Sinan KAVRAKOĞLU
  • 01/01/1970 Son günceleme: 04/04/2011 00:11
  • 16.924

Bazıları bu yazımı Belediyenin baz istasyonu politikasına destek gibi okuyacak. Çok az sayıda olan bazı aklı evveller de Başkan Çelikbilek’e yalakalık olarak…  İkisi de değil…

Son zamanlarda Beykoz gündemini sık sık işgal eden oyun alanlarına ve parklara baz istasyonu kurulmasına yönelik Beykoz Belediye Meclisi kararını çoğunuz hatırlarsınız. CHP Meclis Üyeleri’nin karşı oyuyla kabul edilen kararla Beykoz’da uygun görülen yerlere Belediyenin denetiminde olması koşuluyla baz istasyonu kurulmasına olanak sağlanıyordu.

Baz istasyonlarının çocukların yoğun olduğu oyun alanlarına yakın yerlerde kurulmasına tepki gösteren duyarlı Beykozlular çocuklarının sağlığından haklı olarak endişe duyuyordu.

BTK, yani Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun konunun en yüksek otoritesi olduğunu hatırlatarak buradan yapılan açıklamayı aktarmak istiyorum.

BTK Laboratuarlarının yaptığı incelemeler sonucunda çıkan raporun özeti şu: Baz istasyonlarına gösterilen hassasiyetin cep telefonu kullanımında da gösterilmesi gerekiyor.

BTK İkinci Başkanı Ayhan Beydoğan’ın konuyla ilgili yaptığı açıklamaları okuduktan sonra çoğunuzun “oh” diyeceğini, büyük bir çoğunluğunuzun ise olaya şüpheyle bakmaya devam edeceğini düşünüyorum.

Cep telefonu ve elektronik bütün cihazların dalgalarını ölçtüklerini belirten Beydoğan standartların üzerinde zararlı olan cihazları topladıklarına değindi. Baz istasyonlarının da elektromanyetik ışımalarını ölçtüklerini vurgulayan Ayhan Beydoğan, "Uluslararası standartlarda baz istasyonunda çıkış gücü 41 volt olması gerekiyor. Bizde ise bunun çok çok iyi durumda yani 10 volt milimetre olduğunu tespit ettik. Bu değerleri sürekli denetliyoruz" demiş.

Baz istasyonlarıyla ilgili kamuoyunda yanlış algılama bulunduğunu aktaran BTK İkinci Başkanı,bu alanların insanların yakınında bulunduğu zaman sağlık açısından riskli olduğu iddiasının yanlış olduğunu kaydetti. Ayhan Beydoğan bu durumu "Baz istasyonu çok oldukça çıkış gücü daha az olacaktır. Baz istasyonları şehir dışına çıksın deniyor. Mobil haberleşme baz istasyonlarıyla olduğu için bunların şehir içinde olması gerekiyor. Şehir içinde baz istasyonu sayısı fazla olursa sinyal rahat alındığı için insanı etkilemesi az olacaktır. Şehir dışına çıkardığımız zaman güçlü frekans göndereceği için insan sağlığı açısından daha zararlı olur" sözleriyle açıkladı.

Danıştay'ın kararı doğrultusunda baz istasyonlarıyla ilgili yeni yönetmelik hazırlandığına işaret eden Ayhan Beydoğan, ölçümlerin sağlıklı olması için baz istasyonlarını kuranların yapamayacağı hükmü koyduklarının altını çizdi. Ölçümleri sertifikalı bağımsız kişilerin yapacağını söyleyen Beydoğan, baz istasyonlarına GPS cihazı yerleştireceklerini de dile getirdi. Ölçüm işinin yerinde ve zamanında yetkili kişi tarafından yapılıp yapılmadığını kontrol edeceklerini bildiren Beydoğan, "Ölçüm yerini zamanını kimin yaptığını anında değerleri alabileceğiz. Kurumda oluşturulacak merkez marifetiyle 45 bin baz istasyonunun değerlerini anlık takip edeceğiz. Değerlerde değişiklik olduğunda anlık müdahale edeceğiz" diye konuştu.

BAZ İSTASYONUNU BIRAK CEP'E BAK

Baz istasyonlarına hassasiyet göstermek yerine cep telefonu kullanımına dikkat edilmesini isteyen BTK İkinci Başkanı Ayhan Beydoğan, "Cep telefonu sinyalleştiği anda baz istasyonundan daha fazla ışıma yapıyor. Kulaklıkla kullanmayı tavsiye ederim. Cep telefonlarını kulaklıkla kullanmak daha sağlıklı. Tedbirli davranmakda büyük yarar var" uyarısında bulundu.

Sizce de baz istasyonlarının gelişigüzel ve denetimsiz bir şekilde istenilen yerlere kurulması yerine devletin belirlenmiş kurumlarının denetiminde uygun görülen yerlere – çocuk parkı olmaması koşuluyla- kurulması daha akılcı olmaz mı?

Vesselam…

Yazarın Yazıları