Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Beykoz’a bir aylık Kapı Tokmakları Sergisi açıldı

Beykoz Belediyesi, Anadolu’nun zengin kültürüne, sosyal yaşantısına, zarif sanat ve estetik anlayışını yansıtan Kapı Tokmakları Sergisi açıldı.

Beykoz Belediyesi, Anadolu’nun zengin kültürüne, sosyal yaşantısına, zarif sanat ve

Anadolu kültür mirasını tanıtmak ve yeni nesillerle buluşturmak amacıyla Beykoz Belediyesi'nin düzenlediği sergide mahir ustaların alın teriyle yüz yıllar boyu şekillenen kapı tokmakları el işçiliği örnekleri yer alıyor.

İlçe sakinlerinin ilgiyle karşıladığı "Geleneksel Kapı Tokmakları Sergisi"nin açılışı, Beykoz Belediye Başkanı Murat Aydın, koleksiyoner Yusuf İyilik, sergi küratörü Zerrin Gülsoy, sanatseverler ve ilçe sakinleriyle birlikte yapıldı.

Sergi için 19. yüzyıl başlarında Anadolu şehirlerinde evlerin, camilerin, hanların kapılarını süsleyen, ev sahiplerinin mesleği ve sosyal statüsü ve kimliği hakkında bilgiler veren parçalar seçildi. 

kapitokmaklarisergis TwE9EDGzY4

Her biri boyutları, motifleri, süslemeleri ve şekilleriyle birbirinden ayrılan kapı tokmakları ait oldukları dönemin sanat ve estetik anlayışının yanı sıra misafirlik, eve geliş, kapı çalma, uğurlama gibi günlük ritüelleri hakkında da bilgiler veriyor.  

Beykoz Belediyesi Binası Sergi Alanı’nda yer alan, Anadolu’da erkek ve kadınlar için farklı boyut ve ses tonunda tasarlanan tokmaklar sergiyi ziyarete gelenlerin özellikle ilgisini çekiyor.

Alanda kaynana dilleri, zırzalı ve şifreli kilitler, kıvrımlı, el şeklinde, aynalı ve aynasız kapı tokmakları, yüzlerce yıllık geçmişin tanıklıklarını fısıldamak üzere sanatseverleri ve meraklılarını bekliyor.

kapitokmaklarisergis TYJrTS FUj

Sergi, 29 Şubat'a kadar ziyaret edilebilecek.

Haber Merkezi