Ümit YILMAZ
  • 08/08/2016 Son günceleme: 08/08/2016 19:30
  • 3.407

İstanbul Amatör Futbol Liglerinde bir sezona daha merhaba demek üzereyiz.

Yaklaşık 15 gün sonra Süper Amatör Lig kuralarının çekilmesiyle resmi olarak başlayacak ligde yaklaşık 105 takım bir üst lig olan Bölgesel Amatör Lige yükselebilmek için kıyasıya mücadele edecek. Bölgesel Amatör Lige yükselecek toplam takım sayısının 5-6 olduğunu düşündüğümüzde takımların önünde ne kadar zorlu bir yol olduğunu söylememize sanırım gerek yok.

Her yıl amatör futbol piyasasının, profesyonel futbol piyasası seviyesine yaklaştığına şahit oluyoruz. Ortalama bir oyuncunun peşinat ve maaş olarak bir kulübe yıllık 15-20 bin lira civarında bir maliyete transfer olduğunu düşündüğümüzde; sezon başı 8-10 transfer yapan bir kulübün sadece oyunculara ödeyeceği rakamın 150-200 bin lira olduğunu görürüz. Buna ayrıca kendi takımında oynayan ve kulübüyle devam eden oyuncuları da katarsak bu rakamın yaklaşık 300 bin lira seviyelerine çıktığına şahit oluruz.

Buna alt yapı takımlarını, deplasmana gidiş dönüş maliyetlerini, su ve meyve suyu gibi maliyetleri de eklediğimizde ligde iddialı konumda bulunabilecek takımların yıllık harcamalarının neredeyse 350 bin lira seviyelerinde olduğunu görürüz. Amatör ligde mücadele eden ve neredeyse hiç bir geliri olmayan bir kulübün üye aidatlarıyla ya da bir kaç kişinin yaptığı bağışlarla bu işin altından kalkması neredeyse imkansızdır.

Özellikle ekonomik gelir olarak oldukça düşük geliri olan mahallelerde ve semtlerde amatör futbol kulüplerini yönetmek deyim yerindeyse "deveye hendek atlatmaktan" daha zordur.
 

Kulüplerin yaşaması için mutlaka sponsor bulmasına ve ek gelir getirecek piyango yada kulüp gecesi gibi etkinlikler düzenlemesine ihtiyacı vardır. Bu gelirlerde kulüplerin bir nebze nefes almasını sağlar.
Bu açıdan kulüp yönetimlerinin sezonun başlamasına bir ay kala tüm mesaileri daima kulübün geleceğini ve sezonun nasıl yaşanacağını düşünmekle geçer.
İşleri gerçekten zordur. Oyuncu bulacaksın. Anlaşacaksın. Peşinatını vereceksin. Bunlar kolay işler değildir.


Yeni sezon başlarken Beykoz’umuzda 8'i Süper Amatör lig ve 5'i de 1. Amatör Lig olmak üzere toplam 13 kulübümüz bu zorlu süreçten geçmekte. Bu süreçte iddialı kadrolar kuran takımlarımız olduğu gibi maddi olanaksızlıklar dolayısıyla neredeyse transfer bile yapamayan, plan ve programını ortaya koyamamış takımlarımız da var.


Amatör liglere hazırlanmak ciddi bir süreç ister. En az 45-50 günlük bir hazırlık dönemi geçirmeniz gerekir. Kadronun kaynaşması için birçok hazırlık maçı yapmanız gerekir. Bugün itibarıyla yaklaşık 1 ay kalmasına rağmen Süper Amatör Lig'e katılacak Anadoluhisarı ve Kanlıca kulüplerimiz gerek transfer gerekse hazırlık anlamında oldukça geride kalmış durumdalar.


Süper amatör ligin ilk yılı her zaman zordur. Bu iki takımımızda bu lige bu yıl yükselen kulüplerimiz. İşleri gerçekten çok zor. Doğruyu konuşmak gerekirse ligin düşmeye en yakın adaylarından ikisi. Bir çok kulüp 3-4 hazırlık maçı yapmışken onlar hazırlıklara bile başlamış değiller. Diğer takımlarımıza gelecek olursak benim görüşüm Soğuksuspor ve İstanbul Mesudiyespor kulüplerimiz eğer iyi kuralar çekebilirlerse Bölgesel Amatör Lig'e yükselmeye en yakın takımlarımız. Beykoz 1908, Paşabahçe, Ortaçeşme ve Çubukluspor kulüplerimiz ise tamamen kapalı kutu. Ne yapacaklarını kestirmek zor. Eğer iyi başlarlarsa üst sıralarda yer alma şansları var ama kötü başlarlarsa onlarda sezonu orta sıralarda yada düşme hattında geçirip sezon sonu hüzün yaşayabilirler. Tabi ki her takım kendine göre, bütçesine göre transferler yaptı. Ama bir de piyasa gerçekleri var. Bu ligde oyuncu kalitesi çok önemli. Şu anda oyuncu kalitesi olarak en iyi iki takımımız Soğuksuspor ve İstanbul Mesudiyespor. Bu kulüplerimizin mutlak hedefinin Bölgesel Amatör Lig olduğunu daha önce belirtmiştim. Diğer takımlarımızda sürpriz peşinde. Bekleyip göreceğiz.

Son söz umarım her kulübümüzün beklentilerinin karşılandığı bir yıl olur. Bu sezon takımlarımızın gönlüne göre geçer. Bize de takımlarımıza canı gönülden başarılar dilemek düşer.
 

Yazarın Yazıları