Ayşenur ÇABUK
  • 29/08/2017 Son günceleme: 29/08/2017 16:30
  • 6.183

Bayramlar, maneviyatıyla yaşadığımız ve yaşattığımız, küslüklerin yerini sımsıkı bir sarılmaya bıraktığı, geniş sofralar kurduğumuz, yalnızlıkları paylaştığımız, paylaşmanın mutluluğa dönüştüğü,  neşe sevinç getiren günler.

Kurban bayramının yılda bir defa olması sebebiyle kırmızı et tüketim sıklığı ve miktarı bayram günleri boyunca artmaktadır. Bununla birlikte ikramların kırmızı etin yanısıra tatlı ve hamur işleri içermesi de kalp ve damar hastaları, hipertansiyon, diyabet ve böbrek hastaları açısından bir diğer risk faktörüdür. Alınması gereken önlemlerin herkes için geçerli olduğu unutulmayıp, sağlıklı beslenme ilkelerine uygun, porsiyon miktarına ve besin gruplarının dengeli olmasına her zaman özen gösterilmelidir.

Kırmızı et; iyi kalite hayvansal proteinin yanısıra, demir, fosfor, potasyum, sodyum, kalsiyum mineralleri ile birlikte B1, B2, B3 ve A vitamini içermektedir.

Kırmızı etlerde vücut yağı et lifleri arasına dağılmış durumdadır bu nedenle görünür yağları ayrılsa dahi kırmızı etin ortalama yağ içeriği %20’dir.

Veteriner hekim kontrolü olmayan ve uygun koşullarda kesilmeyen hayvanlar, toksoplazmozis, teniyoz, brusellozis, şarbon ve tüberküloz gibi hastalıklar açısından risk faktörüdür.

Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik,  pişirme sırasında zorluğa yol açtığı gibi midede şişkinlik ve hazımsızlık gibi şikayetlere neden olabilir. Bu nedenle özellikle mide-bağırsak hastalığı olan kişiler kurban etlerini hemen tüketmemeli buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra tüketmelidir.

Etler kıyma, kuşbaşı gibi küçük parçalara ayrılıp, tek pişirimlik miktarlara bölünüp, buzdolabı poşetlerine koyularak buzdolaplarının buzluk ya da derin dondurucularında saklanmalıdır.  Etler buzdolabında -2°C’de 1-2 hafa, derin dondurucuda ise -18°C’de daha uzun süre saklanabilmektedir.

Pişirilmek üzere çıkarılan etler buzdolabının alt raflarında +4°C’de çözündürülmeli, çözdürülen etler hemen pişirilmeli ve tekrar dondurulmamalıdır.

Çiğ etlerin hazırlanması, doğranması sırasında kullanılan kesme tahtaları çiğ sebze ve meyveleri doğramak için kullanılmamalıdır.

Etlerin pişirilmesi sırasında kızartma, kavurma gibi yöntemler yerine haşlama, fırınlama veya ızgara yöntemleri kullanılmalıdır.

Bayram sabahına mutlaka kahvaltı ile başlanmalı, kahvaltı hafif ve bütün besin gruplarını içermelidir.

Besin çeşitliliğinin sağlanması, kırmızı etin içerdiği demirin emilimin artması ve pişirme sırasında oluşabilecek maddelerin uzaklaştırılması için kırmızı etler mutlaka C vitamininden zengin sebze/salata/taze sıkılmış meyve suları ile birlikte tüketilmelidir.

Bir kurban bayramı klasiği olan kavurma yapılırken etler tereyağı veya kuyruk yağı eklenmeden kendi suyunda ve kısık ateşte pişirilmelidir.

Bayram ziyaretlerinde ikram edilen şeker içeriği yüksek şerbetli ve hamur tatlıları yerine daha hafif sütlü tatlılar, meyve suları yerine çay/bitki çayları tercih edilmelidir.

Günlük su tüketimine (2-2,5l) mutlaka dikkat edilmelidir.

Bayram boyunca fiziksel aktivite ihmal edilmemeli, günlük yürüyüşler mutlaka yapılmalıdır.

Sağlıklı ve mutlu bayramlar diliyorum.

 

Yazarın Yazıları