Beykoz'da kadınların yapamayacağı bir şey yok

  • 0
  • 11591
Beykoz'da kadınların yapamayacağı bir şey yok
Beykoz'da kadınların yapamayacağı bir şey yok
Beykoz'da kadınların yapamayacağı bir şey yok
Beykoz'da kadınların yapamayacağı bir şey yok
Beykoz'da kadınların yapamayacağı bir şey yok
Beykoz'da kadınların yapamayacağı bir şey yok
Beykoz'da kadınların yapamayacağı bir şey yok
Beykoz'da kadınların yapamayacağı bir şey yok

Dost Beykoz, ilçedeki kadın girişimcilerin hizmet verdikleri sektörleri ve hayat hikayelerini mercek altına aldı.

Yıllardır Beykoz’da işletmeleri bulunan girişimci kadınlar hayat hikayelerini paylaştı.

Dost Beykoz, ilçede kendi ekonomilerini oluşturarak ayakta kalmaya çalışan kadınların hayat hikayelerini okuyucuları için derledi.

Giyim, kuaför, pet shop ve anaokulu sahipleri olan ilçedeki kadın girişimciler sektöre giriş hikayelerini, Dost Beykoz'a anlattı.

İstanbul’un güzide semtlerinden Beykoz’da bulunan Müheyya Butik'in sahibi Tuğba Bayri butiğinin açılışı ve ne şeklide devam ettiğinden söz etti.

Bir diğer kadın girişimci Hale Sezen Köylü ise kurduğu Sezen Pet Shop'un hikayesini anlattı.

Köylü, kadınların istediği zaman başaramayacağı bir şey olmadığını söyledi.

Kavacık’da kuaför dükkanı olan Deniz Kuaför sahibi Emel Ceylan ise kuruluş hikayesi ve pandeminin etkisinden bahsetti. Çocukların vazgeçilmez alanı ve velilerin tercih merkezlerinden olan anaokulları için Neşeli Mucitler Anaokulu sahibi Ümmigül Öç, röportajında anaokulu hakkında bilgi verdi.

Öç, pandeminin çocuklara yansımasını ve sektörde nelere dikkat edilmesi gerektiğinden de bahsetti.

Yine Beykoz Kavacık'ta Selda Bayan Kuaförü işletmecisi Selda Karakaya kadın kuaförlüğü ve kadın girişimciliğini anlattı.

"Kuruluş amacım giyime olan merakımdı"

Beykoz Kavacık'ta işletmesi bulunan Tuğba Bayri, Müheyya Butik’ten bahsetti.

Bayri, "1985 Sinop doğumluyum, işletmemin kuruluş amacı giyime olan merakımdı aslında. İlk başta tekstile bayağı bir merakım var bundan dolayı da 4.5 yıl oldu buraya başlayalı tabii ki hedefimiz büyümek." dedi.

Tuğba Bayri şöyle devam etti:

"Herhangi bir eğitim almadım kendi tecrübelerimle bu işe başladım. Dükkanıma gelen müşteriler ürünlerimizi çok güzel karşılıyorlar, zaten hepsiyle de aramızda abla-kardeş ilişkisi var. Beykoz’dan bu anlamda çok memnunum. 20 ile 50 yaş arası bireylere hitap eden bir işletmem var. Kuruluşumuz 2017 yılında gerçekleşti. Burada ki konumumdan çok memnunum. Tanımadığım kişileri dükkanımda misafir etmeyi isterim, bundan memnuniyet duyarım."

Beykoz Kavacık ’ta bulunan bir diğer kadın işletmeci Sezen Pet Shop sahibi Sezen Hale Köylü, "Belediyenin Veteriner İşleri Müdürlüğü ile beraber birçok hizmet yaptık ve hala yapmaya devam ediyoruz." diye konuştu.

