Beykoz'un Köyleri... Bozhane

  • 0
  • 45012
Beykoz'un Köyleri... Bozhane
Beykoz'un Köyleri... Bozhane
Beykoz'un Köyleri... Bozhane
Beykoz'un Köyleri... Bozhane

Beykoz’un orman kenarı köylerinden olan Bozhane’nin kuzeyi Karadeniz, güneyi Cumhuriyet, doğusu Şile, batısı ise Kılıçlı ile çevrilidir.

BOZHANE

Adı: Bozhane

İlçesi: Beykoz

Kuruluşu: 16. yüzyıl

Kurucuları: Bozhanlı Türkleri

Nüfus: 440

Hane Sayısı: 150

Okul: 1 adet İlköğretim Okulu

Sağlık Ocağı: 1 adet sağlık ocağı

İbadethane: 1 Adet Camii

Geçim Kaynağı: Ormancılık, hayvancılık, ticaret

Hayvan Sayısı: 160 büyük baş

Öne Çıkan Ürün: -

Öne Çıkan Mekân: Sahil

Tarihi Eser: Eski çeşme, Ahşap Kabasakal Camii, 2 asırlık ahşap ev

Beykoz’un orman kenarı köylerinden biri olan Bozhane’nin kuzeyi Karadeniz, güneyi Cumhuriyet Köyü, doğusu Şile, batısı ise Kılıçlı Köyleri ile çevrilidir. Bir söylenceye göre Bozhane Köyü, Türkmen aşiretlerinden Bozhanlı Türkleri tarafından kurulmuştur. Bozhane Köyü’nün bulunduğu yerleşim alanı, uzak geçmişte Kılıçlı Köyü’ne ait bir yerdir ve köylüler buraya hayvanlarını otlatmaya geldikleri gibi, dereden su ihtiyaçlarını karşılamak için de tercih etmişlerdir. Olumsuz hava şartlarından oldukça rahatsız olan bu köylüler kendilerince bir çözüm yolu bulmuş ve korunmak için bu bölgede bir baraka yapmışlardır. Hayvanlarını buraya otlatmaya getiren köylüler bu barakaya “boş hane” ismini uygun görmüşlerdir. Zamanla Kılıçlı ve Göllü Köylüleri’nden bir bölümü bu bölgeye yerleşerek yaşamlarını burada sürdürmeye başlamış ve bu aşamadan sonra da “boş hane”, “Bozhane” olarak dilden dile aktarılmıştır. Köy Muhtarı’nın ifadesine göre köyün kuruluş yılı tam olarak nitelik kazanmamakla birlikte köyün tarihçesinin 1500’llü yıllara kadar uzandığı tahmin edilmektedir.

Yaşlı Ahşap Binalar ve Genç Yapılar Birarada

Bozhane Köyü’nün asıl yerlileri Türkmen aileleridir. Ancak günümüzde muhacir gelen bu Türklerden bir-iki aile ancak kalmıştır. Köyde geçmiş ile bugün kol kola bir görünüm sergiler. Uzun yıllara tanıklık eden ve zamanın yorup hırpaladığı yaşlı ahşap ile yeni yapılmış modern binalar farklı iki zaman dilimini temsil etmektedir.

Vadi içi bir köy olan Bozhane’nin dört tarafı ormanlarla kuşatılmıştır. Her ne kadar yakın geçmişe kadar çevre kazaların yanı sıra Beykoz’un da kum ihtiyacını karşılayan Bozhane Köyü’ndeki kum kaynakları günümüzde tükenmiş durumdadır. Köy sakinleri, odunculuk ve kısmen tarım yaparak geçimlerini sağlamaktadır. 10 kilometrekarelik bir alan üzerinde varlığını sürdüren Bozhane, son nüfus sayımında elde edilen verilere göre 150 hane ve 550 civarında bir nüfustan oluşmaktadır.

Eski Çeşme ve Ahşap Kabasakal Camii

Merhume Vesile Hanım adına 1898 senesinde yaptırılan 4 lüleli bir çeşme yer almaktadır köyde. Gerçekleştirilen yol yapım çalışmaları sırasında bulunduğu yerden alınarak yaklaşık 15 metre uzağına tekrar inşa edilen bu çeşme köydeki tarihi eserlerden sadece biridir. Bozhane’nin en eski yapılarından biri olarak dikkat çeken Ahşap Kabasakal Camii’ni kimin yaptırdığına ilişkin bilgi bulunmamasına rağmen köyün günümüzdeki camisinin 1913 yılında inşa edildiği bilinmektedir. Minaresi 1953 yılında yaptırılan cami tarihi cami ile birlikte değişik bir ambiyans sergiler.

Köydeki Sağlık Ocağı’na haftada bir gün doktor gelmektedir. 8 yıllık eğitim veren ve 1912’de yapılan İlköğretim Okulu 1953 yılında bir yangın felaketi neticesinde hasar görmüştür. Bir dizi onarımdan geçen bu ilkokul önceleri yetiştirme yurdu olarak faaliyet gösterdiyse de sonraları sağır ve dilsizlere eğitim veren bir okula dönüştürülmüştür. Okul günümüzde 8 yıllık eğitimveren bir okul olarak hizmet vermektedir.  

7 Asırlık Türbe

Köydeki ilginç yapılardan biride yaklaşık 200 yıl önce inşa edilmiş ve bugüne kadar varlığını koruyan ahşap evdir. Yorgun ve hüznü görüntüsü ile göze çarpan bu yapı köyün orta yerinde yıllara inat ayakta durmaktadır. Bozhane’de 700 yıl önce yaşamış Horosanlı İsmail Dede isimli bir zatın türbesi de yer almaktadır. Hayırsever bir vatandaş tarafından restore ettirilen bu türbe yakın bir gelecekte yeni görünümüne kavuşacaktır. Köyde 20 yıldır kimse ilgilenmediği için atıl bir şekilde duran eski bir değirmende vardır.

Bozhane Köyü’nün ilginç ayrıntılarından biri de; “Merhum Barış Manço’nun bir klip çekmek için buradaki ahşap evi plato olarak kullanmasıdır.” Öte yandan muhtar ve köylülerin verdiği bilgiye göre yakın bir gelecekte Bozhane’de bir itfaiye binası yapılacaktır. Köyde ayrıca birde fırın mevcuttur.

Beykoz'un Köyleri... Anadolufeneri
Önceki Beykoz'un Köyleri... Anadolufeneri
Kırmızı Beykoz
Sonraki Kırmızı Beykoz