2016 Türk turizmi için kayıp bir yıldır

  • 0
  • 12195

Uzun yıllardır Türk turizmine hizmet eden Dilek Yetkin, Türkiye'de turizmin geldiği noktayı ve Rusya ile yaşanan sıkıntıların turizme olan etkilerini anlattı.

Dost Beykoz’un sorularını yanıtlayan Asia Princess Otelleri Genel Müdür Yardımcısı Dilek Yetkin, 1998 yılından bu yana Türk turizminin içinde hizmet veriyor. Antalya, Bodrum, Fethiye gibi turizmin kalbi olarak nitelendirilen yerlerde otelcilik yapan Yetkin, Türkiye'de turizmin ekonomiye katkısını da anlattı.

Dış politikada yaşanan gelişmelerin turizme yansımalarını anlatan Dilek Yetkin, "Türkiye turizmi için 2016 yılı kayıp sene olarak görülüyor" dedi.

"Rusya ile yaşadığımız düşürülen savaş uçağı krizi, artan terör olayları Turizmin dengesini bozmuş ve 2016 yılını turizmde kayıp sene olarak tarihe not düşmüş durumdadır. Türkiye’ye gelen turist sayısı 2015 yılında 2014 yılına göre yüzde 1,6 gerileyerek 36 milyon 244 bin 632 olarak gerçekleşti. Türkiye’ye en çok turist gönderen ilk 10 ülke arasında en büyük düşüş sayısal olarak Rusya’da yaşandı. Rusya ile olan uçak krizi bunun en büyük tetikçilerinden birisi oldu. Rusya’dan gelen turist sayısı yüzde 18,5 düşerek 3 milyon 649 bin seviyesine geriledi. En çok turist gönderen ilk on ülkeden dördünde düşüş yaşandı. Son dönemde Rusya ile yakınlaşma güney otellerine biraz olsun nefes aldırmış ancak 2016 yılını kayıp sene olmaktan kurtaramamıştır" şeklinde konuşan Dilek Yetkin, Türk turizmini sekteye uğratan nedenleri de açıkladı.

"Şüphesiz Rusya ile sıkıntılı süreç ve artan terör olayları bu sene turizmde dengeleri bozan en önemli etkenler oldu. Rus savaş uçağının Suriye sınırında düşürülmesi ve 2015 Kasım ayından itibaren,  Rusya'nın çok kısa bir süre içinde arka arkaya uygulamaya koyduğu yaptırımlar ilişkilerde ciddi oranda gerilim yarattı. Türkiye vatandaşlarının Rusya'ya girişlerinin zorlaştırılmasından, Türkiye'den yapılan gıda ticaretinin en aza indirilmesine kadar bir dizi yaptırım uygulandı doğal sonucu olarak Turizme etkisi sadece Haziran aylarını kıyasladığımızda %93'e ulaşan bir gerileme kaydedildi."

Türkiye'yi turistik amaçlı en çok Alman vatandaşlarının ziyaret ettiğinin altını çizen Yetkin, Türkiye'de bulunan beş yıldızlı otellerin yarısının Antalya'da bulunduğunu söyledi.

Yetkin, şunları söyledi:

"Ülkemizi 2015 yılında en çok Almanlar (% 13,4) ziyaret etti. Almanları, Ruslar (%8,8) ve İngilizler (% 6,1) takip etti. Ülkemize en fazla gezi, eğlence, sportif ve kültürel faaliyetler amacıyla ziyaret gerçekleşti ve en çok İstanbul, Antalya, Muğla, Ankara, İzmir ve Nevşehir illeri ziyaret edildi. Türkiye’de 5 yıldızlı otellerin toplam sayısının yarısı Antalya’da bulunuyor.  Bu bölgeye önemli yatırımlar yapıldı. Antalya Dünya’nın en önemli tatil destinasyonlarından biri olmayı kesinlikle hak ediyor"

Dost Beykoz / Özel Söyleşi

Antrenör için gününde olmak
Önceki Antrenör için gününde olmak
Ümraniye'de bir araca silahlı saldırı düzenlendi
Sonraki Ümraniye'de bir araca silahlı saldırı düzenlendi