"İstediğimiz zaman yapamayacağımız hiçbir şey yok"

Köylü, şunları söyledi:

"Doğma büyüme Beykozluyum ve Beykoz’a hizmet ediyorum. Liseden sonra bu işe başladım ve daha sonra kendi işletmemi açtım. 2006’dan beri Kavacık’ta aktifim. Can dostlarımız için belediyenin Veteriner İşleri Müdürlüğü ile beraber birçok hizmet yaptık ve hala yapmaya devam ediyoruz. Kadın girişimci olarak kadınların daha çok kendilerini girişimciliğe atmalarını, eğitim programlarına katılarak becerileri bulunduğu işe atılmalarını istiyorum bir nevi hobilerini işe dönüştürebilirler. Dünya bir değişime giriyor kadın girişimci olarak çoğalmalıyız ve kadın gücünün ne kadar değerli olduğunu göstermeliyiz diye düşünüyorum. İsteyip de yapamayacağımız hiçbir şeyin olmadığını düşünüyorum."

Köylü, Beykoz'da işletmesini ilk açtığında farkına varamadığını ancak ilçede ciddi bir hayvan sevgisi olduğunu dile getirerek, "Can dostlarımızı koruyan bir sürü grup var. Bir sürü mahalle arasında hayvan dostlarımız var ve onlara çok güzel bakılıyor. Beykoz Belediyesi’nin bölgenin belli yerlerine bıraktığı hayvan dostlarımız için yeme içme alanlarını beraber kararlaştırdık. Beykoz ormanlarına su gidiyor orada kuyular yapıldı. Belediyemiz tarafından o kuyular dolduruluyor."

Kadın girişimcilere de seslenen Köylü, kadınların isteyip de yapamayacağı bir şey olmadığını kaydederek güçlü durmaları gerektiği tavsiyesinde bulundu.

Kavacık’ta kadın kuaförlüğü yapan Emel Ceylan, "4 yıl önce Beykoz’a geldim daha önce Nişantaşı’nda çalışıyordum" dedi.

“Müşteriler kaldırımlardan dolayı dükkanıma gelmekte zorluk yaşıyor”

Emel Ceylan, 2017 yılında eşinden ayrıldığını ve daha sonra Beykoz'daki bu işletmeyi devraldığını ifade ederek, "İstanbul’a geldiğimi Beykoz’a gelince anladım. Hem özgüvenimi artırdı hem mutlu oldum. Yalnız bu pandemi sürecinde o kadar yoruldum ki, bir de hastalığı da geçirdim. Müşterilerim çok iyi, çoğu zaten mesleki olarak yeterlilik arıyorlar. Normalde de eski çalıştığım yerde olduğu gibi çok disiplin içinde çalışan biriyim." ifadelerini kullandı.

Beykoz'un kira fiyatlarından yakınan Emel Ceylan, "Beykoz’un halkı çok sıcak, esirgeme kurumunda yetişen kızıma da hem hala hem de abla oldular. Kira fiyatlarından memnun değilim çok pahalı, ciddi anlamda pahalı. Avrupa yakasına kıyasla Beykoz çok pahalı bir ilçe. Belki çok iyi çalışıyor olabilir ama bu gözle görülen tarafta yapılıyor. İç kısımlarda yapıldığına inanmıyorum. Çevre faktörü de burada çok önemli park alanı çok sıkıntılı kaldırımlar çok büyük sorun. Müşteriler yeni yapılan kaldırımlardan dolayı dükkanıma gelmekte zorluk yaşıyor. Bir de sürekli sokağımızın yönü değişiyor, onu neye istinaden yapıyorlar? Sokaktan çıktığımızda bir bakıyoruz ertesi gün sokağımızın yönü değişmiş. Ben pandemi döneminde Beykoz Belediyesinin esnafıyla daha çok iç içe olmasını ilgilenmesini beklerdim. Beykoz’da çok daha fazla kuaför vardı. Pandemi döneminde tutunanlar işlerini iyi yapanlar oldu zaten." diye konuştu.

