Beykoz'da çekilen Türk sinemasının efsane filmleri

  • 0
  • 31125
Beykoz'da çekilen Türk sinemasının efsane filmleri
Beykoz'da çekilen Türk sinemasının efsane filmleri
Beykoz'da çekilen Türk sinemasının efsane filmleri
Beykoz'da çekilen Türk sinemasının efsane filmleri
Beykoz'da çekilen Türk sinemasının efsane filmleri
Beykoz'da çekilen Türk sinemasının efsane filmleri
Beykoz'da çekilen Türk sinemasının efsane filmleri
Beykoz'da çekilen Türk sinemasının efsane filmleri

Türk sinemasının efsane isimlerinin yer aldığı filmlerden, müzik dünyasında çekilen binlerce klip Beykoz sokaklarında çekildi.

Beykoz Belediyesi, son zamanlarda çekilen birçok film, dizi ve müzik klibinin kayıt yeri olan Kundura Fabrikasından yola çıkarak ilçede çekilen filmleri anlattı.

Sosyal medya hesabında bir flood hazırlayan Beykoz Belediyesi, ilçede çekilen Türk sinemasının efsane filmleri, televizyon dizilerine ve müzik kliplerine yer verdi.

Beykoz Belediyesi, ilk olarak Tosun Paşa filminde Daver Bey'in köşkü olarak kullanılan Küçüksu Kasrını anlattı.

Mesajda, "İlk durağımız Küçüksu Kasrı. 17. yüzyılda Bağçe-i Göksu adıyla anılan has bahçemiz, Sultan IV. Murat'ın Gümüş Selvi'si. Sultan I. Mahmut, III. Selim ve II. Mahmut Küçüksu'nun ilk müdavimleri. Sultan Abdülmecit ise 150 yıl önce bugünkü Küçüksu Kasrı'nı inşa eden mekan sahibi." ifadeleri kullanıldı.

Küçüksu Kasrının güzelliğine dikkat çekilirken, "Küçüksu Kasrı'nın güzelliği yüzlerce yıldır dillere destan. Burası filmlerin favori mekanı. Yapımcısı Ertem Eğilmez, yönetmeni Kartal Tibet, oyuncuları ise Ayşen Gruda, Şener Şen, Kemal Sunal, Adile Naşit, Müjde Ar gibi yıldızlar olan filmler. Tosun Paşa filmini izlemeyen var mı? Yeşilçam tutkunlarının favorileri arasındaki Tosun Paşa filminin, Seferoğulları, Tellioğulları ve Daver Bey'in köşkünün geçtiği sahnelerin büyük bölümü Beykoz'da çekildi." diye anlatıldı.

Küçüksu Kasrında çekilen bir başka filmde Memduh Ün'ün Üç Arkadaş ismini verdiği Muhterem Nur ve Fikret Hakan gibi efsanelerin başrolünde yer aldığı sinema filmi oldu. 1958 yılında çekilen bu filmi renkli versiyonu da 1971 yılında Hülya Koçyiğit, Kadir İnanır ve Halit Akçatepe gibi isimlerle beyaz perdeye aktarıldı.

Üç Arkadaş, filmine şu ifadelerle dikkat çekildi:

"Küçüksu kadar zarif, ince ruhlu üç seyyar satıcının iyilik üzerine kurulu hayat hikayeleri… İlk bakışta fakir gencin kör kıza aşkını anlatan klasik bir Yeşilçam filmi gibi görünse de; dostluk, dayanışma ve fedakârlık gibi kavramların ele alındığı tam bir Beykoz filmi."

Kanlıca'da, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün hemen altına denk gelen noktada bir başka tanıdık film mekanı bulunuyor. 1960 yılında inşa edilen İkiz Köşk. Yaklaşık 150 Türk filminin seti olmuş, özel bir yer.

Emel Sayın ve Hulusi Kentmen'in rol aldığı 1972 yapımı Gülizar ve Atıf Yılmaz'ın 1974 yılında çektiği Güllü Geliyor Güllü, İkiz Köşk'ün misafirlerinden sadece ikisi. Ne diyaloglar, ne güzellikler, ne filmler...

Eski Türk filmlerinde sevgililer ağır çekimde koşar, kavuşmalar uzun sürerdi.

Bu sahnelerin adresi Burunbahçe'ydi, meşhur Aşıklar Ağacı. Hafızalara kazınan birçok duygusal sahne o iki ağacın önünde çekildi. Barış Manço, Can Bedenden Çıkmayınca şarkısını orada söylemişti.

Maalesef Burunbahçe'deki dostları bir yıldırım ayırdı. Bu ağaçlardan biri 2019 yılında isabet eden yıldırım nedeniyle artık yok. Diğeri ise tek başına da kalsa sevenleri buluşturmaya devam ediyor.

Ailemizin taksi durağını anmadan geçmeyelim. Yeşilçam filmlerinin duayen ismi Türker İnanoğlu'nun yapımcısı olduğu, Erol abinin, filmdeki adıyla Ramço'nun Kavacık'taki Çiçek Taksi durağı.

Durağı aradığımızda Ramço ile konuşabilsek keşke, ne güzel olurdu değil mi? Oyuncu kadrosunda kimler vardı hatırlayalım.

Erol Günaydın, Aykut Oray, Bülent Kayabaş, Kayhan Yıldızoğlu, Peker Açıkalın, Ufuk Özkan, Civan Canova ve nice ustalar...

Ah, Beykozlu Turist Ömer. Her repliği bir şiir gibiydi. "Ben, Telefatı Adiyeden, Paşabahçeli Sadri Alışık. Babam kaptan Rafet, anam zavallı Saffet." "Hey yavrum hey… Burunbahçe dalyanında İstanbul'u çekerlerdi denizden, ıslatmadan…"

Beykozlu film ve dizilerin bir kısmını biz yazalım, kalanı sizde. Devrim Arabaları, Beyza'nın Kadınları, Av Mevsimi, Çalıkuşu, Karadayı, Aşk-ı Memnu, Lale Devri.

Akasya Durağı, Çiçek Taksi, Fatih Sultan Mehmet, Arka Sokaklar, Suskunlar, Keşanlı Ali Destanı, Ezel, Adanalı ve niceleri...

Şebnem Ferah'tan merhum Müslüm Gürses'e, Yıldız Tilbe'den Mor ve Ötesi'ne, yüzlerce şarkının video klipleri de Beykozlu.

Ahşap ya da taş işçiliğinin ince zevklerini yansıtan bir köşk, belki bir yalı. Kasır, mezarlık, çeşme, türbe, kale, deniz feneri, ibadethaneler, özenle korunmuş sokaklar, iyi bakılmış eski zaman evleri…. Sadece filmlerde olur dediğiniz ne kadar güzellik varsa hepsi Beykoz'da.

Tweet dizisine de şu ifadelerle son verildi:

Beykoz'da hayatımız film, repliğimiz malum.

Haber Merkezi

Beykoz’da okullar sosyal mesafeli eğitime hazır
Önceki Beykoz’da okullar sosyal mesafeli eğitime hazır
Müslüm Gürses'in duyulmamış şarkıları Beykoz'da tanıtıldı
Sonraki Müslüm Gürses'in duyulmamış şarkıları Beykoz'da tanıtıldı
Yorumlar (0 Yorum)

Bu içeriğe yorum yapılmadı, yorum yapmak ister misin?

Yorum Yaz