Ana dilde eğitim ana sütü gibi helaldir

  • 0
  • 10327
Ana dilde eğitim ana sütü gibi helaldir
Ana dilde eğitim ana sütü gibi helaldir
Ana dilde eğitim ana sütü gibi helaldir
Ana dilde eğitim ana sütü gibi helaldir

Ardahan Eğitim Vakfı (AREV), Anadolu ve Avrupa Yakası'ndan yaklaşık 20 gazetecinin katıldığı programla kamuoyuna tanıtıldı.

Gazetecilere iftar yemeği de verilen programda konuşan Ardahan Eğitim Vakfı (AREV) Yönetim Kurulu Başkanı İlter Avşar, ana dilde eğitimin Ardahan ve civar bölgelerdeki önemine işaret ederek, "Ana dilde eğitim anne sütü gibi ve helaldir. Adil olmak gerekli çünkü o insanların yaşam biçimi, ana dili bu. Buna saygı duymak lazım. Dayatmalarla bir yere varılmıyor. Medeni olmak lazım! Eğer Arapça dersi, İngilizce dersi görebiliyorsak, insanlar kendi dilini de rahatça konuşabilmeli, tartışabilmeli. Bunu kısıtlamak akıl işi değildir" diye konuştu.

Beylikdüzü Kahve Dünyası'ndaki iftar yemeğine Cumhuriyet Gazetesi'nden Cihan Güner, Dost Beykoz Haber Müdürü Ferdi Güngör, Flashaber’den Ali Rıza Yıldız, Alternatif Doğuş Gazetesi İmtiyaz Sahibi Çetin Yılmaz ve muhabiri Selda Yılmaz, Yeni Umut Gazetesi'ndenMurat Abdullahoğlu, Haber Veriyorum Gazetesi İmtiyaz Sahibi Engin Pınarbaşlı, Ardahan Gündem Gazetesi'nden İlyas Yıldız, Doğu Kültür Medya (DKM) Haber İmtiyaz Sahibi Yusuf Sit, Gazete Avcılar'dan Hanefi Çelik, Avcılar Yerel Medya Gazetesi İmtiyaz Sahibi ve duayen gazeteci Barış Emregül, Kent Gündem Gazetesi'nden İmtiyaz Sahibi Sevda Durgun ve Reklam Sorumlusu Gönül Akbulut, NTK Organizasyon Yönetim Kurulu Başkanı ve İşadamıNihat Tanrıkulu ila diğer basın emekçileri katıldı. AREV Yönetim Kurulu Başkanı İlter Avşar'ın evsahipliğinde gerçekleştirilen yemekte ayrıca AREV Genel Sekreteri Fuat Avşar ve AREV Basın Sorumlusu Alper Unutan da hazır bulundu.

Yemek sonrası gazeteciler, sırayla kendilerini tanıttılar. Daha sonra ise söz alan AREV Yönetim Kurulu Başkanı İlter Avşar, Vakfın kuruluşuyla ilgili bilgi vererek, "Gürsel Tekin, Yavuz Bingöl gibi ağabeylerimizden de bilgi alarak Ardahan Eğitim Vakfı'nı (AREV) kurduk. Ardahan eğitimde Türkiye sonuncusu… Biz bunun için yola çıkmadık! 'Bizim bu konuda bir katkımız olursa, ne mutlu bize' diyerek yola çıktık. Bu mübarek Ramazan ayında sizlerle birlikte olduğum için çok mutluyum. Bugün iftarımızı yalnızca basın için düzenledik. Eğer basın olmazsa biz olmayız. Basının yeri ve önemi çok büyüktür. Çünkü basının eleştirileri, yapıcı eleştirileri toplumla paylaşması noktasında önemli ve bize de katkı sağlar" şeklinde konuştu.

