Yetki kötüye mi kullanılıyor?

  • 0
  • 13611
Yetki kötüye mi kullanılıyor?
Yetki kötüye mi kullanılıyor?

Marmara Üniversitesi yöneticilerinin, Küçüksu Mesire Alanı’nın tahrip edilmesine ve zemininin mıcırla kaplanmasına göz yumduğu ortaya çıktı.

'Ülkenin önde gelen yükseköğretim kurumlarından biri' olarak tanımlanan Marmara Üniversitesi, sahibi olduğu yeşil alanı önce'otopark' haline dönüştürdü, ardından da sit alanı olan Tarihi Küçüksu Mesire Yeri'ni mıcırla (!) kapladı.

Sit Alanlarını Koruma Kanunu gereği, yeşil alanı tahrip etmemesi gereken Marmara Üniversitesi, yeşil alanı dozerler ile tahrip ettikten sonra bir de üzerini mıcırla kaplaması davaya konu oldu. Sürecin davaya taşınması ise olayın ardındaki bir başka gerçeği daha ortaya çıkardı.

Marmara Üniversitesi söz konusu alanda, otopark olarak kullanılmak üzere yalnızca 578 metrekarelik bir bölgeyi sözleşmeyle kiraladığını ve doğal yapıyı tahrip etmediğini iddia etse de yazılı ve görüntülü belgeler, bunun tam aksini söylüyordu.

Dost Beykoz'un elde ettiği bilgi ve belgelere göre Marmara Üniversitesi ayrıca, bilirkişi raporuyla 6 bin metrekareden fazla olduğu tespit edilmiş otopark için avukatları aracılığıyla'sadece 1650 metrekare' açıklaması yaparak, adaleti de yanıltmaya çalıştı. Öte yandan dava konusu olan Marmara Üniversitesi'ne ait otoparkın, 4 Nisan tarihinde İBB Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü'nce kapatıldığı ortaya çıktı. 

'Nasıl başladı?'

Marmara Üniversitesi, ihaleye çıkardığı arsasını, işletilmek ve otopark olarak kiralanmak üzere 14 Mayıs 2012 tarihinde Eser Lojistik Tem. Gıda Makine Teks. Medikal Ürün. Teknik Servis Sa. Tic. Ltd. Şti'ne verdi. Marmara Üniversitesi Rektörlüğü Vekili Av. Handan Alameşe tarafından hazırlanan ve Beykoz 2. Asliye Hukuk Mahkemesi Hakimliği'ne gönderilen yazıda belirtildiğine göre, şirkete kullanım alanı olarak, toplam alanın yüzde 35'i olan 578 metrekarelik alanın bırakıldığı yazıldı. Ancak bilirkişi raporuna göre alanın tamamı6 bin 815 metrekareydi ve eldeki fotoğraflarda, 'yüzde 65'in Marmara Üniversitesi personeline ait olduğunun belirginliği' de belirgin bir şekilde görülmemekteydi. Alanın 'ne kadarlık bölümünün şirkete ait olduğu' otopark içerisinde tabela ya da uyarı levhalarıyla net olarak ortaya konmazken, 578 metrekare olduğu Üniversite tarafından belirtilen yerin kalan kısım olan 6 bin 237 metrekarelik alandan elde edilen gelirin 'ne kadar' olduğu ve 'kim tarafından tahsil edildiği' soruları da yanıtsız kaldı.

'Otoparka kilit vuruldu'

Marmara Üniversitesi hakkında Beykoz Cumhuriyet Başsavcılığı'na yapılan suç duyurusu sonucu başlayan mahkeme süreci halen devam ederken, dava konusu otoparkın, 4 Nisan itibariyle yasalara aykırı işletildiği gerekçesiyle İBB Ruhsat ve Denetim Müdürlüğütarafından mühürlendiği ortaya çıktı.

'Bilirkişi Raporu'nda ne yazılı?'

Beykoz Asliye Hukuk Mahkemesi'nin bilirkişi ölçümleme krokisinde, mıcır döşeli otopark alanı6 bin 815,55 metrekare olarak belirlenirken, bilirkişi raporunda ise şu ifadeler yer veriliyor:

"Alana girişe göre sol ve sağ taraflarda zeminin (Mıcır) ile kaplı olduğu, girişe göre sol taraftaki alan 2.892.30 metrekare, sağ taraftaki alan 3.923.25 metrekare olup toplam 6.815.55 metrekare alanı işgal ettiği görüldü." 

Haber Merkezi

Giresunluların ağır misafiri
Önceki Giresunluların ağır misafiri
Çubuklu U13 Beykoz’da coştu: 9-0
Sonraki Çubuklu U13 Beykoz’da coştu: 9-0
Yorumlar (0 Yorum)

Bu içeriğe yorum yapılmadı, yorum yapmak ister misin?

Yorum Yaz