Beykoz’da Kastamonu günleri başlıyor

  • 0
  • 11773
Beykoz’da Kastamonu günleri başlıyor
Beykoz’da Kastamonu günleri başlıyor
Beykoz’da Kastamonu günleri başlıyor
Beykoz’da Kastamonu günleri başlıyor
Beykoz’da Kastamonu günleri başlıyor
Beykoz’da Kastamonu günleri başlıyor
Beykoz’da Kastamonu günleri başlıyor
Beykoz’da Kastamonu günleri başlıyor
Beykoz’da Kastamonu günleri başlıyor
Beykoz’da Kastamonu günleri başlıyor
Beykoz’da Kastamonu günleri başlıyor

Kas-Der Beykoz Şubesi tarafından gerçekleştirilen 10 günlük program, 29 Nisan Cuma günü başlıyor.

Biryan kebabından etli ekmeğe... Ekşili pilavdan oğmaç çorbasına... Simit tiridiye, pastırmalı küre fasulyesine, kiren tarhanasına, keşnaşa, Tosya tiritine Taşköprü Kuyu kebabına kadar yüzlerce Kastamonu lezzeti, Beykoz'da sergileniyor.

Beykoz Çocuk Kitapları Fuarı'nın bulunduğu açık otopark alanı, 29 Nisan ile 8 Mayıs 2016 tarihleri arasında Kastamonu lezzetleri ve kültürünün tanıtımı için evsahipliği yapmaya hazırlanıyor. Kas-Der Beykoz Şubesi, Beykoz'un en büyük ailesi olan Kastamonuluları vitrine çıkartıyor ve hem ilçede yaşayan hemşerilerini gururlandırıyor hem de Beykoz'dan ve çevre illerden gelecek olan vatandaşlara Kastamonu'yu anlatıyor. Dost Beykoz'a özel açıklamalarda bulunan Kas-Der Beykoz Şube Başkanı Süleyman Çalık ise şunları söylüyor:

Süleyman Çalık: "Etkinlik yerinde kuyu kazacak ve meşhur Kastamonu Kuyu Kebabı'nı tanıtacağız"

"Birbirinden kıymetli ve farklı yöreleri temsil eden sanatçılar, her gün sahne performanslarıyla etkinliğimizi renklendirecek. Burada ayrıca Şerife Bacı gibi tarihi kıymetlerimiz de memleketimizi tanımak isteyen vatandaşlarımızın bilgisine sunulacak. Yöresel yemeklerimizi ve lezzetlerimizi de yine etkinliğimizde sunmak istiyoruz. Burada bunun için bir kuyu açılacak ve Kastamonu'ya özgü Kuyu Kebabı yapılacak. Beykozlu hemşerilerimiz ve çevre ilçelerden gelen vatandaşlarımız ise hem Kastamonu'nun bu eşsiz lezzetini tadacak hem de diğer yöre yemeklerimizi tanıma fırsatı bulacak."

Kas-Der Başkanı Süleyman Çalık, derneğin İstanbul'daki diğer şubelerine de etkinliklerini haber verdiklerini anlatarak, yapılacak 10 günlük programın Beykoz'un tanıtımı için de bir fırsat olduğunu kaydetti.

Öte yandan Dost Beykoz Haber Merkezi, Kastamonu ilinin tarihteki yeri ve önemi hakkında bir araştırma gerçekleştirdi. Renkli Anadolu kültürümüzde özel bir yere sahip olan Kastamonu hakkında araştırma yapan ekip, şu bilgileri bulguladı ve derledi:

'Türkiye genelinde kayıtlı ve resmi olarak 1 milyonu aşkın Kastamonulu yaşıyor'

Anadolu'daki en eski yerleşkelerden birisi olan ve 'Evliyalar Diyarı' olarak bilinen Kastamonu, özellikle son yıllarda çevre illerde yaşayan vatandaşların gözdesi konumuna geldi. Geçmişte 'göç veren' bir kent iken bugün artık 'göç alan' bir kente dönüşen Kastamonu, geçtiğimiz yıl 2015'te kabul ettiği 21 bini aşkın vatandaşla nüfusunu yaklaşık yüzde 1 oranında artırmayı başardı. Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS)'nin yaptığı araştırmaya göre Kastamonu'da yaşayan yaklaşık 370 bin vatandaşa karşılık İstanbul'da yarım milyonu aşkın Kastamonulu yaşıyor. Devlet tarafından verilen resmi rakamlara göre 554 bin 851'i İstanbul'da ve 491 bin 060'ı da diğer illerde olmak üzere Türkiye genelinde toplamda 1 milyon 45 bin 911 Kastamonulu yaşıyor.

