Dr. Hüseyin Atilla TÜYSÜZ
  • 25/12/2020 Son günceleme: 25/12/2020 19:12
  • 5.603

Dünyada olduğu gibi ülkemizde de Covid-19 hastalığı bulaştırmalara ve ölümlere yol açmaya devam ediyor.

Bulaştırıcı özelliği yüksek olan bu virüs ev içi bulaşmada da etkili. Havaların soğuması, sokağa çıkma yasakları, apartman içi misafirlikler, kuryeler ev içi bulaşmada önemli sebeplerdir. 

Pandemide bu zor durumdan bizi kurtaracak olan aşı üretimi dünyada çeşitli ülkelerde başladı. Gözlerimiz aşılar için yollarda... Fakat hepinizin kafasına takılan sorular var, öyle değil mi? Mesela: Aşılar geldi, yapılmaya başlandı, zamanla aşılamalar bitti, salgında bitecek mi? Maskelerinizi çöpe atıp kahvehane, lokanta, sinema vs. aktif sosyal hayatımıza geri dönebilecek miyiz? Maalesef bu öngörü bu yaz için hayal gibi. Maske, mesafe, temizlik üçlüsü hep gündemimizde kalacak gibi öngörülüyor.

Farklı hastalıklara karşı geliştirilen aşılar son yüzyılın en önemli tıbbi buluşlarındandır. Her yıl milyonlarca insanın ölümüne neden olan bulaşıcı hastalıklar (çiçek, kolera vb.) aşılar sayesinde durduruldu. Kızamık, kabakulak, kızamıkçık, influenza, polio, difteri, boğmaca, tetanoz ve birçok hastalık aşılar sayesinde kontrol altına alındı. Milyonlarca bebek ve çocuk bu aşılar sayesinde hayata tutundular.

Aşı karşıtları; "aşı bize iyi gelmiyor  hasta ediyor, aşılar çocuklarda otizm yapıyor, kronik yorgunluk, kaslarda/kemiklerde ağrı, uyku düzeninde bozukluk yaptırdığınız aşılardan kaynaklanıyor" diyorlar. "Son zamanlarda özellikle koronavirüs için geliştirilen hızlı aşılar genetiğimizi bile değiştirebilir." gibi söylemlerde bulunuyorlar. Bunları savunanlar "kafası karışıklar" ikna olabilecek gibi görünmüyor.

Güvenlik sorunu en az olan klasik aşılara (bugünlerdeki örneği Çin aşısı) adjuvan (aşı içine katılan güçlendirici) katılıyor. Bunun da sinir sisteminde sorun çıkardığı iddia edilmekte! Ölü virüs aşıları yıllardır kullanılan, güvenlik konusunda en az kuşku duyulan aşılardır. Bu aşı Faz-3 çalışmaları henüz tamamlamamış ve onaylanmamış olsa da Çin'de şu an uygulanıyor. Hatta Time Dergisi Çin'in Başkenti Pekin'deki özel bir hastanede 300 dolar veren herkesin aşıyı yaptırdığı, her gün yüzlerce kişinin sıraya girdiğini yazdı.

Yeni aşılara gelince; en büyük handikapı yeni ve deneyiminin olmamasıdır. Bu aşıların Faz 3 (insan üzerindeki denemeler) sonuçları açıklanmamış olsa bile acilen uygulanmasında fayda var.

Aşı konusunda ezcümle diyebiliriz ki; bu işin içindeki Hocalar hangi aşıya ulaşabilirseniz onu yaptırın diyorlar.

Tek cümle "AŞISIZ OLMAZ"

Dostlar tüm tedavi yöntemlerine katılarak sürece katkı sağlayalım, elbirliğiyle pandemiden kurtulalım. Kalın sağlıcakla...

Yazarın Yazıları