İBB Beykoz’daki Tarihi Onçeşmeleri bakıma aldı

  • 0
  • 7663
İBB Beykoz’daki Tarihi Onçeşmeleri bakıma aldı
İBB Beykoz’daki Tarihi Onçeşmeleri bakıma aldı
İBB Beykoz’daki Tarihi Onçeşmeleri bakıma aldı
İBB Beykoz’daki Tarihi Onçeşmeleri bakıma aldı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Merkez ve Yalıköy Mahallelerinde yapmış olduğu alt yapı çalışmalarını tamamladıktan sonra Onçeşmeleri de bakıma aldı.

Alt yapı çalışmalarının tamamlanmasının ardından meydan düzenleme çalışmalarının başladığı Beykoz Merkez Mahallesindeki İshakağa Çeşmesi (Onçeşmeler) bakıma alındı.

Bakım kapsamında, çeşmelerin mermer silme ve temizleme işlemlerinin yapılacağı, muslukların temizleneceği ve boya çatlaklarının yenilenmesinin yanı sıra dekorunun da gözden geçirileceği kaydedildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin gerçekleştirdiği bakım çalışmalarının kısa süre içinde bitirilmesinin planlandığı ifade edildi.

Daha önce yine bölgede yapılan bir çalışma sonucunda suyu kesilen Onçeşmeler uzun bir süre atıl kalmış ve yapılan çalışma sonucunda yer altından gelen suyun yolunun değiştiği ifade edilmişti. Başkan Çelikbilek döneminde yapılan çalışmalarla birlikte Onçeşmeler yeniden su ile buluşmuş ve Beykoz halkının sembolik çeşmesi yeniden anlam kazanmıştı.  

Onçeşmeler’in tarihi

Beykoz Merkez Mahallesinde bulunan İshak Ağa Çeşmesi (Onçeşmeler), yalnızca bu mahallenin değil, Tüm İstanbul'un hatta Tüm Türkiye'nin ve tüm insanlığın bir tarihsel ve sanatsal değeridir. Türk yapı sanatının şaheserlerinin önemli duraklarından biri olan çeşme Behruz Ağa tarafından Mimar Sinan’a yaptırılmıştır. Onçeşmeler adını, gece gündüz hiç durmadan akan on adet lülesi nedeniyle almıştır. Bu lülelerden akan sular yazın içene serinlik ve ferahlık verecek şekilde buz gibi akarken, kışın da ılık bir biçimde akar.

Bu çeşme birçok ressamın tuvaline, pek çok şairin şirine yansımıştır. Behruz ağa tarafından yapıldığını söylediğimiz bu çeşme, tarih içerisinde dönem dönem yıpranmış ve tahrip olmuştur. Çeşmenin harap olduğu bir zamanda, halk, o esnada Tokat Kasrı'nı Hümayün Abad adıyla yeniden yaptıran padişaha dertlerini ve çektikleri su sıkıntısını anlatırlar. Padişah bunun üzerine, Sadrazam Seyit Hasan Paşa'ya havale etmiş, Sadrazam Seyit Hasan paşa'da bu konuyla ilgilenmesi için gümrük emini İshak Paşa'yı görevlendirmiştir. Bütün masraflar gümrük emini İshak Paşa tarafından karşılanan çeşme, 1747 yılında yeniden yapılmıştır.

Çeşmenin lüleleri tunçtan yapılmıştır. Ortadaki iki lüle büyük, her iki yana dörder adet yerleştirilen lüleler ise küçüktür. Şairin orta lülelerden akan suyunu "beyaz cariye gerdanı gibi" diye betimlediği bu çeşmelerden Beykoz halkı kadar, tarih içersinde dışarıdan gelen gemilerde yararlanmışlardır.

Haber Merkezi

 

Çİğdemspor sezona galibiyetle başladı
Önceki Çİğdemspor sezona galibiyetle başladı
Parkinson hastaları Beykoz'da buluştu
Sonraki Parkinson hastaları Beykoz'da buluştu