Yasalaşırsa Beykoz'da nikahı Müftülük kıyacak!

  • 0
  • 8723
Yasalaşırsa Beykoz'da nikahı Müftülük kıyacak!
Yasalaşırsa Beykoz'da nikahı Müftülük kıyacak!
Yasalaşırsa Beykoz'da nikahı Müftülük kıyacak!

Başbakan Binali Yıldırım, bugün gerçekleşen ve AK Parti Milletvekillerine seslendiği grup toplantısında önemli projelerden bahsetti.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, TBMM'de milletvekillerine seslendiği grup toplantısında çok önemli açıklamalarda bulundu. Ulusal ve uluslararası alanda strateji ve projelerden bahseden Binali Yıldırım, bu sırada 'evlilik' konusuna da değindi ve yasada gerçekleştirilecek değişikliklikleri dile getirdi. Daha önce Belediye Başkanı veya bu işle görevlendireceği memurlar tarafından kıyılan nikâhlar, yapılacak değişiklikle, artık muhtarlar ve ilçe müftüleri ya da görevlendireceği kişiler tarafından da gerçekleştirilebilecek. Dost Beykoz, konuyla ilgili olarak Beykoz Muhtarlar Derneği Başkanı Hüseyin Hüsnü Kolcu ve Beykoz İlçe Müftüsü Hüseyin Demirtaş'ın görüşlerine başvururken, söz konusu teklifin yasalaşmasının ardından neler yaşanacağını da okurları için araştırdı. Öte yandan yapılan görüşmelerde Beykoz Muhtarlar Derneği Başkanı Hüseyin Hüsnü Kolcu, köyden mahalleye dönen yerlerde muhtarların da nikâh kıyma yetkisinin eskiden olduğu gibi yeniden verilecek olmasının yerinde bir karar olacğını işaret ederken, İlçe Müftüsü Hüseyin Demirtaş şunları söyledi:

Müftü Hüseyin Demirtaş: "Vatandaşlar açısından büyük bir kolaylık olacak"

"Bu değişikliğin gerçekleşmesi demek, ikircikli durumun da ortadan kalkması demektir. Eskiden beri zaten resmî nikâhını kıydıran vatandaşlar, daha sonra bize gelerek, dini nikâhlarını da kıydırmak isterlerdi. Şimdi eğer bu düşünce yasalaşırsa, vatandaşlar açısından da büyük bir kolaylık ortaya çıkmış olacak."

Başbakan Binali Yıldırım, TBMM'de Ak Parti Grup toplantısında bir konuşma yaparak, hem ülke hem de uluslararası alandaki gelişmeleri değerlendirdi. İsrail ile ilişkilerin normal sürece girmesinin ardından Rusya'yla da benzer şekilde ilişkilerde bir normalleşme sürecine girildiğini kaydeden Binali Yıldırım, İsrail'in hayatını kaybeden Türk vatandaşların ailelerine 20 milyon dolarlık bir tazminat ödemesinin yanı sıra Türkiye'nin Rusya'ya ilişkilerin normale dönmesi konusunda herhangi bir tazminat ödemesinin söz konusu olmadığını belirtti. İsrail ile normal sürece giren ilişkilerin en büyük etkisinin Gazze'ye ve dolayısıyla da Filistin'e olacağını vurgulayan Binali Yıldırım, "Gelinen bu noktadan memnunuz. Türkiye, Filistin'in haklı davasının geçmişte olduğu gibi gelecekte de yanında olacaktır. Bunu söylem ve eylemlerimizle ortaya koyduk" şeklinde konuştu.

Türkiye'deki iç siyaset ve düzenlemeler konusunda da açıklamalarda bulunan Binali Yıldırım, son yıllarda Adliyeler'de büyük bir yük olan 'isim değiştirme-soyadı değiştirme' gibi konuların artık Nüfus Müdürlüğü'ne devredileceğini açıkladı. Vatandaşların artık mahkeme kararına ihtiyaç duymadan, sorunlu ya da yanlış yazılımda kendi ad ve soyadını değiştirme hakkına sahip olacağını ifade eden Başbakan Yıldırım, bunun basit bir işlemle gerçekleştirilebileceğini söyledi. Pasaport ve ehliyet işlemnleri için de artık polise gitmek zorunda kalınmayacağını belirten Binali Yıldırım, bunun için nüfus müdürlüklerinin görevlendirileceğini açıkladı. Büyükşehir Yasası ile köyden mahalleye dönüşen yerlerdeki muhtarlara evlendirme yetkisi verileceğini de kaydeden Başkbakan Binali Yıldırım, konuya dair şunları söyledi:

Başkakan Binali Yıldırım: "Hizmetlerimiz kesintisiz devam ediyor"

