Bilgehan Murat MİNİÇ
  • 12/08/2015 Son günceleme: 12/08/2015 15:02
  • 19.734

Zamanın birinde Fars Şahı Şehriyar, bir sebepten bütün kadınların sadakatsiz olduğuna hükmeder ve her gün başka bir kadınla evlenerek seher vakti onları idam ettirir.

Bu böyle sürüp giderken vezirinin akıllı kızı Şehrazad bir plan yapar ve bu gidişi değiştirmeye karar verir. Şah Şehriyar ile evlenmeye talip olan Şehrazad, evlendikten sonra ki her gece kardeşi Dünyazad'ın masal dinlemeden uyuyamadığını bahane ederek, öyle masallar anlatır ki, bir masal bitmeden diğeri başlar.

 Bu masalların devamını merak eden Şah Şehriyar, her gün Şehrazad'ın idamını bir sonraki masalın sonuna erteler. Böylece yıllar yılları kovalar. Bu süre sonunda üç çocukları olur. Ve Şah karısının sadakatine inanarak onu idam ettirmekten vazgeçer.

Efendim buraya kadar anlattıklarımız meşhur 1001 gece masallarının hikâyesidir. Şimdi gelelim 2011 Gece Masallarına. Malumunuz, Haziran 2011 de yapılacak olan genel seçimler öncesi memleketimiz yine masallar diyarına döndü. Her seçim öncesi yurdum insanını uyutmak için uydurulan masallar -projeler- maşallah 1001 gece masallarını aratmıyor. Ne hazindir ki yıllardır aynı masallarla -projelerle- uyutulan milletimiz bir kere olsun çıkıp ta bu masalcılara, yahu biz bu masalları daha öncede dinlemiştik diyemiyor.

İşin birde garip tarafı var aslında. Zannederim uzun yıllar masallarla uyumaya alıştığımızdan olsa gerek, bizim aziz milletimiz de azıcık siyasetle uğraştığını gördüğü birisine hemen "sizin bu konuda bir projeniz var mı?" diye soruverir. Projeden ne anlıyorlarsa artık...

Millet olarak hepimiz siyaset erbabı olmanın yanında, proje erbabı da olduğumuzdan yanımıza gelen siyasetçiye sormadan edemeyiz. Sanki yıllardır bizlere 1001 proje anlatanlar o anlattıklarını iktidara gelince unutturmamış gibi.

Fazla değil şöyle beş-on yıl gerilere baktığımızda; biri ev biri araba anahtarı verenleri, başörtüsünü çözenleri, Kur'an Kurslarına gitme yaşını aşağı çekenleri, Apo'yu asanları, bize 3 yıl verin 3 yıl sonra her şey değişecek deyip, üçüncü üç yıl olmasına rağmen işçiye emekliye vatandaşa bir şey vermeyenleri, çarşafa rozet takanları, anlattığı projeleri aldıkları yerel yönetimlerde uygulamayanları, taşerona karşıyım deyip taşeron işçi çalıştıranları, açılımları saçılımları bilumum projeleri (yada masalları) defalarca dinlemiş olduğumuzu görürüz.

Ancak aziz milletimiz muasırlarına göre biraz fazla ileri görüşlü olduğundan hiç gerilere dönüp bakmaz.Hep ilerilere bakar. Hatta o kadar ilerilere bakar ki 4 yıl için seçeceği adayların bağıra çığıra 2023 yılı masallarını -projelerini- dinlemekten konuşmaktan hoşnut olur. Benim gibi bir akl-ı evvel de çıkıp demez ki, yahu kardeşim biz sizi 4 yıl için seçiyoruz, siz önce 4 yılda yapacaklarınızı anlatın,(yaptıklarınızı da) sonra gelin yapın, biz sizi beğenirsek 4 yıl sonra bir 4 yıl için daha size yetki veririz.

Küçükken bizleri uyutmak için masallar anlatırlardı. Herhalde onun alışkanlığıyla dinlemeden edemiyoruz. Hal böyle olunca da bu masallar uzar gider gibi geliyor bana. 1001 gece, 2001 gece, 2011 gece, 2023 masalları...

Bizde bu uyku varken daha çook masallar dinleriz... Vesselam

Yazarın Yazıları