Ünlü dansçıdan özel sorulara özel cevaplar

  • 0
  • 13201
Ünlü dansçıdan özel sorulara özel cevaplar
Ünlü dansçıdan özel sorulara özel cevaplar
Ünlü dansçıdan özel sorulara özel cevaplar
Ünlü dansçıdan özel sorulara özel cevaplar
Ünlü dansçıdan özel sorulara özel cevaplar

Beykoz Acarkent sakinlerinden olan ünlü dansçı rahatsızlığına rağmen Dost Beykoz’un sorularına cevap verdi:

Çocukluk yıllarımda severek eğitimini  aldığım bale,  bugün bana çok uzak olsa da hala anılarım arasında en  güzel yerdedir. Bale mayom, pisi ayakkabılarım, tül eteğim, minik topuzum hepsi dün gibi hafızamda... Bir de o zamanlar hayran olduğum balerin Burçin Orhon...

Dans hayatına 3,5 yaşında klasik bale ile başlayan daha sonra oryantal dans ile devam edip, doğu ve batı kültürünü en iyi şekilde sentezleyip, kendi stilini yaratan Burçin Orhon, Dost Beykoz için özel röportaj talebimi kabul ederek, beni çok mutlu etti.

Beykoz Acarkent sakinlerinden olan ünlü dansçı rahatsızlığına rağmen Dost Beykoz’un sorularına cevap verdi:

Burçin hanım, öncelikle şu an neler yapmaktasınız?

Şu anda dans okulum yok. Önce onu belirteyim. Biliyorsunuz hafızam ile ilgili sorun var. Doktorumun önerilerinden biri de çalışmak olduğu için, spor salonu sahibi arkadaşımın stüdyosunda danışman olarak çalışıyorum. Bale benim esas mesleğim. Dolayısıyla yapmam mantıklı. Bu yaşta yapabileceğim iş maalesef yok. Oryantal olarak sahne alamam, dizi ya da tv showları da yok. Tek çözüm mesleğimi yapmam. Dediğim gibi stüdyo derslerinde ben sadece dans adımları dersi veriyorum. Oda kendi sağlığım için aslında. Neşeli bir kardiyo programı diyebiliriz. İçinde her çeşit dans var. Öncelik mutlu olmak. Sonra kalori atmak. En son olarak da adımları öğrenmek. Ve tabi çocuklarla da bale, dans, jimnastik çalışıyoruz.

Baleye kaç yaşında başlanmalıdır?

Baleye dört yaşında başlanır. Dört yaşındaki tüm erkek ve kız çocuklar bale ile tanışabilir.

Balenin çocuklar üzerindeki öneminden  bahseder misiniz?

Bale özellikle günümüzde çocuklar için çok gereklidir. Geçmişteki oyunlar artık yok. Denge merkezini çalıştıracak seksek oyunu, zıplamayı öğretecek ip atlama, el göz koordinasyonunu güçlendiren top oyunları artık ne yazık ki oynanmıyor.  Çocuklar eskiye göre daha durağan. İskeleti ayakta tutan sırt adaleleri hiç kuvvetlenmiyor. Bale çocukların pilatesidir. Matematik zekâsını geliştirir. Sanılanın aksine çocuğu yormaz.

Dans etmek yeteneğe mi bağlıdır sizce?

Dans da bale de yeteneğe bağlıdır. Ama bizim gibi okullarda öncelik çocuklara baleyi sevdirmektir. Böylece disipline alışırlar ve ileride de spor yapma alışkanlıkları oluşur. Ben yeteneğe bakmıyorum çocuk alırken. Derse katılıyor mu ona bakıyorum aslında. Fayda sağlıyorsa benim için yeterli. Eğer profesyonel balerin olmaya karar verirlerse, bu konuda iyi olan okullara yönlendiriyorum. Benim önceliğim bale hakkında fikir sahibi olmaları. Bu sebeple onlara baleyle alakalı resimler gösteriyor, kitaplar tavsiye ediyorum.

Anne ve babalar dans kursu seçerken nelere dikkat etmeliler?

Bale dersine girecek hocanın işinin ehli olmasına dikkat etmek gerekir. Bazı okullar sadece ticari yönüne bakarlar. Bu okullardan sakınmalılar. Sınıflar çok kalabalık olmamalı. O zaman öğretmen bazı hataları gözden kaçırabilir ya da herkesi düzeltmeye vakti kalmayabilir.

Ülkemizde baleye verilen değeri nasıl yorumlarsınız?

Türkiye bu konuda dünyayla yarışabilirdi. Ama son otuz senedir geriye gidiyor. Koreograflar yetişemiyor. Ödenek ve kadro yok. Yapanlar da kendi imkanlarıyla hatır gönül idare ediyor. Ne yazık ki genetik olarak nüfusun çoğu uygun değil. Aile baskısı ve bale konusundaki cehaleti saymıyorum bile. Çok derin konu.

Anne baba bilinçli olmayınca önemsedikleri şeyler de yanlış oluyor. Gösterişli hazırlanmış gösterilerle gözleri boyanabiliyor. Ama akademik açıdan tamamen fos bir gösteri aslında. Biz Türkiye' ye gelen abuk subuk baleleri sırf Rusya'dan ya da Amerika'dan geliyor diye ayakta alkışlıyoruz. Yine de seyredilmesi bile kar sayılabilir.

Beykoz  semtinin sizin için önemi nedir?

Beykoz'da olma sebebim burada bir boşluk ve sessizlik olması... Buraları çok seviyorum. Trafiği sevmiyorum. Beykoz her yere göre biraz daha sakin. Burada yaşamaktan çok da memnunum. Başka bir yere taşınmayı düşünmem bile.

Dost Beykoz / Özel Röportaj / Güliz Köksal Gürpınar

Dost Beykoz Gazetesi Aralık 2015... 152. Sayı
Önceki Dost Beykoz Gazetesi Aralık 2015... 152. Sayı
Bakan Yardımcısından Beykoz Başsavcılığına ziyaret
Sonraki Bakan Yardımcısından Beykoz Başsavcılığına ziyaret
Yorumlar (0 Yorum)

Bu içeriğe yorum yapılmadı, yorum yapmak ister misin?

Yorum Yaz