Ekrem VANLI
  • 08/03/2014 Son günceleme: 22/01/2014 23:11
  • 10.844

Türkiye'nin son yıllarda savunma sanayi ve askeri alanlarında yaptığı proje ve üretimleri genel olarak mercek altına alıp, ülkemizin zor günler geçirdiği bu dönemde son derece kritik olan projeleri hatırlamakta veya öğrenmekte fayda görmekteyim.

Jeopolitik olarak dünyanın en tehlikeli bölgesinin kilit noktasındaki ülkemizin üzerindeki iç ve dış tehditler açıkça ortadadır. Bütün bu potansiyel tehditler Milli Güvenliği çok önemli kılmaktadır. "Tek devlet, tek bayrak" ifadesi de bütün iç ve dış tehditlere karşı milli savunmamızın, dünyanın en büyük güçleri de hesaba katılarak, tüm tehditlere karşı her an hazırlıklı olması olgusunu da içermek zorundadır.

 

Türkiye'nin bölgesel ve hatta küresel öneminde son dönemde hissedilir bir artış yaşanmaktadır. Bununla birlikte uluslararası rekabet koşulları da her geçen gün zorlaşmaktadır. İhracatın söz konusu olduğu pek çok alıcı ülke, kendi sanayilerine yatırım yapmaya başlamıştır. Diğer yandan ülkelere yöneltilen tehditlerdeki çeşitlenmenin paralelinde iç ve dış güvenlik ihtiyacı artmaktadır.

 

Otonom sistemler, nanoteknoloji, alternatif enerjiler, enerji depolama, uzay, insansız araçlar, siber harp, ileri malzemeler, uzaktan algıma, siber istihbarat gibi ileri teknoloji alanları ve bunların savunma uygulamaları öne çıkmaktadır. Bunların bir sonucu olarak,   Ar-Ge çalışmalarına olan ihtiyaç her zamankinden daha fazla hissedilmektedir. Savunma sanayimizdeki gelişmelerin bazıları;

 

 ALTAY - MİLLİ TANK
Altay projesinin teknik destek sağlayıcısı Güney Kore´nin Rotem firmasıdır. "Altay" olarak adlandırılan tankın tasarım, geliştirme, prototip imalatı, test ve sertifikasyon aşamalarının tamamlanması için 500 milyon dolar mali kaynak ayrılmıştır. 2016 yılında seri üretime geçilecektir.

 

MİLGEM - MİLLİ GEMİ
"Milli" ve "Gemi" kelimelerinin kısaltılmasından türetilen Milgem projesiyle milli imkânlarla modern muharip gemi üretilmesi amaçlandı. Geminin tamamen özgün ön dizaynı 2004 yılında tamamlandı ve geminin ilk kaynağı 26 Temmuz 2005 tarihinde İstanbul Tersanesi Komutanlığında atılarak geminin inşa sürecine geçildi. 27 Eylül 2008´de Preveze Deniz Muharebesinin 470nci yıldönümü ve Deniz Kuvvetleri Gününde ilk yerli gemimiz olan Heybeliada (F-511) denize indirildi.

 

ANKA - İNSANSIZ HAVA ARACI
Adını efsanevi masal kuşu Zümrüd-ü Anka kuşundan alan insansız hava aracı Türk havacılık şirketi TAI (Turkish Aerospace Industries) tarafından üretildi.

 

Test uçuşundan da başarıyla çıkan Anka, 17,3 metre kanat açıklığı, 8 metre boy ve bin 600 kilo kalkış ağırlığıyla kendi sınıfının en üst kapasiteli uçakları arasında yer alıyor.

 

ATMACA - MİLLİ GEMİSAVAR
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı´nın ihtiyacı için geliştirilen gemisavar füze sisteminin ismi Atmaca olarak belirlendi. 80 milyon euro değerindeki sözleşmenin imzalanması ile prototip geliştirme çalışmalarına başlandı.
 
Roketsan ana yükleniciliğinde sürdürülen projede füzelerde kullanılacak RF arayıcı başlık Aselsan sorumluluğunda geliştiriliyor.

 

ARMA - ZIRHLI MUHARABE ARACI
Otokar´ın ürettiği Arma 8x8 isimli zırhlı muharebe aracı karanlıkta, siste, dumanda hiçbir ışık yakmadan termal kamera ile yolu ve etrafı görme ve ilerleme imkanı sağlayacak.

 

Aracın Amfibi kit sayesinde hiçbir ön hazırlık yapmadan suda yüzebilmesi ve suda saatte 8 kilometre hız yapabilecek. Sürücü ve komutan dahil 12 personel ve 24 ton azami yük taşıyabilen araç, 450 beygir gücünde motora ve 7 ileri 1 geri vitese sahip bulunuyor. Araç, 1 depo yakıtla 750 kilometre yol alabilecek.

 

HÜRKUŞ EĞİTİM UÇAĞI
TAI tarafından tasarımı yapılan yerli uçağımız Hürkuş, orta-seviye eğitim için hava kuvvetlerinde kullanılacak. Yurtdışına da satılması hedeflenen ve isminin ünlü havacımız Vecihi Hürkuş´tan alan uçak, gece ve gündüz görev yapabilme kabiliyeti ile öğretmen ve öğrenci pilotun arka arkaya oturduğu, tek turboprop motorlu bir konfigürasyona sahip olacak.

 

BMC KİRPİ 
BMC tarafından Kirpi ismiyle üretilen mayına karşı korumalı 2,5, 5 ve 10 tonluk taktik tekerlekli araçlar yüzde 70´i yerli imkanlarla üretildi. Zırhlı araçlar bir depo benzinle 800 kilometre yol kat ederken lastikleri patlasa bile tekrar şişerek 40 kilometre gidebiliyor.

 

Yukarıda verdiğimiz örnekler sadece bir kaçı olmakla beraber araştırılma yapıldığında onlarca milli projelerimiz hayata geçtiği veya geçeceği görülür.

 

Savunma sanayimizin en önemli konularından olan yazılım sistemimizdir. Bu konuyla ilgili Tubitak tarafından savunma sistemlerinde kullanılan GİS tamamen yerli olarak geliştirildi. Dünyada sadece 11 adet bulunan sistem ile savunma alanında kullanılan kritik teknolojiler tamamen özgün olarak geliştiriliyor.

 

Gis projesinin amacı, artık milli bir işletim sistemi kullanılarak gizli verilerin dışarıya açılmasının önüne geçilmesi ve tam millileştirmeye olanak sağlamasıdır.

 

Türk savunma sanayinin yaşamakta olduğu hızlı gelişime rağmen,halen üst düzey ülkeler sınıfında yer bulabildiğimizi söylemek zordur. Bununla birlikte Türk savunma sanayi ürünleri, küresel pazarda edindiği güven ve kalite nedeniyle ABD,Rusya, ve İngiltere başta olmak üzere pek çok ülke tarafından tercih edilmeye başlanmıştır. Bu gelişmeler ilerisi için fazlasıyla umut vermektedir. Bu sebeple;

 

- Teknolojik üstünlük kazandıracak yurtiçi geliştirme projelerinin hayata geçirilmesi,

- Teknoloji kazanımı çalışmalarına sistematik bir boyut kazandırılması ve teknoloji tabanının oluşturulması,

- Tasarım ve geliştirme faaliyetlerini destekleyecek test altyapısının planlanması,

- Kurumların kurumsal birikim ve yetkinliklerinin geliştirilmesi,sürekliliğini sağlamak gerekmektedir.

Yazarın Yazıları