Belediyeden ve devletten beklentileri olduğunu söyleyen Ceylan, şunları söyledi:

"Bu süreçte verdiğimiz vergilerin çok çok karşılığını aldık diyemeyeceğim. Zaten çok sıkıntılı bir dönemde bu vergileri ödemek zorunda kaldık. Beykoz’daki kadın işletmeciler Avrupa Yakasına göre yetersiz. Biz sadece mesleki açıdan bir eğitim almamalıydık. Daha çok böyle çevreye yönelik eğitim almalıydık. Belediye’den de kadın girişimcilere yönelik bir çalışma yapılmadı. Ben önceden Şişli’de oturuyordum orada kadınlara özel spor salonu, eğitim, bilgi ve bir sürü şey öğrettiler ve hala daha yapıyorlar. Yani kadın girişimcilere daha çok destekte olunmasını isterim ki biz de ayakta durabilelim diğer nesillere aktarabilelim."

Kadın girişimcilere de bazı tavsiyelerde bulunan Ceylan, "Çok güzel bir eğitim almaları ve sağlık kontrolünden geçmeleri gerekiyor. Bir de bence Belediye’nin de ekiplerce sağlık kontrolü yapması gerekiyor. Bütün kuaförler olsun kasaplar olsun birebir insana temas eden işletmeleri ekipler tarafından kontrol edilmesini istiyorum. Kadınların da daha güçlü ve kararlı çalışmalarını istiyorum. Benim de kızım var ve ona bu mesleği öğretiyorum. Kimse hep zengin kalacak diye bir şey yok. Hayatta ayakta durmanız gerekiyor" dedi.

Öç, şöyle devam etti:

"Hiçbir şey dışarıdan göründüğü gibi değil"

"Açık olarak şunu şöyleyim bu mesleği okumayan kişiler bu işi yapmakta zorlanır işin içinden gelmek gerekiyor. Önce bu alanda okuyup, bir süre anaokullarında çalışıp daha sonra açmalarını tavsiye ederim. Diğer branşlardan açmaya çalıştıklarında zorluklarla karşılaşabiliyorlar. Hiçbir şey dışarıdan göründüğü gibi değil. Çok emek vermek gerekiyor."

Beykoz Kavacık’ta kuaförlük yapan bir diğer kadın girişimci Selda Karakaya, "Ben beş yıldır buradayım, kiram uygun fakat cadde üzerinde olan dükkanların kiraları oldukça yüksek." diye Konuştu.

Karakaya da Dost Beykoz'a şunları anlattı:

"42 yaşındayım, 15 senedir bu mesleği yapıyorum. 5 yıldır dükkanım var. Kavacık’ta ikamet ediyorum. Müşterilerimizin yoğunluğu var. Ben beş yıldır buradayım, kiram uygun fakat cadde üzerinde olan dükkanların kiraları oldukça yüksek. Dükkanıma aldığım malzemeler ise en az üç kat zamlandı. Yani tabii ki biz bunu müşteriye pek fazla yansıtamıyoruz. Pandemi dönemi kar marjımızı etkiledi diyebiliriz. Caddenin üzerindeki kaldırımlar, kaldırım değil yolu kapatmış. Hiç memnun değilim. Benim yerim ana cadde üzerinde olmadığı için kaldırım çalışması beni çok fazla etkilemedi. Pandemi sürecinde ise devletimiz kira yardımı ve üç bin TL hibe desteği verdi."

Dost Beykoz / Özel Haber

Beykoz Belediye Başkanı Paşabahçe'de nabız tuttu
Önceki Beykoz Belediye Başkanı Paşabahçe'de nabız tuttu
Müslüm Gürses'in duyulmamış şarkıları Beykoz'da tanıtıldı
Sonraki Müslüm Gürses'in duyulmamış şarkıları Beykoz'da tanıtıldı
Yorumlar (0 Yorum)

Bu içeriğe yorum yapılmadı, yorum yapmak ister misin?

Yorum Yaz