Dr. Hüseyin Atilla TÜYSÜZ
  • 22/01/2021 Son günceleme: 24/01/2021 19:25
  • 4.243

21 Ocak 2021 tarih itibariyle dünyada durum 95.321.880 vaka, 2.058.227 ölüm olarak kaydedildi.

Türkiye'de durum ise; 6.435 yeni vaka, 752 yeni hasta, 159 günlük ölüm sayısı. Toplamda 2.406.216 vaka, 24.487 vefat olmuştur.

Görüldüğü gibi Kovid-19 enfeksiyonu halen can almaya, hastanelerde yatışa ve yoğun bakım takibine neden olmaktadır. Böylece iş gücü kaybına ve çok ciddi ekonomik kayıplara vesile olmaktadır.

Aşılama başladı

Çin'den getirilen, Sinovac tarafından geliştirilen korona virüs aşısı CoronaVac güvenlik testlerini tamamladıktan sonra 14.01.2021 tarihinde, tüm Türkiye'de kullanılmaya başlandı. Bu aşının koruyuculuğunun diğer teknolojik aşılara göre biraz daha düşük olduğu söylenmiş olsa da denenmiş, güvenilir üretim aşamasından geçtiği bilinmektedir. 

Aşılama tüm hastanelerde oluşturulan aşı uygulama odalarında uygulanmaya alındı. Kalabalık oluşmaması için aşı olacakların tek başına müracaatı istenmekte olup, tek başına gelemeyenlerin refakatçi ile gelebilecekleri belirtildi. Aşı uygulamasına saat 24.00'a kadar devam edileceği açıklandı.

Beykoz Devlet Hastanemizde de 10 aşı odası ve 10 aşı uygulayıcısı görevlendirildi. Hastanenin Telekom karşısındaki ana giriş kapısından alımlar başlandı. Acil yan etki olasılığı için de bir anestezi görevlisi ekipmanıyla alanda hazır bulunduruldu. Aşılamalar hastanemizde de saat 24.00'a kadar devam etti. Personel aşılanması tamamlandı. Ekibin yarısı yaşlılar/bakım evlerine aşıya başladı.

Kimler Aşılanır / Kimler Aşılanmaz?

Hamileler kendi istekleri halinde (gebeliğin ilk üç ayında önerilmiyor ) aşılanabilir.

Emziren kadınlar da isterse aşı olabilecek.

Grip veya zatürre aşısı olanlar, o aşılardan iki hafta sonra koronavirüs aşısı olabilirler.

Yumurta alerjisi olanlar bu aşıyı yaptırabilirler.

Risk grubunda olmadığından çocuklar şimdilik aşılanmayacak.

Önemli not: Çin CoronaVac aşısında domuz içeriği bulunmamaktadır.

Neden Aşılanalım?

Hayatta hızdan pek hoşlanmayız. Fakat şu anda hayatı ciddi tehdit eden virüs pandemisi ve elimizde pandemiyi azaltabilecek veya sonlandırabilecek bir AŞI seçeneği var. Mümkün olduğu kadar hızlıca hareket etmek / aşı olmak gerekmektedir. Aşılama süreci içinde bulunduğumuz bu şartlarda, özellikle bu aşamada "UZATMAYA" gelmez. Uzatmak zaman kaybı olur. Virüsün kullandığımız aşıya (silaha) karşı mutasyon oluşturarak güç kazanmasına, direnmesine böylece aşının etkinliğinin azalmasına yol açabilir.

Biliyoruz ki AŞI pandemiyi baskılayacak bir numaralı seçenektir. Aşılandığımızda yine de virüs bizimle birlikte olmaya devam edecek. Veya SARS enfeksiyonunda olduğu gibi virüs kendiliğinden mutasyona uğrayıp ortadan kaybolacak. Şu andaki öngörü bu ihtimalin zor olduğu şeklindedir.

Aşı Sonrası Olası Reaksiyonlar

Aşılanmadan sonra 15 ila 30 dk. arasında gözlemlemek gerekmektedir. Zira her aşıda olduğu gibi alerjik reaksiyonlar (bu nedenle anestezi personeli var) söz konusu olabilir. Sonraki aşamada ise lokal dediğimiz belirtiler oluşabilir. Bunlar aşı tarafındaki kolda ağrı, şişlik, kızarıklık, ısı artışı olabilir (o kola yüksekte olacak şekilde pozisyon veriniz, soğuk uygulama yapınız ve parasetamol -parol, minoset vb.- alınız ) Ayrıca baş ağrısı, kırgınlık, yorgunluk, hafif ateş/titreme, kas/eklem ağrıları, kusma/ishal meydana gelebilir ( yeterli sıvı tüketiniz, istirahat ediniz ve parasetamol alınız ). Hastanemizde personele yapılan (yaklaşık 600 kişi ) aşılamada acil müdahale gerektirecek durum olmadı. Birkaç vakada 6-7 saat sonra hipertansiyon, baş dönmesi, kolda uyuşukluk, boğazda gıcıklanma, üşüme, titreme ve dilde uyuşukluk görüldü.

Unutmayın AŞI bizi normale getirecek en kısa, en ucuz, en güvenilir uygulamadır. Virüsten uzak, MASKE MESAFE HİJYEN eşliğinde kalın sağlıcakla...   

 

Yazarın Yazıları