Kader GÜR
  • 25/10/2023 Son günceleme: 25/10/2023 19:25
  • 5.763

Aslında bir sonuç alınmadığı, ben yaptım oldu mantığını toplumumuz kanıksadığı için midir bilinmez... Beykoz’un sorunlarının tartışıldığı programlar pek yapılmıyor, yapılsa da az önce saydığım nedenlerle kimse ilgi göstermiyor.

Bu manada organize edilen küçük çaplı toplantılarda siyasi olmaktan öteye geçemediği için bir anlam ifade etmiyor. Belki de ilgililer bu toplantılara katılmak için ciddi bir ortam ve ciddi adamlar arıyor.

Mesela küçük bir örnekle konuya girecek olursak, siyaset kendi bildiğini yapıyor. Beykoz’dan Ankara gözüküyor ama Ankara’dan Beykoz gözükmüyor. Yerel siyasetçiler bunu açıkça ifade edemediği için toplum, siyasi toplantıları havanda su dövmek olarak değerlendirince duyarsızlık baş gösteriyor.

Hal böyle olunca, Beykoz İlçe Emniyet Müdürlüğü’nün her yıl düzenlediği “Huzur Toplantısı”na dikkat etme zarureti oluşuyor.

İçerik ve katılımcılara baktığınız zaman tam bir serbest kürsü olarak değerlendirmek mümkün “Huzur Toplantısı”nı. Bu toplantıyı önemli kılan en önemli unsur bence içinde barındırdığı ciddiyettir. Başka ilçelerde yapılıyor mu bilmiyorum ama Beykoz’da Emniyet Müdürlüğü’nün düzenlemiş olduğu toplantı tam bir demokrasi platformu anlamı taşıyor.

Bir kere toplantının içeriğinde “emniyet” camiasının çalışma prensiplerinden kaynaklı bir ciddiyet olması, Beykoz Kaymakamı, Belediye Başkanı ve İlçe Emniyet Müdürünün bir arada sorulara cevap vermesi “Huzur Toplantısı’na” Beykoz’da tek olma özelliği de kazandırıyor.

Beykoz’un bütün dinamikleri orada… Kaymakam Faik Oktay Sözer, Belediye Başkanı Murat Aydın ve İlçe Emniyet Müdürü Hakan Öztürk’e gelen sorulara verilen cevaplar anında tartışmaya açılabiliyor ya da verilen cevabı etkisizleştirmek adına hemen başka bir yorum devreye girebiliyor.

Kaymakam Beykoz’un en üst düzey mülki idare amiri, Belediye Başkanı siyasi sorumlu, Emniyet Müdürü de asayişten sorumlu en üst düzey bürokrat. Haliyle gelen sorulara sadece bu isimler cevap vermiyor. İdare müdürleri de salonda olduğu için soru hangi birimle ilgiliyse o birimin müdürü cevap vermek zorunda kalıyor.  Kaymakamın olduğu bir salonda lafı dosdoğru konuşmak zorundasınız. Hiç kaçamak cevap verme şanısınız yok.  

Sorular kimden geliyor? Mahalle muhtarlarından, STK temsilcilerinden ya bir kulüp yöneticisi ya da bir iş insanından. Onun içindir ki, sorulara verilen cevapların sonuçları takip edileceğinden siyasi yaklaşımlarda olduğu gibi unutulması çok mümkün değildir.

18 Ekim 2023 günü yapılan toplantıdan bir örnek verecek olursak, Beykoz’un en önemli sorunları arasında gösterilen uyuşturucu bağımlılığına yönelik çok önemli yorumlar yapıldı. Gençlerin uyuşturucudan uzak kalması için Beykoz Belediyesi’nin yoğunlukla kültür sanat faaliyetleri yürüttüğü söylenince, film yapımcısı olduğunu söyleyen bir vatandaş uyuşturucu kullanımın en fazla kültür sanat camiasında olduğunu söyledi. Tam bir çapraz yaklaşım.

İstihdam konusunda da kalifiye eleman bulmakta ciddi sıkıntı yaşandığı ya da gençlerin iş beğenmediğinden dem vuruldu. Yani çok çeşitli konular el alınıyor. İşin özüne bakacak olursak bu toplantı sadece asayişle ilgili “Huzur Toplantısı” olduğu için içeriği de bu çerçevede kalmalı ama Kaymakam, Belediye Başkanı, Emniyet Müdürü ve idare amirlerini bir arada bulunca susamışlık ortaya çıkıyor, soru üstüne soru geliyor.

Bu toplantı aslında siyasete de katkı sağlıyor… Çünkü İlçe Emniyet Müdürlüğü parti ayrımı gözetmeksizin bütün siyasi parti ilçe başkanlarını da toplantıya davet ediyor. Orada bulunan ilçe başkanları hem sorunları değerlendirme şansı buluyor, hem de üreteceği politikaya altlık oluşturma imkânı yakalıyor.

Aslında bu tarz toplantıları Beykoz’un önde gelen sivil toplum kuruluşları düzenlemesi gerekiyor…

Yazarın Yazıları