Projelerinin olduğunu ancak bunlar için kaynak oluşturabilmeye çalıştıklarını anlatan İlter AvşarAB Projeleri oluşturduklarını ve ödüllü öğrencilerle bu konularda çalıştıklarını belirtti. Projeleri sunmak için 1 yıllık kuruluş süresini doldurmayı beklediklerini ifade eden AREVYönetim Kurulu Başkanı İlter Avşar, geçen süreçte ise çeşitli gözlemlerde bulunduklarının altını çizerek, şunları kaydetti:

"Ardahan'da yer alan festivalleri ziyaret ettik. 53 tane köy gezdik. Sıkıntıları yerinde daha iyi görebilme imkânı elde etmiş olduk. Biz bu yıl AREV olarak 100 öğrenciye değil, 10 öğrenciye, 20 öğrenciye burs vermeyi düşünüyoruz. Ancak bu sırada öğrenciye A'dan Z'ye tüm ihtiyaçlarını karşılamayı ve o şekilde okutabilmeyi hedefliyoruz. Önümüzdeki günlerde bir burs kontenjanı açarak, başarılı öğrencileri tespit edip, burs sağlamayı tasarlıyoruz"

İlter Avşar'ın konuşmasının ardından, gazetecilerle karşılıklı sohbet şeklinde geçen süreçte ise en çok Arya Haber'den Rodi Baz'ın sorusu dikkat çekti. "Biz bu tür kurumlara, beklenenin çok üzerinde bir misyon yüklüyoruz. Sonra da bunlar gerçekleşmeyince, o kurumdakiler inanılmaz bir baskı altında kalıyorlar ve çalışamaz hale geliyorlar"şeklindeki tespitiyle söze başlayan Rodi Baz"Bildiğiniz gibi 'ana dilde eğitim' konusu çok önemli. Kürtçe de artık müfredata girecek ve ders olarak okutulacak. Acaba sizin Vakıf olarak bu konuda bir çalışmanız var mı? Bir derginiz var mı?" diyerek, İlter Avşar'a soru sordu. AREV Yönetim Kurulu Başkanı İlter Avşar ise "Bizim şu an öyle bir dergimiz yok" diyerek başladığı yanıtında şunları ifade etti:

"Şunu söylemek isterim: Ana dilde eğitim anne sütü gibi ve helaldir! Adil olmak gerekli çünkü o insanların yaşam biçimi, ana dili bu. Buna saygı duymak lazım. Dayatmalarla bir yere varılmıyor. Medeni olmak lazım! Eğer Arapça dersi, İngilizce dersi görebiliyorsak, insanlar kendi dilini de rahatça konuşabilmeli, tartışabilmeli. Bunu kısıtlamak akıl işi değildir. İlerleyen süreçte üstümüze düşen bir görev olursa ne ise Vakıf olarak söyleyeceğiz. Bunda çekinecek bir şey yok. Çünkü bu, bölgenin gerçekleri... Özellikle bizim bölgemizin gerçekleri. Bu dili Allah vermiş, biz kimiz ki yasaklıyoruz?"

Gecenin devamında ise Flashaber’den Ali Rıza YıldızBeykoz Vakfı'nda görev aldığı anlarda yaşadıklarını örnek göstererek, Yönetim Kurulu'nda yer aldığı AREV'de ‘daha dikkatli’olduklarını anlattı. "Üst düzey bir yönetim kurulundan çok, bu tür işlere zaman ayırabilecek kişiler olması gerekiyor" diyen Ali Rıza YıldızVakfın kuruluş aşamasında yaşadığı olayları da dile getirerek şöyle dedi:

"Biz Vakfı ilk kurduğumuz sırada bize gelip 'ne gereği var?' diye soranlar oldu. Bu konuda çeşitli dedikodular üretildi. Oysaki her vatandaş gibi bu yönetim kurulunun da bir vakıf kurmaya hakkı vardı. Öte yandan da bizim yaptığımız eğitim yardımları, birilerini üzmek yerine sevindirmeliydi. Yazık ki, bu tür konularda peşin hükümlü oluyor ve gerçekten yararlı işler yapan kişilere bir teşekkürü çok görüyoruz. Ardahan adı kullanılarak bir kaç çocuğa daha eğitim ve burs katkısı yapılsa bunda kime ne kötülük yapılmış olacak?"

Ardahan Eğitim Vakfı (AREV), geçtiğimiz yıl Kasım ayındaŞişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'ün de katıldığı bir törenle hizmete açılmıştı. 

Haber Merkezi  

Görele Köyü'nde yaz çiçekleri açtı
Önceki Görele Köyü'nde yaz çiçekleri açtı
Beykoz Riva'daki film platosunda yangın çıktı
Sonraki Beykoz Riva'daki film platosunda yangın çıktı
Yorumlar (0 Yorum)

Bu içeriğe yorum yapılmadı, yorum yapmak ister misin?

Yorum Yaz