Başlangıçta Söz Vardı… Tahsin Yücel

  • 0
  • 13109
Başlangıçta Söz Vardı… Tahsin Yücel
Başlangıçta Söz Vardı… Tahsin Yücel
Başlangıçta Söz Vardı… Tahsin Yücel
Başlangıçta Söz Vardı… Tahsin Yücel
Başlangıçta Söz Vardı… Tahsin Yücel

Prof. Dr. Tahsin Yücel, Beykoz Lojistik Meslek Yüksek Okulu’nda, “Başlangıçta Söz Vardı” başlıklı bir konferans verdi.

Halkla İlişkiler ve Tanıtım Öğretim görevlisi Sevil Bektaş’ın sunumunu yapmış olduğu konferansta, değişik dallarda kitaplar yazdığını, kimileri kendisine öykücü, kimileri,  romancı kimileri de çevirmen dediğini söyledi.

Edebiyat Fakültesi’nde görev yaptığı için kendisini öğretim üyesi olarak da bilindiğini söyleyen Yücel, insanların kendisinden fazla bahsetmesinin doğru bir şey olmadığını ifade etti.

Söylemlerinden çok yazdıklarının daha çok önem taşıdığını ifade eden Tahsin Yücel, “şanslı bir yazarım. Babamı hatırlamam, annem dikiş dikerek bize bakıyordu. Ortaokulu bitirince Türkiye düzeyinde bir sınava girdim, parasız ve yatılı olarak Galatasaray Lisesi’ni kazandım, bu büyük bir şanstı. Türkçe dersinde konusu serbest olan bir dörtlük yazınca, bana, sen şiir yazma, roman ya da öykü yaz dediler” şeklinde konuştu.

Prof. Dr Tahisn Yücel şöyle devam etti: Bende hocamı dinledim ve bugünlere geldim. Yoksul halkın yaşamını konu alan romanlar yazdım, liseyi bitirdiğim yıllarda ilk romanım çıktı. Varlık yayınlarında yayınlandı. Hem okudum, hem çalıştım.1954 yılında ilk öykü kitabım yayınlandı. Fransız edebiyatından çeviri yapardım, roman ve öyküler yazarak bugünlere geldim, çok iddialı olmadım, bundan sonrada olmam. Cumhuriyet ilkelerine, Atatürk ilkelerine bağlı kaldım, bu konuda da görüşlerimi belirttim.

Yücel, kendisini dinleyen Akademisyen ve öğrencilerin sorularına da cevap verdi.

Prof. Dr. Nükhet Güz: “Hocam çok alçak gönüllüsünüz, bir çeviri yaparken aslından daha iyi kim yapar. Bu denli alçak gönüllü olmayın. Siz Türkiye’nin en ünlü yazarlarındansınız, bütün yazdıklarınızı hayranlıkla okuyoruz. Türk dil kurumuna öylesine güzel katkılarınız var ki anlatamam, edebiyat dünyasına harika eserler kazandırdınız.Tahsin hocamın güne parmak basması da çok önemlidir,iyi ki varsınız,iyi ki eserleriniz var.”

Tahsin Yücel: “Peygamberin son beş günü” adlı eserim fazla solcu bulunulduğundan dolayı politik anlamda eleştiriler almıştır. Yazarın, edebiyat anlayışına göre aslına yakın olarak bu havayı vermesi gerekir, doğru olmalıdır, bu çok önemlidir.

Yrd. Doç. Dr Nevzat Evrim Önal: “Son otuz yılda kişisellik yerine toplumsallık var? siz ne diyorsunuz?

Tahsin Yücel: “İki ayrı eğilim var.  Ben ikisine de olur diyorum.”

İrem Karabudaş: “Şu an yazmakta olduğunuz eser var mı?”

Tahsin Yücel: “Şu an yok, ama yazmayacağım anlamına gelmez”

İrem Karabudaş: İki Tahsin Yücel var, hiç ikisi arasında çatışma oluyor mu? Diye sorduTahsin Yücel: Üç tane var… Bir de taklitçim var, ikisi de birbirine karşı doğal uyumlu.

Programın sonunda ise Prof. Dr. Nükhet Güz tarafından, Prof. Dr. Tahsin Yücel’e bir teşekkür plaketi verildi.

Prof. Dr. Tahsin Yücel Kimdir?

17 Şubat 1933’te Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde doğduğu… Galatasaray Lisesi Mezunu olan Yücel, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Fransız Dili ve Edebiyat Bölümü’nü bitirdi. 1969’da doktor,1978 yılında da profesör olduğu… 2000 yılındaysa emekliye ayrıldı. Öğrencilik yıllarında Varlık Dergisi’nin Yazı İşleri Müdürlüğü’nü yürüttü, 1950 ve 1956 yılları arasında Seçilmiş Hikâyeler, Yeryüzü, Beraber, Mavi gibi dergilerde yayınladığı öykülerinde özellikle dilinin sadeliği, sözcükleri kullanmadaki başarısı ve Anadolu insanını tutarlı bir yaklaşımla ele almasıyla önem kazanan bir isimdir.

Haber Merkezi

Ahmet Mithat Efendi de sıra dışı bir sergi
Önceki Ahmet Mithat Efendi de sıra dışı bir sergi
Beykoz Riva'daki film platosunda yangın çıktı
Sonraki Beykoz Riva'daki film platosunda yangın çıktı
Yorumlar (0 Yorum)

Bu içeriğe yorum yapılmadı, yorum yapmak ister misin?

Yorum Yaz