Beykoz’a bağımlılar için rehabilitasyon merkezi

  • 0
  • 15565

Madde bağımlılarının tedavi görmesi amacıyla, Türkiye’nin bir çok bölgesinde kurulacak rehabilitasyon merkezinin Beykoz’da da hayata geçeceği açıklandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’ın, madde bağımlılığıyla mücadelede ailelerin güvenle başvurabileceği adres olarak gösterdiği Yeşilay, “Türkiye’ye özgü yeni bir rehabilitasyon modeli” geliştirdi. Yeni uygulamaya, “Türkiye Bağımlılık Rehabilitasyon Modeli” adı verildi. Tedavi olmasına karşın yeniden aynı döngü içine girme ihtimali yüksek olan Türkiye’deki madde bağımlıları için geliştirilen model, Bağımlılıkla Mücadele Yüksek Kurulu’ndan onay aldı.

Onay sayesinde İstanbul’da; Bağcılar, Beykoz ve Eyüp Sultan gibi ilçelerde, öte yandan; Ankara, İzmir, Bursa, Samsun, Van, Urfa’da rehabilitasyon merkezleri açılacağı kaydedildi.

AMATEM ve ÇEMATEM’de maddeden arınan kişilere bu merkezlerde psikolojik danışmanlık, terapi ve rehabilitasyon desteği verecek. Kişinin yaşam becerilerini elde etmesi, mesleki donanım kazanması ve sosyal hayata entegrasyonu sağlanacak. Merkezlerin sayısı 40’a ulaştığında bağımlılık döngüsünün tekrar etmemesi, bir bağımlının tedavi gördükten sonra tekrar maddeye başlamasının önüne geçilmesi hedeflendi.

Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk Türkiye Bağımlılık Rehabilitasyon Modeli’ni açıklarken şunları kaydetti:

BU BİR HASTALIK: Uyuşturucu, uluslararası boyutuyla çok önemli bir sorun. Uyuşturucu bağımlılığı sadece kullananı değil, ailesini, çevresini de son derece olumsuz etkileyen bir hastalık. Psikolojik ve sosyal destek hizmetleri sağlayacak bütüncül bir mekanizma yok. Tıbbi tedavi sonrası herhangi bir destek olmadan aynı sosyal çevreye dönen birey tekrar bağımlılık döngüsüne giriyor.

Mevcut durum hem tedavi başarı oranının çok düşük olmasına neden oluyor hem de tekrar tekrar tıbbi tedavi sürecine giren bağımlılar AMATEM ve ÇEMATEM’lerde büyük bir baskı oluşturuyor. Yeşilay olarak bu noktadaki eksikliğin giderilmesi odaklandık, ilk olarak ayaktan tedavi hizmeti veren Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM) modelini geliştirdik.

BAKANLIK UYGULAYACAK: Psikologların cevapladığı 444 79 75 danışma hattı ile faaliyete başlayan YEDAM’ın bugün İstanbul’da 3, Antalya, Urfa ve Düzce olmak üzere yüz yüze görüşme ve ayaktan terapi hizmeti veren toplam 6 merkezi bulunmakta. Bağımlı ve yakınların ücretsiz psiko-sosyal destek verdiğimiz merkezlerimizde bozulan yaşam düzeninin onarılmasını ve ilişkilerin sağlıklı devam etmesine katkıda bulunuyoruz. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile yaptığımız protokolle birlikte ülke çapında açılacak olan Sosyal Uyum Birimlerinde YEDAM modeli uygulanacak.

SADECE TEDAVİ DEĞİL: Bağımlı profilimizdeki farklılık nedeniyle Türkiye’ye özgü rehabilitasyon modelini oluşturmak için 5 kıtadan 20 ülkedeki çalışmaları inceledik, birçok çalıştay ve toplantı gerçekleştirdik. İki yıllık alışmanın ürünü olarak Türkiye Bağımlılık Rehabilitasyon Modeli’ni geliştirdik. Rehabilitasyon süreci sadece tıbbi tedavi olarak görülmemeli. Tıbbi tedavinin arkasından psikolojik danışmanlık, terapi ve rehabilitasyon desteğinin verilmesi, kişinin yaşam becerilerini elde etmesi, mesleki donanım kazanması ve sosyal hayata entegrasyonu gibi konuların sırasıyla rehabilitasyon sürecine dahil edilmesi gerekiyor.

Haber Merkezi

Başkan Çelikbilek bayramda köyleri ihmal etmedi
Önceki Başkan Çelikbilek bayramda köyleri ihmal etmedi
Beykoz Riva'daki film platosunda yangın çıktı
Sonraki Beykoz Riva'daki film platosunda yangın çıktı