Topal Osman Ağa Beykoz’da anıldı…

  • 0
  • 13843
Topal Osman Ağa Beykoz’da anıldı…
Topal Osman Ağa Beykoz’da anıldı…
Topal Osman Ağa Beykoz’da anıldı…
Topal Osman Ağa Beykoz’da anıldı…

Milli Mücadele Kahramanlarından, Giresunlu Milis Yarbay Topal Osman Ağa, Soğuksu Mahallesi'ndeki Görele İlçesi Kırıklı Belde Derneği’nin düzenlediği programla anıldı.

Araştırmacı-Yazar Seyfullah Çiçek tarafından yazılan "Kurtuluş Savaşının Efsane Kahramanı Topal Osman Ağa" adlı kitabın tanıtımının yapıldığ etkinlikte, kitabın yazarı tarafından dinleyicilere Osman Ağa'nın hayatı ve mücadelesi hakkında bilgi verildi.

Program Kırıklı Beldesi Derneği Başkanı Hüseyin Kuruderi'nin açılış konuşmasıyla başladı. Hüseyin Kuruderi ; Milli mücadelenin en önemli isimlerinden biri olan ve Giresunlular için de ayrıca bir değer taşıyan "Gazi Topal Osman Ağa" hakkında böyle bir programıı gerçekleştirmekten memnuniyet duyduklarını belirtti. Aynı zamanda kitabın sponsorlarından biri olan Hüseyin Kuruderi, Araştırmacı-Yazar Seyfullah Çiçek'e de programa katılımından dolayı teşekkür ederek çalışmalarında başarılar diledi.

Seyfullah Çiçek yaptığı konuşmasında; bu güne kadar Osman Ağa hakkında 10 civarında kitabın yazıldığını, ancak bir çoğunun akademik dille yazıldığından okuyucu tarafından ilgi görmediğini belirtti. Kendi kitabının ise akademik bir çalışma olmasının yanı sıra, daha sürükleyici bir üslupla yazıldığını belirten Çiçek, kitabını yazarken Genel Kurmay ve Cumhurbaşkanlığı arşivleri de dahil olmak üzere 120 kaynaktan yararlandığını belirtti.

Osman Ağa'nın Milli Mücadele de, Atatürk'ün silah arkadaşları olan Kazım Karabekir, Fevzi Çakmak, Rauf Orbay gibi bilinen önderlerinden sonra gelen; Antep'te Şahin Bey,Ege'de Demirci Mehmet Efe, Yörük Ali Efe, Maraş'ta Sütçü İmam gibi milis önderlerinden farklı bir özelliği olduğunu vurgulayan Çiçek, diğer milis liderlerinin kendi bölgelerinde görevlerini yaptıktan sonra çekildiklerini Osman Ağanın ise son nefesini verene kadar Atatürk'ün Muhafız Alay Komutanı olarak görev yaptığını söyledi.

Giresun da devrin varlıklı ailelerindan birinin çocuğu olan Osman Ağa'nın ,askerlik bedeli ödenmiş olmasına rağmen, 1912 de başlayan Balkan Harbine yanına topladığı arkadaşlarıyla beraber "gönüllü" olarak katıldığını anlatan Yazar ; Çatalca da ki muharebe de 15 yerinden yaralanan, Osman Ağa'nın Şişli Etfal Hastanesinde tadavi gördüğünü, dizinden aldığı yara sonucu bundan böyle Topal Osman Ağa lakabıyla anıldığını belirtti.

Osman Ağa'nın kurduğu "Giresun Gönüllü Muhafız Alayı'nın, bugünkü Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı'nın temelini teşkil ettiğini ifade eden Çiçek, Atatürk'ün Giresun Alayını denetlemesi sırasında meydana gelen ilginç bir olayı da şöyle anlattı;

"Giresun'dan gelen Muhafız Alayını denetleyen Gazi Mustafa Kemal, uşaklardan Keşaplı Hamit'in koltuk altında bulunan kemençeye gözü takılınca Osman Ağa'ya sorar :

  " Ağa bu nedir ?"

