Krize müdahale zamanı kaç dakikadır?

  • 0
  • 14089
Krize müdahale zamanı kaç dakikadır?
Krize müdahale zamanı kaç dakikadır?
Krize müdahale zamanı kaç dakikadır?
Krize müdahale zamanı kaç dakikadır?
Krize müdahale zamanı kaç dakikadır?
Krize müdahale zamanı kaç dakikadır?
Krize müdahale zamanı kaç dakikadır?
Krize müdahale zamanı kaç dakikadır?

Medistate Kavacık Hastanesi’nin Kardiyoloji Profesörü Namık Kemal Eryol ile kardiyolojiyi konuştuk.

Kardiyoloji bölümünde olması gererken tüm tıbbı olanakların hastanelerinde olduğunu  ifade eden Profesör Dr. Eryol, yeni faaliyete geçen bir kurum olması nedeniyle kısa sürede Medistate Kavacık Hastanesi Kardiyoloji Bölümü’nün gereken hizmetleri eksiksiz yapabilecek bir konuma geldiğini belirtti.

Kalp rahatsızlıklarında zamanın ve erken müdahalenin önemine dikkat çeken Prof. Dr. Eryol, “Bu çerçevede Medistate Kavacık Hastanesi, mevki itibariyle en erken müdahaleyi yapabilecek bir konumdadır.” dedi.

Kardiyoloji nedir?

Kardiyoloji kalbin her türlü hastalığı ile ilgili hizmet verebilen bir birimdir. Kalbin değişik hastalıkları vardır, fakat özellikle bilmemiz gereken koroner kalp hastalığıdır ki bunu farklı kılan şey, erken müdahale edilmediğinde ölüme yol açabileceği gerçeğidir. Kalp krizi geçiren hastalarda ölüm sıklıkla ilk 2 saat içerisinde meydana gelir. Bu süre içerisinde koroner anjiografi yapılarak tıkalı damarın saptanması ve balon (stent) yöntemi ile açılması hayat kurtaracaktır.  

Poliklinik şartlarında ikinci sıklıkla dile getirilen şikayet çarpıntıdır. Daha ziyade genç ve orta yaş gurubunda görülen bazı yapısal hastalıklar kalbin hızlı atmasına yol açarak  rahatsızlık oluşturmaktadır. Tedavi edilmemeleri durumunda kalp yetmezliğine ve ani ölüme yol açabilirler. Çarpıntıların tedavisi ilaçsız olarak RF ablasyon yöntemi ile yapılabilmektedir.

Yüksek tansiyon ve kolesterol yüksekliği başlı başına bir hastalık olup tedavi edilmemeleri durumunda tehlikeli ritm bozukluklarına, damar yırtılmalarına, inmelere, kalp yetmezliğine ve kalp krizine yol açabilirler. Yüksek tansiyon kontrolünde ilacın yeterli olmadığı durumlarda, böbrek arterlerinin ablasyon yöntemi ile denerve edilmesi yeni bir tedavi yöntemi olarak uygulanabilmektedir.      

Kardiyolojinin yaptığı işler her geçen gün genişliyor. Konjenital hastalıklar, hasta ameliyata verilmeden, kardiyologlar tarafından şemsiye yöntemi ile kapatılabilmektedir. 

 Kardiyoloji hangi aşamada devreye girer?

Çarpıntı grubu hastalar genelde genç hastalardır.  Tansiyon 30’lu yaşlarda ortaya çıkar. Koroner kalp hastalığı riski ise erkeklerde 45, bayanlarda 55 yaş itibari ile başlar.  

Medistate Kavacık Hastanesi Kardiyoloji Bölümü’nde müdahale imkanları ne düzeydedir?

Yukarıda kısaca bahsedilen tüm tedavi yöntemleri hastanemizde yapılabilmektedir. Bunlar için gerekli teknolojik altyapı en üst düzeyde hastanemizde mevcuttur. Acil hastalara daha erken müdahale edebilmek adına 24 saat boyunca kardiyoloji uzmanları hastanemizde nöbet tutmaktadır. Acil girişimsel tedavi (balon/stent) gereken hastalara ise günün her saatinde  öğretim üyesi doktorlarımız müdahale etmekte ve bu sunduğumuz hizmet ile belki de en önemli farklılığımızı ortaya koymaktayız. Çarpıntıların ablasyon tedavisi ile ortadan kaldırılması, kalp pili konulması,  Mitral balon ve konjenital hastalıkların şemsiye yöntemi ile kapatılması da yine öğretim üyesi hocalarımız tarafından başarı ile yapılabilmektedir.

90 dakika içinde…

Kalp krizi geçiren bir vatandaşın 90 dakika içerisinde kalp damarının açılması gerekiyor. Çünkü bu süre içerisinde damar açılırsa krizin hastaya zararı dokunmuyor. Ölüm olmuyor, kalp yetmezliği gelişmiyor, yaşam kalitesi azalmıyor.

Kalbi durmuş olarak gelen iki hastayı hayata döndürdük…

Yakın zamanda Beykoz’da bu anlamda iki vaka yaşadık. İkisi de eksitus (kalp ve solunum durmuş) olarak geldi. Hemen resüsitasyon yapılan hastalara anjiografi yapıldı. Tıkalı damarları açıldı ve ertesi gün taburcu oldu. Bu bizim açımızdan da hasta açısından da tarif edilemez bir mutluluk …

Merkez olarak hiçbir eksiğimiz yok !..

Günün her dakikasında; kardiyoloji adına yapılabilecek tedavi yöntemlerinin tamamı eksiksiz olarak yapılabilmektedir. Aldıkları yurtdışı eğitimleri ve sürekli kongre katılımları ile tüm yenilikleri takip eden zengin öğretim üyesi kadromuz, bölge halkının tedavi noktasında herhangi bir arayış içerisine girmesine engel olacak düzeydedir. 

 90 dakikayı Beykoz’da 30 dakikaya düşüreceğiz..

Amerika kökenli tedavi kılavuzlarında önerilen girişim süresinin ( 90 dakika) yurtdışında hiç de gerçekleştirilemediğini biliyoruz. Bu sürenin İstanbul içinde mümkün olamayacağı trafik gerekçesiyle aşikar olan bir durumdur. Fakat hastanemizin lokalizasyonu bu noktada Beykoz halkına bulunmaz bir fırsat sunmaktadır. Göğüs ağrısı olan ( kalp krizi geçiren) bir hasta    10 -15 dakikada Beykoz’un her yerinden bize ulaşabilecektir. Hastalarımızın göğüs ağrısı olduğunda, kalp krizi geçiriyor olabileceklerini düşünerek hemen hastanemize başvurmaları, girişim açısından bu süre içinde kalmalarını sağlayacak ve belki de kendilerine en büyük iyiliği yapmış olacaklardır .

Dost Beykoz / Özel Röportaj

Giresunlular özlenen yerlerde değiller
Önceki Giresunlular özlenen yerlerde değiller
Beykoz Belediyesi yaslı günlerinde de vatandaşların yanında
Sonraki Beykoz Belediyesi yaslı günlerinde de vatandaşların yanında
Yorumlar (0 Yorum)

Bu içeriğe yorum yapılmadı, yorum yapmak ister misin?

Yorum Yaz