Beykoz’da madde bağımlılığı yine masada

  • 0
  • 11779
Beykoz’da madde bağımlılığı yine masada
Beykoz’da madde bağımlılığı yine masada
Beykoz’da madde bağımlılığı yine masada
Beykoz’da madde bağımlılığı yine masada
Beykoz’da madde bağımlılığı yine masada
Beykoz’da madde bağımlılığı yine masada
Beykoz’da madde bağımlılığı yine masada
Beykoz’da madde bağımlılığı yine masada

Dünya Aile Koruma Derneği, Beykoz’da en çok konuşulan konuların başında gelen ‘gençlerde uyuşturucu kullanımını’ ele aldı.

Prof. Dr. Necmettin Erbakan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen konferansta, gençlerde uyuşturucu bağımlılığı ve tedavi yöntemlerini anlatan Uzman Dr. Merih Altuntaş’ı dernek yöneticilerinin yanı sıra sınırlı sayıda katılımcı dinledi.

Dernek Başkanı Nuri Yeşilbaş’ın cerrahi bir operasyon geçirmesi nedeniyle katılmadığı toplantıda ev sahipliğini dernek yöneticilerinden Beykoz Belediye Başkan Danışmanı Nevin Çalışkan üstlendi.

Yaklaşık iki saat süre ile devam eden konferansta, insanların uyuşturucu kullanmalarının bin bir çeşit nedenleri olduğunu, aile yapısından, psikiyatrik geçmişin ve genetik özelliğinde bu sebepler arasında olabileceğini kaydeden Dr. Altuntaş, “her şeyden önce bir kez kullanılmış uyuşturucuda kullanıcı hazzı yakalamışsa, haz veren şeyde dopamin verir. Dopamin beyinden salgılanan bir kimyasal maddedir…  Kişinin haz yaşamasını sağlar…” dedi.

Uyuşturucu herkesin hoşuna gidebilir

Uyuşturucunun bağımlılık yapma özelliği olmasaydı herkesin hoşuna gidebilecek bir şey olduğunu söyleyen Merih Altuntaş, “insanın hoşuna giden bir şey yaşaması durumunda dopamin salgılanabilir, fakat madde kullanırken salgılanan dopamin bunun binlerce katıdır…  İnsan beyni eğer bir şeyden keyif almışsa onu kaydeder ve onu çağrıştıran her hangi bir şeyde yine onu istemeye başlar. Görmesi, sesini duyması değil, sadece çağrıştırması bile o hazzı istemesi için yeterlidir” dedi.

Ergen çocuklar kendilerini kontrol edemezler

Esrarla başlayan çocukların daha sonra bonzai kullandığına dikkati çeken Bayan Altuntaş, “özellikle ergenlik döneminde fizyolojik gelişimleri tamamlanmadığı için bu çocuklar maalesef kendilerini kontrol edemezler… Her ne kadar aile eğitim vermeye çalışsa da, çocuklar girdikleri ortamda bir deneme teklifiyle karşı karşıya kalıyorlar… Bunun sonucunda, ‘ara sıra’ geliyor, zaman içerisinde o gruba dahil olmaktan hoşlanmaya başlayan çocuk sonra bakıyorsunuz ara ara kullandığı maddeyi sürekli kullanmaya başlamış. Düzenli kullanım sonrası bağımlılık gelişiyor” ifadelerine yer verdi.

Uzman Dr. Merih Altuntaş sözlerinin devamında şöyle dedi:

Ailenin şüphesi çok önemlidir

“Mücadele etmekte zorlandığımız kısım bağımlılık aşamasıdır… Ailenin bu konuda şüphesi çok önemlidir. Eğer ailenin böyle bir şüphesi varsa biraz uykularının kaçması gerekiyor. Bir çocuk ne yapıyorsa bir onun madde kullandığıyla ilgili fikirler edinebiliriz? Çocuğun dikkati bozulur… Arkadaş grubu değişir. Çocuk daha yorgun bitkin ve uykulu olur. Kendine olan bakımı azalmıştır. Aile bu belirtileri ergenlik dönemiyle alakalı olarak gördüğü için çocuğun üzerine gitmiyor… Aile bu aşamada çocukla iyi bir temas kurarsa, hani o ilk denemenin olduğu anda bunu fark edebilirse mücadele daha kolay olur.”

