Ayşenur ÇABUK
  • 26/09/2017 Son günceleme: 26/09/2017 12:10
  • 6.577

Sağlıklı beslenmek yeme davranışı ve yemekle ilgili seçimlerinizi kapsar.

Yeme davranış bozuklukları yeme davranışı ve yemekle ilgili duygu ve düşüncelerin değişmesi sonucunda kişinin fiziksel görünümünden rahatsızlık duymasıyla başlar.

Yeme davranış bozukluğu olan kişiler diyet yapma konusunda oldukça katı ve seçici davranırlar. Daha hızlı kilo vermek için çok kısıtlı enerji içeren ve sağlıkla bağdaşmayan diyetler denerler.

Yeme davranış bozuklukları  kişinin yiyeceklere, kiloya ve dış görünüşe aşırı takıntılı olma durumu ile karakterize olup önemli fiziksel sağlık problemlerine yol açmanın yanı sıra kronik hastalıklarla birlikte artmış ölüm riski taşıyan psikiyatrik bozukluklardır. Günümüzde görülen yeme davranış bozuklukları anoreksiya nervoza, bulumia nervoza ve atipik yeme bozukluğu şeklinde sınıflandırılır.

Anoreksiya nervoza: Besin alımına, kiloya ve zayıflığa aşırı takıntılı olan bu kişiler yemek yemeyi ve aç olmayı reddederler. Ciddi anlamda zayıf olmalarına rağmen kendilerini şişman hissederler ve kilo almaktan aşırı derecede korkarlar. Daha çok genç kızlarda görülür. Bu bireylerde kansızlık, tüylenme, kabızlık ve depresyon yaygınlıkla görülmektedir.

Bulumia nervoza sık tekrarlayan yeme nöbetleri geçirirler ve bu sırada yemenin kontrolünü sağlayamazlar.  Anormal yeme sonucunda kilo almayı önlemek için bireyler kusar, laksatif ve diüretik ilaçlar kullanarak yediği yiyecekleri çıkarır ya da aşırı egzersiz yaparlar. Depresif belirtiler neticesinde önemli bir çoğunlukta alkol ve madde bağımlılığı görülür. Bulumialı bireylerde diş ve mide problemleri, parmaklarda kusmadan dolayı diş izi ve yaralar görülmektedir.

Atipik yeme bozukluğu kişinin kendini kontrol edemeyerek aşırı miktarda yemesidir. Bu özelliğiyle bulumiaya benzese de yediğini çıkarma yoktur. Spesifik olarak gece yeme durumu vardır. Günlük enerjinin  büyük çoğunluğu saat 19:00’dan sonra tüketilmektedir. Bu durum bireylerde obeziteye neden olarak fiziksel ve psikolojik problemler yaratmaktadır.

Yeme davranış bozukluğu tedavisinde multidisipliner bir yaklaşım izlenmeli ve mutlaka uzmanlardan yardım alınmalıdır.

 

Yazarın Yazıları