Ekrem TUNCER
  • 28/07/2023 Son günceleme: 28/07/2023 11:26
  • 6.981

Cumhuriyet tarihinin en uzun soluklu seçim maratonunu geride bıraktık.

2019 Yerel Seçimlerinden bu tarafa; erken, baskın, sürpriz gibi tanımlarla devamlı kamuoyunu meşgul eden, sonucu büyük merak uyandıran, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın kaybetmesi durumunda ülkeyi iç savaşa sokacağına kadar yorumların yapıldığı bir seçim sürecinden, büyük bir demokratik olgunluk ile alnımızın akıyla çıktık. Elhamdülillah.

Ülkemiz 2018 yılından bu tarafa; Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemiyle yönetildiği için, partilerin başarı veya başarısızlığı çok dikkate alınmıyor. %50 +1 oy için tüm partiler önem arz eder noktaya geldi.

Tabi ki sonuçları itibariyle; Kazanan AK Parti. 21 yıllık iktidar yıpranmışlığına rağmen; yarışı 1. olarak bitirdi. Ve Genel Başkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’da 3. sefer Cumhurbaşkanı seçilerek; Cumhuriyet tarihine geçti. Ancak birde madalyonun öteki yüzü var. Ben Fotoğrafın arkasını kurcalayacağım ve Seçim sonuçlarına göre 10 partiyi değerlendireceğim.

AK PARTİ: %35.62

2002 yılında aldığı oy oranına dönerek bir nevi başa sarmıştır. DSP ve HÜDAPAR desteğini almasına rağmen en çok oy kaybeden parti olmaktan kurtulamamıştır. Kaybedenler listesinde de birinciliği kimseye bırakmamıştır.

CHP: %25.35

Son yıllardaki en yüksek oy oranına ulaşmıştır. Seçimde oylarını arttıran tek partidir. Ancak; CHP seçmeninin marjinal kesimi TİP’e oy verirken, Sosyal Demokrat sempatizanlarının bir kısmı da İYİ Parti’yi tercih etmiş gözüküyor. Saadet, Gelecek, Deva, Demokrat ve TDP’nin desteğine rağmen; beklenen % 30 bandındaki oy oranını yakalayamamıştır. Kaybedenler listesindedir.

MHP: %10.07

Anket firmalarının çoğunun ters köşeye düştüğü bir oy oranına ulaşarak 3. parti olmuştur. Kamuoyu araştırmalarında en yüksek oyunun % 7-8 bandında görülmesine rağmen % 10 oy oranını yakalayarak birçok yazar/çizer takımını şaşırtmıştır. Ancak; 2002 seçimleri hariç Devlet Bahçeli liderliğindeki en düşük oy oranını alması sebebiyle kaybedenler listesindedir.

İYİ PARTİ: %9.96

Girdiği 2. Genel seçimde de oy oranında yukarı yönde bir değişiklik gösteremediği için kaybedenler listesindedir.

YEŞİLLER VE SOL GELECEK PARTİSİ: %8.82

HDP’nin devamı olan bu parti oy oranıyla erime sürecinde olduğunu göstermiştir. Kaybedenler listesine adını altın harflerle yazdırmıştır.

YENİDEN REFAH PARTİSİ: %2.80

Girdiği ilk seçim olmasına rağmen sürpriz yapmış ve 6. olmuştur. Saadet Partisi’nin oy pusulasında olmaması ve Cumhur İttifakı avantajı ile bu oy oranını yakalamış olsa da kendi listesiyle seçimlere girme cesaretini göstermesi taktire şayandır. Bana göre; seçimlerin tek kazanan partisidir.

ZAFER PARTİSİ: %2.23

Seçimin sürpriz yapan partilerindendir. İlk girdiği seçimde 7. parti olmayı başarmıştır. ATA İttifakıyla; Cumhurbaşkanlığı Seçiminin 2. tura kalmasını sağlamıştır. Ancak ikinci turdaki tercihiyle; kaybedenler listesine girmiştir.

TİP: %1.76

CHP’li seçmenin desteğini almayı başarmış ve düşük oy oranına rağmen; TBMM’ye 4 vekil sokarak örgütlü bir yapı olduğunu kanıtlamıştır. Ancak; Yeşil Sol Parti İle yapmış olduğu ittifak bekleneni verememiştir. Tanınmış sanatçıları aday listelerinden göstermiş olmasına rağmen istenilen oy oranını yakalayamamıştır. Kaybedenler listesindedir.

BBP: %0.97

Kurulduğu günden bu tarafa aşağı/yukarı Genel seçimlerde bu oy bantlarında dolaşmaktadır. Genel Başkan Mustafa Destici’nin bir önceki seçimde AK Parti listelerinden Meclise girmesine rağmen beklenen ivmeyi geçtiğimiz 5 yıllık süreçte partisine kazandıramadığı aşikar olmuştur. TBMM’ye vekil sokamadığı için kaybedenler listesindedir.

MEMLEKET PARTİSİ: %0.92

Niye kurulduğu, neden seçime girdiği belli olmayan bir parti havasındaydı. Genel Başkanı Muharrem İnce’nin akla/ziyan seçim stratejisiyle kaybedenler listesine altın harflerle yazılmıştır.

Birde Seçime girmeden kazanan partiler var. Deva, Gelecek, Saadet, Demokrat, HÜDAPAR ve DSP.

Vesselam…

Yazarın Yazıları