Beklenen deprem Beykoz’da tartışıldı

  • 0
  • 12431
Beklenen deprem Beykoz’da tartışıldı

Beykoz Belediyesi, Beykozlu Doğu Karadenizliler Derneği ve Depremle Savaş Derneği’nin düzenlediği konferansta olası İstanbul depremi masaya yatırdı.

İstanbul’u bekleyen en önemli tehlike Beykoz’da düzenlenen konferansta ele alındı. Beykoz Kaymakamı Aydın Ergün, Belediye Başkanı Muharrem Ergül ve bir çok bilim adamının katılmış olduğu konferansta verilen bilgiler tüyler ürpertirken deprem konusunda ne kadar duyarlı olunması gerektiğini de yeniden hatırlattı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Deprem ve Zemin Araştırma Müdürü Jeofizik Yüksek Mühendisi Mahmut Baş, Büyükşehir Belediyesi olarak, İstanbul’da muhtemel depreme karşı ne gibi tedbirler aldıklarını ve vatandaşın deprem esnasında  nasıl davranması gerektiğine yönelik önemli bilgiler verdi.

İstanbul’un bir deprem bölgesi olduğunu vurgulayan Müdür Mahmut Baş, İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak yapılan çalışmaların öncelikli amacının olası bir deprem karşısında enkazdan insan kurtarmak olmadığını, enkazın altında kalmamayı sağlamak olduğunu belirtti.

Müdür Mahmut Baş, 30 yıl içerisinde İstanbul’da deprem olma olasılığını %60 civarında olduğunu kaydederek, 7.5 veya 7.7 büyüklüğündeki olası bir deprem karşısında 750.000 bina, 3.040.000 hane ve 9.000.000 kişi üzerinden muhtemel kayıp ve hasar durumunu ise şöyle sıraladı.

- 50.000 ila 60.000 ağır hasarlı bina,                           
- 70.000 ila 90.000 civarında ölü,                               
- 1.000 ila 2.000 noktada su sızıntısı,                        
- Elektrik kablolarının % 3 ünde kopma,                   
- 40 milyar ABD doları civarında maddi kayıp,        

- 500.000 ila 600.000 civarında evsiz aile,
- 120.000 ila 130.000 ağır, 400.000 hafif yaralı, 
- 30.000 doğalgaz kutusunda gaz çıkışı,

Büyükşehir Belediyesi ile Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi arasında imzalanan protokolle başlatılan 'Deprem Güvenliği Master Planı' çalışması hakkında da bilgi veren Müdür Baş ; Master plan çalışmasında İstanbul’un coğrafik, topografik, jeolojik, jeoteknik, sismolojik, sosyoekonomik, nüfus ve deprem olasılıkları gibi temel verilerinin yanı sıra, yapılaşmanın durumu, bu yapıların depreme karşı nasıl güçlendirileceğine ilişkin yöntem, ilke ve esaslar, yasa ve yönetmelikler, malzeme standardı, maliyet analizleri, bu çalışmaları üstlenecek kurum ve kuruluşların görev yetki ve sorumlulukları ile kısa, orta ve uzun dönem proje ve çözüm önerilerinin yer aldığını anlattı.

Dünyada ‘Deprem Master Planı’ ölçeğinde bir plan henüz olmadığını dile getiren Müdür Mahmut Baş;“deprem için güvenli binaları oluşturmak zorundayız. Bu plan çerçevesinde 'pilot bölge' olarak seçtiğimiz Zeytinburnu'nda, planın öngördüğü ilkeler doğrultusunda binalar tek tek incelendi ve bu inceleme sonucunda 2000 binanın acilen yıkılması gerekiyordu. Çalışmalarımız devam ediyor ve bu çalışmalarımızı Kentsel Dönüşüm Kanunu’yla başlatmış olacağız” dedi.

Haber Merkezi

Gençler sosyal alanlarda birleşiyor
Önceki Gençler sosyal alanlarda birleşiyor
Bakan Yardımcısından Beykoz Başsavcılığına ziyaret
Sonraki Bakan Yardımcısından Beykoz Başsavcılığına ziyaret
Yorumlar (0 Yorum)

Bu içeriğe yorum yapılmadı, yorum yapmak ister misin?

Yorum Yaz