Osman Ağa cevap verir :

   " Bu gördüğün kemençedir Paşam.Bizim uşaklar harpte de olsalar bu kemençeyi çalar, horonu oynarlar.Bizim dinlenmemiz böyle olur"

  Mustafa Kemal Paşa :

"Öyle ise oynasınlarda bir görelim" der.

Paşanın emri üzerine horon başlar.Biraz sonra bir el silah sesi duyulur.İlk anda bir şey anlaşılmaz ama sonradan Osman Ağanın adamlarından Co Hüseyin'in bacağından kanlar akmaya başlayınca,belindeki silahın ateş almasıyla bacağından vurulduğu anlaşılır. Ancak uşaklarda Co Hüseyinde horona devam etmektedirler. Yaralıyı işaret eden Mustafa Kemal Paşa'nın horonu kestirmek istemesi üzerine Osman Ağa "Paşam bizim uşaklar horon bitmeden ölseler horonu bırakmazlar" der.Sonradan hastaneye kaldırılan Co Hüseyin, nasıl olduğunu soran M. Kemal'e "Paşam siz sağolun, biz böyle yaraları çok gördük. Bu yaradan bize bir şey olmaz" der.

Konuşmasının devamında Trabzon Mebusu ve Mecliste ki 2. grubun lideri Ali Şükrü Bey cinayetinin Osman Ağa tarafından işlendiğine dair kesin bir hüküm ve delil olmadığını, bu olayın hala esrarını koruduğunu belirten Çiçek, Çankaya'da ki çatışma sonunda yaralanan ve teslim olan Osman Ağanın "Beni Paşa Hazretlerine götürün,konuşacaklarım var demesi üzerine, kendisini teslim Alan Bnb. İ. Hakkı Tekçe tarafında başına kurşun sıkılarak öldürülmesinin de manidar olduğunu söyledi.

Kafası kesilerek gömüldüğü için Meclis kararıyla mezarından çıkarıldıktan sonra, Sıhhıye Meydanında 3 saat yada 3 gün ayağından asılan Osman Ağanın naaşı daha sonra Giresuna gönderilerek Giresun Kalesi mevkiinde ki Kurban Dede Türbesi yanına defnedildiğini belirten Yazar; İki yıl sonra Rize'ye giden bir heyetin dönüşte Giresun'a uğrayarak  Osman Ağa'nın kabrini ziyaret ettiklerini, Ankara'ya döndüklerinde de Gazi Mustafa Kemal Paşa'ya  Ağa'nın kabrinin harap vaziyette olduğunu bildirmeleri üzerine, Atatürk'ün böyle bir kahramanın kendine yakışır bir yere defnedilmesi emri üzerine kabrinin bugünkü yerine taşındığını söyleyerek sözlerini bitirdi.

Beykozlu Giresunlular Derneği Başkanı Hasan Karakaya, Görele Dernekler Birliği Başkanı Birol Kardaş, Çavuşlu Derneği Başkanı Mehmet Öncü, Koyunhamza Köyü Der. Başkanı Hasan Kulak, Ortaköy  Dernek Başkanı Ali Dursun ve Dikmen Köyü Derneği Eski Başkanı Harun Pirgayip'inde katılımcılar arasında bulunduğu program Araştırmacı-Yazar Seyfullah Çiçek'in kitaplarını imzalamasıyla son buldu. 

Haber Merkezi

Kemençe deyip geçmeyin
Önceki Kemençe deyip geçmeyin
Beykoz Riva'daki film platosunda yangın çıktı
Sonraki Beykoz Riva'daki film platosunda yangın çıktı
Yorumlar (0 Yorum)

Bu içeriğe yorum yapılmadı, yorum yapmak ister misin?

Yorum Yaz