“Bir aile çocuktan şüphelendiyse izlemeye başlaması gerekiyor… Bu izleme çocuğunu sınırlarına çok girmeden onun bir şekilde kontrol edilmesi şeklinde olmalıdır... Dengeyi iyi kurmak gerekiyor…” diye konuşan Dr. Merih Altuntaş, uyuşturucu kullanımıyla ilgili yanlış inançları şu şekilde sıraladı:

Ben bağımlı olmam

Bir kere kullanmaktan bir şey olmaz

Esrar; alkol ve sigaradan daha tehlikeli değildir

Ara sıra kullanmakla bir şey olmaz

Beni uyuşturucu madde kullanmaya başka nedenler itti

Ben kontrol edebilirim

Benim iradem güçlüdür

Herkes kullanıyor ve bir şey olmuyor

Sadece zayıf bireyler bağımlı olur

Uyuşturucu sadece kullanan kişiye zarar verir

Tüm bağımlılar hapsedilmelidir

Uyuşturucu bağımlıları tedavi edilemez

Dr. Merih Altuntaş ailelerin çocuklarıyla iletişim kurma metotlarına yönelikte bazı tavsiyelerde bulundu:

Çocukla kaliteli vakit geçirin…

Aile içi iletişim çok önemli

Ortak kurallar ve yaptırımlar belirleyin

Şefkate dayana bir disiplin geliştirin

Tutarlı ve kararlı davranın

İyi örnek olun

Lider yetiştirin

Çocukların enerjisini boşaltmak için anne baba çocuklarla beraber vakit geçirin

Kural koyun, kurla koyduğunuz saatte eve gelsin

Anne baba ikisi de tutarlı davranış göstermeli

“Bana anlattın, kendin git babana da anlat” şeklinde davranmak gerekir.

Çocuğa evin içinde sorumluluk verin. Çocuk bu sorumluluklarını bilmeli ve yerine getirmeli

Beykoz’da bağımlılıkla mücadele bürosu var!

Toplantının son bölümünde ise soru cevap bölümü vardı. Bu bölümde bir açıklama yapan Beykoz Sosyal Yardımlaşma Vakfı Müdürü Selim Safi, Beykoz Kaymakamlığı bünyesinde uyuşturucu bağımlılığıyla mücadele bürosu olduğunu ve 2016 yılında kurulan bu büro kanalıyla şu ana kadar yetmiş kişiye tıbbi müdahalede bulunulduğunu söyledi.

Moderatörlüğünü Mehmet Ali Tuncer’in yapmış olduğu programın sonunda açıklamalarda bulunan Dernek Yöneticisi Nevin Çalışkan, katılımcılara ve Dr. Merih Altuntaş’a teşekkür ederek, “çok güzel bir program oldu. Doktor hanımın bilgilerinden çok yararlanmış olduk. Dernek yönetimi olarak bu alanda hizmet veren bir kurum olarak bu bilgilendirme çok gerekliydi” diye konuştu.

Nevin Çalışkan, toplantıya katılamayan Dernek Başkanı Nuri Yeşilbaş’in selamlarını ilettiği davetlilere Yeşilbaş’ın ameliyat olduğunu söyledi.

Haber Merkezi

Beykoz’u nerelerden aldık nerelere getirdik
Önceki Beykoz’u nerelerden aldık nerelere getirdik
Ümraniye'de bir araca silahlı saldırı düzenlendi
Sonraki Ümraniye'de bir araca silahlı saldırı düzenlendi
Yorumlar (0 Yorum)

Bu içeriğe yorum yapılmadı, yorum yapmak ister misin?

Yorum Yaz