Beykoz'da kan bağışı seferberliği başlıyor

  • 1
  • 8999
Beykoz'da kan bağışı seferberliği başlıyor
Beykoz'da kan bağışı seferberliği başlıyor
Beykoz'da kan bağışı seferberliği başlıyor
Beykoz'da kan bağışı seferberliği başlıyor

Türk Kızılayı Beykoz Şubesi, İlçe Sağlık Müdürlüğü ve Kent Konseyi ile birlikte kan bağışı alacak.

Kış aylarının gelmesiyle kan bağışı sayısında yaşanan azalma sonrası açıklama yapan Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, ülke çapında bir kampanya başlatmıştı. Kan stoklarının hala devam etmesi üzerine Beykoz İlçe Sağlık Müdürlüğü, Türk Kızılayı Beykoz Şubesi ve Kent Konseyi işbirliğiyle sosyal sorumluluk projesi kapsamında kan bağışı kampanyası düzenlendi.

"Damlaya damlaya can olur" sloganıyla kan bekleyen insanlara hayat vermek için 6 Şubat Pazartesi günü 15 Temmuz Şehitler Meydanı'nda (Belediye Önü) etkinlik düzenlenecek.

"Yılda üç, en çok dört kez bağış yapılabilir"

Kan bağışının faydaları ve oluşturabileceği zararlarıyla ilgili Dost Beykoz'a açıklamalarda bulunan İlçe Sağlık Müdürü Dr. Çiğdem Gökçe, bir ünite kanın 3 kişinin canını kurtarabildiğinin ve tek kaynağının bağışçılar olduğuna dikkat çekerek, "18-65 yaş arasında sağlıklı, bulaşıcı hastalığı olmayan, 50 kg üzerindeki kişiler bağışçı olabilir. Yılda üç, en çok dört kez bağış yapılabilir. Bağışlayacağınız kan, korumasız, şuuru kapalı, kanı reddetme şansı olmayan bir kişiye veya yeni doğmuş bir bebeğe verilebilir. Kan bağışı, binlerce insanın hayatını kurtarmanın yanı sıra, bağış yapan kişinin sağlığını da olumlu yönde etkiliyor" şeklinde konuştu.

"Kan bağışının faydaları nelerdir?"

Kan bağışının faydalarıyla ilgili de konuşan Dr. Gökçe, "Öncelikle kemik iliğinin yağlanmasını önleyip, kan yapımı canlı tutulur. Verilen kanın yerine, anında vücuttan genç hücreler dolaşımına katıldığı için, bağışçı daha dinç ve canlı olur. Kandaki yüksek yağ oranı düşer. Kan bağışı kalp krizi ihtimalini %90 azaltır. Kan bağışlayan kişide baş ağrısı, stres, yüksek tansiyon, yorgunluk gibi rahatsızlıkların giderilmesinde çok büyük katkısı olur. Kan bağışçısı her kan verdiğinde: AIDS, Hepatit B, Hepatit C, Sifiliz kan grubu taramasından ücretsiz olarak yararlanmış olur" ifadelerini kullandı.

Kan bağışı öncesinde bağışçının iki saat öncesinde yemek yemiş olması 12 saat öncesine kadar, alkol ve yarım saat öncesine kadar kafeinli kahve, kola gibi içecekleri tüketmemesi gerekiyor.

Bağışçının bütün kişisel bilgileri, sağlık durumu ve test sonuçları 5624 sayılı Kan ve Kan Ürünleri Yasası ve İlgili yönetmeliklerle koruma altına alınırken, kan grubu belirlendikten ve doktor onayının ardından bağış işlemi gerçekleştirilebilecek.

"Bağışın ardından günlük yaşama devam edilebilir"

Bağış işleminin hemen ardından kişinin günlük yaşamına devam edebileceğinin altını çizen İlçe Sağlık Müdürü Gökçe, "Bol su tüketilmeli, iki saat sigara içilmemeli, 30 dakika sonrasına kadar araç kullanmamalı, bir saat sonrasına kadar uzun süre ayakta durmaktan kaçınılmalı, bir sonraki öğünden önce alkol tüketilmemelidir ve bedenini yoracak faaliyetlerden kaçınmalıdır. Ağır işlerde çalışanlar ve ticari araç sürücülüğü yapanlar ise 24 saat sonrasına kadar bu işleri yapmamalıdırlar" dedi.

Kimler kan veremez?

Astım hastaları, kalp hastaları, gebeler, şeker hastaları,beyin ve damar hastaları, kansızlık, Hepatit B ve C, AİDS vb. hastalığı olanlar kan veremez. Şeker hastalarında henüz ilaç kullanmayan yada kullandığı halde kan şekeri kontrol altında hastalar doktor değerlendirmesi şartıyla kan verebilir. Kendisi kan ve kan ürünü alanlar bir yıl boyunca verici olamazlar. Aşı kullanımı ve bazı hastalıklarda tedaviden belli bir zaman geçtikten sonra kişi kan bağışında bulunabilir hale geliyor.

Haber Merkezi

Mavi Bereliler, Başkan Çelikbilek’i ziyaret etti
Önceki Mavi Bereliler, Başkan Çelikbilek’i ziyaret etti
Beykoz İshaklıspor’da Beylerbeyi alarmı
Sonraki Beykoz İshaklıspor’da Beylerbeyi alarmı
Yorumlar (1 Yorum)

renat (8 yıl önce)

Dr.Çiğdem hanım, Beykoz'un gözbebeğidir.Kendisi Beykoz için bir şanstır. İyi ki varsınız..

Yorum Yaz