Alperenler İslam Medeniyeti’ni konuştu

  • 0
  • 8791
Alperenler İslam Medeniyeti’ni konuştu
Alperenler İslam Medeniyeti’ni konuştu
Alperenler İslam Medeniyeti’ni konuştu
Alperenler İslam Medeniyeti’ni konuştu

Alperenler, Yeniden Bir Medeniyet Anlayışına Doğru” konulu panelde, İslam Medeniyeti’ni konuştular.

Alperenler Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği’nin düzenlediği “Yeni Bir Medeniyet Anlayışına Doğru" programında “ Bir Medeniye Teorisi, İslam Medeniyeti ve Türk kültürü, Kültür ve Medeniyet Üzerine Denemeler, İnsan Düşüncesinin Boyutları”adlı kitapların yazarı Prof. Dr. Yılmaz Özakpınar konuştu…

Prof. Dr. Yılmaz Özakpınar uzun yıllar üzerinde çalıştığı “Bir Medeniyet Teorisi “ adını verdiği teorisini anlattı.

Yılmaz Özakpınar; “bilimsel bir teori, bir konudaki son söz değildir. Gözlem planındaki olaylara bir düzen getiren, düşünceye verimlilik sağlayan ve yeni araştırmalara yol açan varsayım konumunda bir hükümdür. Bilimsel bir teorinin kesin bir dille öne sürülmesi, peşinen kesin olarak doğru kabul edildiği için değildir. Teorinin mecburi mantıksal sonuçlarını kesin olarak çıkarabilmek içindir. Gözlem kanıtlarıyla desteklenen bir teori, devam eden araştırmalarda bağdaşmayan kanıtlar elde edilmediği sürece doğru kabul edilir. Bunun anlamı ise şudur: şimdiye kadar ki gözlemler teoriyi hep desteklemiş olsa bile, ileride yapılacak başka gözlemlerle teorinin yanlışlığının anlaşılması ihtimali hiçbir zaman ortadan kalkmayacaktır. Bilimde doğruluk daima bir olasılık derecesi ile doğruluk olacaktır. Bilimde teoriler daima varsayım olarak kaldığı için, yeni araştırmalarla teorilerin eksik ve kusurlu taraflarını bulma çabalarının sonu gelmemektedir. Bazı sağlam gözlemlerle bağdaşmayan bir teori, daha iyi bir teori ortaya konulunca terk edilir. Böylece bilim kendi yanlışlarını düzelterek devamlı ilerler.”

Prof.Dr.Yılmaz Özakpınar; Mezopotamya medeniyeti, Mısır Medeniyeti, Yunan ve Roma medeniyetleri gibi eski medeniyetleri teorisini sınamaya yarayan gözlemler elde etmek amacıyla incelediğini ifade ettikten sonra Batı ve İslam medeniyetleri üzerinde de durduktan sonra teorisini kısa ve açık olarak söyle ifade etti: “ Rasyonelleşmiş bir inancı ve o inançtan kaynaklanan bir ahlak nizamını benimseyen insanların ruhsal yükselişi, onların o inanç ve ahlak nizamına göre yaşamasını sağlayacak şuurlu bir teşkilatlanmaya yol açar. İnsanlar üzerinde böyle bir etkisi görülen bir inanç ve ahlak nizamı “medeniyet”tir. Medeniyet, toplum çapında bir ruh enerjisi sağlar ve kendini ifade eden eserlerin meydana getirilmesini teşvik eder. Tabiat ve toplum hayatı içinde meydana getirilen her eser ise “ kültür “dür. Kültür eserleri, bir taraftan hayatın gereklerini yerine getirirken, diğer taraftan da içinde meydana geldiği medeniyetin inanç ve ahlak nizamını yansıtır. Teorimde, kültür ve medeniyet kesin ve açık bir şekilde ayırt edilmiştir. Çünkü kültür eserler ve ürünler iken medeniyet onların arkasındaki inanç ve ahlak nizamıdır”…

Yılmaz Özakpınar; Bizim medeniyetimizin İslam Medeniyeti olduğunu vurguladıktan sonra Türk kültürünün ise İslam Medeniyetinin bir parçası olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Yılmaz Özakpınar ; “ Günümüz insanı bunalmış, kurtuluş yolu arıyor; iyi bir dünya özlüyor. Müslümanların İslamiyet’in özünü kavraması, insanlara yararlı olmak için ise bilimle uğraşması ve çok çalışması gerekiyor. Müslüman, Allah’ın insan da görmek istediği nitelikleri Kur’an-ı Kerim’i iyi inceleyerek öğrenmeli ve sevgili Peygamberimizin (s.a.v.) sünnetini örnek almalıdır. Türkiye yüzyıllarca İslam Medeniyetinin en parlak temsilcisi olmaktan gelen engin tarih tecrübesini ve Batı ile yakın temastan gelen kazanımlarını birleştirmelidir. Türkiye’de gelişecek yüksek bir düşünce düzeyinin, bilimin problem çözme tekniklerinin ve mükemmel bir ahlak nizamının birleşmesiyle ortaya çıkacak olan hayat tarzı gerçekten insanlığın özlemlerine cevap verebilir. Türkiye, bunu başararak ya insanlığın kurtuluş ümidi olacak ya da modern bir görüntüye bürünmüş bir ilkel hayat sürerek bütün insanlıkla birlikte belirsiz bir geleceğe doğru yürüyecektir. diyerek sözlerini tamamladı.    

Alperenler Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Melih Perçin’de yaptığı konuşmada derneklerinin milli ülküsü olan Türk-İslam Medeniyetinin yeniden ihya ve inşası için bu tür faaliyetlere önümüzdeki dönemlerde de devam edeceklerini ifade etti…

Haber Merkezi

Gideceğim yere beni götürür müsün?
Önceki Gideceğim yere beni götürür müsün?
Doğa Koleji Beykoz’da çocuk şenliği düzenliyor
Sonraki Doğa Koleji Beykoz’da çocuk şenliği düzenliyor
Yorumlar (0 Yorum)

Bu içeriğe yorum yapılmadı, yorum yapmak ister misin?

Yorum Yaz