Geçmişi Hitit İmparatorluğu ile başlayan Kastamonu, sırasıyla Frigya, Lidya ve Perslerin eline geçmiş. M.Ö. 4. yüzyılda ise Büyük İskender, Anadolu ile birlikte Kastamonu'yu da Makedonya'ya katmış. İskender'in ardından Pontus Krallığı Kastamonu'ya egemen olduysa da M.Ö. 1. yüzyılda bu kez Roma İmparatorluğu tarafından zaptedilmiş ve Roma'nın M.S. 395 yılında bölünmesi sonrası Bizans İmparatorluğu'na bağlanmış. M.S. 12. yüzyılda Bizans'ı ve 13 ile 15. yüzyıllar arasında ise Trabzon İmparatorluğu'nu yöneten Komnenos Hanedanı'nın soyunun yaşadığı yer olan Kasamonu, bu Hanedanın etkin olduğu yıllarda büyük gelişmeler göstermiş. Komnenos Hanedanı tarafından buraya bir kale yapıldıktan sonra Kastamonu'ya 'Kastra Komneni' denilmiş ve bölgeye Türkmenlerin yerleşmesinin ardından isim Kastamoni-Kastamonu adını alarak bugünkü şekline dönüşmüş...

'Osmanlının Kuruluşundan Milli Micadeleye ve Çanakkale-İstiklâl Savaşları'na kadar her cephede bir Kastamonuluya rastlamak mümkün...'

Moğol istilası sırasında Türkistan ve İran'dan kaçan Türklerin en çok sığındığı yer olan Kastamonu'yu Oğuz boyunun neredeyse tamamı yurt edinmiş... Alpı, Alpağut, Dânışmendli, Kıpçak, Karluk, Çiğil ve Yağma gibi Türk boyları da Kastamonu'ya yerleşmiş; 13. yüzyılda ise İbn Sa'd bu kente 'Türkmenlerin Başkenti' adını vermiş... Osmanlı Devletinin Kuruluş sürecinde Bizans'a karşı düzenlenen seferlerde Osmanlı Beyliğine büyük destek veren Kastamonuluları ve Kastamonuyu, 14. yüzyılda buraya uğrayan ünlü gezgin İbn Batuta şöyle betimlemiş: ""Kastamonu, Anadolu'daki şehirlerin en büyük ve en güzellerindendir. Hiçbir ülkede fiyatları bu şehirden daha ucuz bir yer görmedim."

Osmanlı'nın Kuruluşu'nda destek olan Kastamonulular, Milli Mücadele ve Cumhuriyet döneminde de kanı ve canıyla topraklarını korumuş ve bu alanda örnek olmuş. Lojistik destek sağlanması açısından Ulusal Mücadelede en güvenilir bölge olarak öne çıkan Kastamonu, adına İstiklal Yolu denilen yol ile İnebolu ile Ankara arasında yiyecek, giyecek, silah ve para gönderiminde köprü vazifesini üstlenerek, başrol oynamış. Türk egemenliğine geçtikten sonra düşman istilasına hiç uğramayan Kastamonu, Çanakkale ve İstiklal savaşında da en fazla şehit veren illerimizden birisi olarak; gurur, onur ve şerefimizin mimarlarından birisi olmuş. Çanakkale Savaşı'nda tam 2 bin 527 şehit veren Kastamonu, meşhur Çanakkale Türküsü'nün yazarı Aşık Yorgansız Hakkı'nın da memleketi olması bakımından öne çıkmış...

Haber Merkezi

Beykoz'da facia geliyorum dedi
Önceki Beykoz'da facia geliyorum dedi
Kazanılan sadece yerel seçimler değil
Sonraki Kazanılan sadece yerel seçimler değil
Yorumlar (0 Yorum)

Bu içeriğe yorum yapılmadı, yorum yapmak ister misin?

Yorum Yaz