"Önemli bir devrim; pasaport ve ehliyet işlemi artık bundan böyle nüfus idarelerinden yapılacak. Polisten alınıyor, nüfus idarelerine veriliyor. Böylece emniyetteki 5 bin polis, trafikte, güvenlikte daha etkin, asli görevlerine dönmüş olacak. Ayrıca adres değişikliklerini bildirme, saklı nüfusa tescil kolaylıkları getirirken, bir değişiklik de evlendirme yetkisiyle ilgili olacak. Buna göre, Büyükşehir Yasası ile mahalleye dönüştürülen köylerin muhtarlarına da evlendirme yetkisi veriyoruz. Ayrıca il ve ilçe müftüleri de resmi nikâhları kıyabilecek. Hayatın her alanında hizmetlerimiz kesintisiz devam ediyor."

Başbakan Binali Yıldırım'ın grup konuşmasını aktardığımız Beykoz Muhtarlar Derneği Başkanı Hüseyin Hüsnü Kolcu, muhtarların nikah kıymasının daha önce zaten söz konusu olduğunu ancak Büyükşehir Yasası ile 2014 yılında bunun kaldırıldığını söyledi. Yasanın değişimi ile bunun tekrar mümkün olmasının yararlı bir iş olacağını ifade eden Hüseyin Hüsnü Kolcu, değişikliğin vatandaşa 'kolaylık' sağlayacağının altını çizdi. Yine Dost Beykoz'a özel konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Beykoz İlçe Müftüsü Hüseyin Demirtaş da gerçekleştirilecek değişikliğin önemli bir işlevi olduğuna işaret etti. Daha önceleri resmi nikâh kıyanların zaten kendilerine geldiğini hatırlatan Müftü Hüseyin Demirtaş, İlçe Müftülerine bu yetkinin verilmesinin birçok sorunu ortadan kaldıracağına işaret etti. Geçmişte bu ikircikli durumu suistimal eden kişilerin olduğuna dikkat çeken Müftü Demirtaş, bundan sonra işlerin hem çok daha kolay hem de daha iyi yürütüleceğini kaydetti.

‘İlgili yönetmeliği Dost Beykoz araştırdı ve üzerinde yeniden değişiklik yapılacak yasanın maddelerine ulaştı’

Öte yandan Dost Beykoz, röportajların yanı sıra yasanın mevcut durumu ile ilgili de araştırma yaparak, önemli bir görevi de yerine getirdi. Buna göre 1926 yılındaki Anayasa’nın kanununa dayandırılan Evlendirme Yönetmeliği, 10 Temmuz 1985 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı ile oluşturulmuş. 7 Kasım 1985 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelikte yer alan ve Evlendirme Memurlarını tanımlayan 7 ve 8. Maddede ise 16 Kasım 2006 tarihinde bir değişiklik yapılmış ve görev ve yetkiler şu şekilde tanımlanmış:

Madde 7

Evlendirme memuru, belediye bulunan yerlerde belediye başkanı veya bu işle görevlendireceği memur, köylerde muhtardır. Bakanlık il nüfus ve vatandaşlık müdürlüklerine, nüfus müdürlüklerine ve ilgili dış temsilciliklere evlendirme memurluğu görev ve yetkisi verebilir.

Madde 8

Nüfus idarelerine evlendirme memurluğu yetki ve görevi verilmesi halinde, il nüfus ve vatandaşlık müdürü, ilçe için ilgili kaymakamlığın da görüşünü alarak evlendirme memurluğu yetkisi verilecek personeli ismen tespit edip valinin onayına sunar ve ilgili nüfus idaresine bildirir. İl nüfus ve vatandaşlık müdürleri ile ilçe nüfus müdürleri bu halde başkaca bir onaya lüzum kalmaksızın evlenme yapmaya yetkilidirler. Evlendirme memurluğu yetki ve görevi, tebliği tarihinden itibaren yeni görevliye geçer. Evlendirme memurluğu görev ve yetkisi belediye başkanınca bizzat kullanılabileceği gibi görevlendireceği üst düzey personel tarafından da kullanılabilir. Bakanlık gerektiğinde bu Yönetmeliğin 7 nci maddesinde belirtilen yetkilerini kısmen veya tamamen il valiliğine de devredebilir.

Haber Merkezi

Birlik rahmettir
Önceki Birlik rahmettir
Beykoz'da çocuğunu kemerle gezdiren anne gündem oldu
Sonraki Beykoz'da çocuğunu kemerle gezdiren anne gündem oldu
Yorumlar (0 Yorum)

Bu içeriğe yorum yapılmadı, yorum yapmak ister misin?

Yorum Yaz