz lazım.

Çocuğunuz uyuşturucu kullanıyorsa nasıl anlaşılır?

Bir vatandaş, ‘çocuğumun uyuşturucu madde kullandığını evdeki altınları ve bilgisayarları sattıktan sonra öğrendim’ demişti. Ve iki yıl geçmiş. Meğerse çocuğum iki yıldır kullanıyor ve fark edemedim demişti.

Evde ayran kapakları, alüminyum folyo görüyorsanız çocuğunuz uyuşturucu madde kullanıyordur. Cep parfümleri, bu cep parfümleri içini boşaltıyorlar, uyuşturucu maddeleri koyuyorlar. Daha sonra bunları yakarak kokusunu çekmek suretiyle kullanıyorlar.

Pet şişe var. Pet şişenin ortasını deliyorlar. Aparatı yerleştiriyorlar. Çakmakla ısıtıp döküp yukarıdan bir duman çıkıyor. Onu çekiyorlar içlerine. Ve yine bir kova yöntemi var. Bu kova yönteminde ortadan kesiyorlar. Daha sonra kovanın içerisine yarısına kadar su koyuyorlar. Dik bir şekilde pet şişeyi o kovanın içerisine yerleştiriyorlar. O pet şişenin ucuna da ayran kapağı veyahut da alüminyum folyoyu koyuyorlar. Nargile gibi üzerine delik açıyorlar. Uyuşturucu maddeye yerleştirdikten sonra yakıyorlar. Alttan bir duman çıkıyor. O pet şişeyi kaldırdıktan sonra o dumandan soluyorlar. Bunu daha az olan uyuşturucu maddeyi daha fazla kişi aynı anda kullansın diye yapıyorlar.

Emniyet mensupları programın son bölümünde sorulan sorulara da cevap verdi.

Program sonunda Selçuk Küçük ve İnanç Aslan’a Beykoz Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Süleyman Erdoğdu tarafından teşekkür belgesi verildi.

Haber Merkezi

Beykoz'daki yangında giyim mağazası küle döndü
Önceki Beykoz'daki yangında giyim mağazası küle döndü
Bakan Yardımcısından Beykoz Başsavcılığına ziyaret
Sonraki Bakan Yardımcısından Beykoz Başsavcılığına ziyaret
Yorumlar (0 Yorum)

Bu içeriğe yorum yapılmadı, yorum yapmak ister misin?

Yorum Yaz