Salih ŞİŞMAN
  • 17/10/2017 Son günceleme: 17/10/2017 14:46
  • 8.143

Kullanım oranlarına bakıldığında sosyal medya kullanım oranı azalmayı bırakın her geçen gün artıyor. 2017 yılında yapılan son araştırmaya göre ülkemizde sosyal medya ki aktif üye sayısı 42 milyon.

Evet yanlış okumadınız. Ve bu 42 milyon aktif kullanıcının 36 milyonu sosyal medyayı devamlı mobil cihazlardan takip ediyor. Haliyle memleketimizin yarısı sosyal medya ile içli dışlı vaziyette.

Daha önceki yazılarımızda da belirttiğimiz üzere sosyal medya kullanımında dikkat edilmesi gereken bir durum ‘’medya okuryazarlığıydı. Sosyal medya üzerinde her türlü bilginin paylaşılır olması ve bunun sonucunda bilgilerin teyidini zorunlu hale getirmiştir.

Tabi sosyal medya üzerinde sadece bilgi paylaşılmıyor. Kullanıcıların sosyal medya hesaplarında ekli kişilerle etkileşim halinde olmaları da bir zaman sonra onları bir şeylere mecbur bırakabiliyor. Mesela meşhur bir mekanda devamlı arkadaşlarının paylaşım yaptığını gören bir kullanıcı kendisinin de oraya gitmesi gerektiğini düşünebiliyor.

Reel hayatında samimi davranışlar görmediği bir arkadaşının sosyal medya hesabından yapmacık tavırlar sergilemesi de yine bu sanal dünyaya bakışını değiştiriyor.

Bu örnekler çoğaltılabilir tabi ki. Kullanıcılar da şunu fark ediyor ki sosyal medyaya karşı bağımlı olunarak belli bir zaman sonra stres altına girilebiliyor.

Aynen bir sigara bağımlısının her canı sıkıldığında sigara paketine sarılması gibi, kullanıcılar da her canları sıkıldığında telefonlarının ekranlarından bir dokunuşla sosyal medya hesaplarına giriyorlar.  Tabi aynı döngüyü tekrar tekrar yaşıyorlar. Tabiri caizse dudak tiryakiliğinden el tiryakiliğine geçişi yaşıyoruz.

Son günlerde kullanıcılar ‘sosyal medyasız da olabilir mi’ sorusunu kendilerine sormaya başladılar. İnternette sıkça ‘sosyal medyasız 1 haftayı nasıl geçirdim’ paylaşımları yapılıyor. Bu o kadar büyük bir bağımlılık haline gelmiş ki bununla başa çıkmanın yolları dahi anlatılıyor.

Bu arada yapılan bir araştırma da sosyal medya kullanımın azaltılması ya da bırakılması durumunda insan psikolojisinde olumlu yönde gelişmeler olduğu görülmüş. Sosyal medya üzerinde insanların sadece hep güzel anlarını paylaşmaları durumunda bile bunun hayatı tekdüze hale getirdiğive kullanıcılarda yanlış algılara yol açarak insanları sıkıntıya soktuğu tespit edilmiş.

Bunun haricinde sosyal medyadaki yalan yanlış bilgi ve haberlerin ise insanlarda bıraktığı algının boyutunu ise düşünemiyoruz bile.

Yani yapılan araştırma yukarıda yaptığımız tespitleri doğrular nitelikte.

Hasılı sosyal medya kullanıcıları da artık sosyal medya bağımlılığından kurtulmanın peşinde. Haliyle sosyal medya kullanımını azaltma isteği çoğu kullanıcı da var ama teknik olarak bakıldığında ise yazının başında belirttiğim gibi aktif üye sayısında da devamlı bir artma var. Bu alışkanlığımızdan kurtulmak kolay olmayacak gibi.

Büyük üstad İbn-i Haldun’un ‘İnsan alışkanlıklarının çocuğudur’sözü ne kadar da doğruymuş.

Yazarın Yazıları