Prof. Dr. Faruk ŞEN
  • 06/09/2022 Son günceleme: 06/09/2022 17:51
  • 3.301

Avrupa Birliği, Suriyeli geçici sığınmacılara yardım etme şartıyla, ‘Türkiye’ye uygulanan Schengen vizesi uygulamasının kaldırılacağı' konusunda sözler vermişti.

Bu uygulamayı 6 yıldır bekleyen Türkiye'ye uygulanan Schengen vizesi kaldırılmadığı gibi, vize şartları daha da güçleştirildi. Artık Almanya başta olmak üzere; AB ülkeleri Türklere vize vermekten imtina ediyor. Şu anda Türkiye'ye Schengen vizesi verilme oranı ortalama %10-15 civarında.

Vize başvuruları için AB ülkeleri başkonsolosluklarına, büyükelçiliklerine  80 milyon Euro ödeme yapan Türkler, vizeleri reddedilse dahi bu başvuru ücretlerini geri alamıyor. 

Gelelim diğer bir gelişmeye; AB son olarak Ukrayna ve Gürcistan’a Schengen vizesini kaldırdı. Artık Gürcistan vatandaşları istedikleri gibi AB ülkelerine gidebiliyorlar, aynı durum Ukrayna için de geçerli ve Ukraynalıların Polonya başta olmak üzere, AB ülkelerinde 4 milyonluk yeni bir nüfusu var.

AB’nin, Türkiye’ye uyguladığı Schengen vizesinin endirekt gerekçeler:

Türkiye’de yaşayan çok sayıda Suriyelinin Türk vatandaşlığına geçmesi ve son çıkan kanunla çok kolay bir şekilde ad-soyadını değiştirerek, 'Türk ad-soyadı' almaları.

Ekonomisi gün geçtikçe bozulan Türkiye’den gelen insanların sığınma hakkı istemesi korkusu ve göç korkusu.

Türkiye'ye ve Türklere karşı olan önyargıları.

Bunun uzun vadede devam etmesi güç. Schengen vizesi konusunda Dışişleri Bakanlığı’nın bir an önce adım atması lazım. Tüm AB ülkesi vatandaşlarının neredeyse nüfus kâğıdı ile ülkeye girişine izin veren Türkiye, artık Schengen’in karşısında yeni bir vize bulup, Türkiye'ye giriş yapan kişiler için belirli kıstaslar içeren vize uygulamasını yürürlüğe koyması gerekiyor.

Türk pasaportunun değerine sahip çıkılmalı. Dünya sıralamasında vize uygulamalarında Türk pasaportunun değeri 50.sıradan, 54.sıraya geriledi. Türkiye'ye ve Türk halkına yapılan tüm bu haksızlıklara hep birlikte karşı çıkmalı ve protesto etmeliyiz.

Yazarın Yazıları