'Beykoz' adının nereden geldiğini biliyor musunuz?

  • 0
  • 24205
'Beykoz' adının nereden geldiğini biliyor musunuz?
'Beykoz' adının nereden geldiğini biliyor musunuz?
'Beykoz' adının nereden geldiğini biliyor musunuz?
'Beykoz' adının nereden geldiğini biliyor musunuz?
'Beykoz' adının nereden geldiğini biliyor musunuz?

Kültür ve Turizm Bakanlığı eski Müşaviri, 4. Dönem Beykoz Belediye Başkanı ve Dost Beykoz Baş Yazarı Muharrem Ergül, Beykoz adını anlattı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı eski Müşaviri, 4. Dönem Beykoz Belediye Başkanı, Dost Beykoz Baş Yazarı ve eğitimci Muharrem Ergül, "Beykoz" adının nereden geldiğiyle ilgili rivayetleri Dost Beykoz Haber Müdürüne anlattı.

Beykoz adının milattan önceki dönemlerden günümüze kadar geldiğini ifade eden Ergül, "Tabi herkes bu konuda konuşuyor. Doğrusu, milattan önce Beykoz'da Aminikos Krallığı diye bir krallık yaşıyor. O krallığında merkezi Beykoz'dan başlayarak Şile'ye kadar olan kısımdır. Çünkü burası boğazlar girişi olduğu için o dönemde de boğazı kapatıyorlar. O krallık buradan vergi alarak geçiniyor. Aminikos sonradan Becikos'a dönüşüyor, Becikos'ta Beykoz'a dönüşüyor diye bir rivayet var" dedi.

Muharrem Ergül, bir diğer rivayetinde Farsça'dan alınan bir kelimeyle "Beykoz"un adının verildiği iddiasını öne sürerek, "Bir diğer rivayette Beykos kelimesinden türediğini söylüyorlar. "Kos" Farsça'da "köy" demektir. Bey de Akçakoca Beyleri, Beykoz'da oturduğu için bey köyü anlamına gelir. Akçakoca Beylerinin 'bey'i, Farsça'dan da 'kos' alınarak, Beykos zamanla Beykoz'a dönüşmüş. Dillendirilen son rivayette Beykoz'da çok ceviz oluyor. Özellikle Akbaba Mahallesi'nde olur, cevizi bol bir yerdir. Dolayısıyla cevize Anadolu'da 'koz'da derler. Bey kısmı yine beylerin bu bölgede ikamet etmesinden kaynaklanıyor" şeklinde konuştu.

"Beykoz" için üç tane rivayet olduğunu anlatan Ergül, rivayetlerden hangisinin doğru olduğuyla ilgili saptamanın çok zor olduğunu fakat Beykoz'un zaman içerisinde önemli bir krallık merkezi ve Osmanlı Beylerinin sayfiye yeri olarak kullandıklarına dikkati çekti.

Ergül, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nda görev aldığı süre içerisinde bu konunun doruluğuyla ilgili araştırmalarda bulunduğunu fakat Bakanlık kayıtlarında her hangi bir veriye ulaşamadığını söyleyerek, "Çünkü bu tür şeylerde bakanlıkta öyle çok kayıt bulunmaz. Araştırmacılarda daha çok olur bu kayıtlar, yerel tarih araştırmacılarından bahsediyorum. Ne yazık ki İstanbul'da da bu konu da yerel tarih araştırmacıları bu konuda çok fazla bir çalışma yapmadılar. İstanbul'da çoğu yerin isimleri 1900'lü yıllardan sonra değişmiştir. Aslında bir yerde çok isim değişikliği yapmakta çok iyi değil, tarihsel planda belleği kopartıyorsunuz. Özellikle İstanbul'un tarih semtlerinin özellikle "tatavla" diye bir semt var. Neresi burası mesela? Bugünkü "Kurtuluş" işte örnek vermek gerekirse "Bakırköy"ün eski adı "Makriköy"dür. Kadıköy'ün eski adı "Kalkedon"dur" ifadelerini kullandı.

Ergül, Bizans İmparatorluğu'ndan Osmanlı İmparatorluğu'na geçerken çok fazla isim değişikliği olmadığını fakat Osmanlı'dan Türkiye Cumhuriyeti'ne geçişte çok fazla isim değişikliği yaşandığını kaydetti.

Dost Beykoz / Özel Haber

Beykoz'a yeni bir İmam Hatip Ortaokulu yapılıyor
Önceki Beykoz'a yeni bir İmam Hatip Ortaokulu yapılıyor
Beykoz'da çocuğunu kemerle gezdiren anne gündem oldu
Sonraki Beykoz'da çocuğunu kemerle gezdiren anne gündem oldu
Yorumlar (0 Yorum)

Bu içeriğe yorum yapılmadı, yorum yapmak ister misin?

Yorum Yaz