Beykoz'un Köyleri... Dereseki

  • 0
  • 42198
Beykoz'un Köyleri... Dereseki
Beykoz'un Köyleri... Dereseki
Beykoz'un Köyleri... Dereseki
Beykoz'un Köyleri... Dereseki
Beykoz'un Köyleri... Dereseki
Beykoz'un Köyleri... Dereseki

Tarihi 14. yüzyıla kadar uzanan Dereseki Köyü; Örnekköy, Elmalı, Kaynarca ve Mahmutşevketpaşa köylerine komşudur.

Tarihi 14. yüzyıla kadar uzanan Dereseki Köyü; Örnekköy, Elmalı, Kaynarca ve Mahmutşevketpaşa köylerine komşudur.
 
Adı: Dereseki Köyü
İlçesi: Beykoz
Kuruluşu: 14. yüzyıl
Kurucuları: Rumlar
Nüfus: 1.471
Hane Sayısı: 550
Okul: Bulunmuyor
Sağlık Ocağı: Bulunmuyor
İbadethane: 1 Adet Camii
Geçim Kaynağı: Sebzecilik ve hayvancılık
Hayvan Sayısı: 70 büyük baş, 800 tavuk
Öne Çıkan Ürün: Suları
Öne Çıkan Mekân: -
Tarihi Eser: Bulunmuyor
 
20.000 dönüm arazi üzerinde bulunan köyün Rumlar tarafından kurulduğu ifade edilmesine rağmen Kırklar Sultan ismini taşıyan biri tarafından kurulduğuna ilişkin rivayetler de mevcuttur. Anlatılanlara göre bu kişiye ait türbenin köydeki dereden yüksekte olması da, köyün isminin oluşumunda etkili olmuştur.
 
Beykoz’un şirin köylerinden olan Dereseki doğal güzelliklerinin yanı sıra kaynak suları ile de ünlüdür. Karakulak, Sırmakeş, Deli Osman, Kırklar, Beyaz Pınar, Kirazlı Dermal, ismini taşıyan suların oldukça popüler olduğu ve çok talep gördüğü ifade edilmektedir. Ancak Dereseki’nin ünü sadece sularından kaynaklanmaz. Bu sevimli yerleşim alanının dört bir yanında göze çarpan bir diğer ayrıntı ceviz ağaçlarıdır. Sıcak ve bunaltıcı yaz mevsiminde gölgesinde köyleri ağırlayan, yemişleriyle de yiyenlerin damak zevkine apayrı bir renk katan ceviz ağaçları Dereseki’nin en az suları kadar ünlüdür.
 
 
 
Karakulak Suyu
 
Köyün kaynak sularından biri olan Karakulak Suyu’nun şöhreti zamanla öyle artmıştır ki, sınırları aşarak sadece Osmanlı topraklarında değil, Mısır Suriye ve hatta Fransa’da ki saraylarda bile aranılır hale gelmiştir. Sultaniye civarındaki has ahırlarda çalışan Karakulak Ahmed Ağa’nın keşfi olarak da bilinen bu su için önce Ahmed Ağa bir çeşme yaptırmış, sonra da Sulatan III. Selim tarafından bu çeşme yenilenmiştir.
 
Karakulak Suyu gün gittikçe önem kazanmış, hatta zamanla öyle ayrıcalıklı bir konuma gelmiş ki rivayete göre Sultan I. Mahmud’dan sonra tahta geçen padişahlara bu özel gümüş güğümler içerisinde sunulur olmuştur. Sultan II. Abdülhamid döneminde ise suyun değer öylesine artmış ki, sadece padişahın içtiği bu Karakulak suyu askerler tarafından korunmaya başlanmıştır. Bir dönem ağızları mühürlü damacanalar da muhafaza edilerek su kayıkları vasıtasıyla dağımı yapılan Karakulak suyu, ne yazık ki popülaritesini yitirmiştir. 1950’li yıllarda suyun lezzetini ve ününü duyanlar tarafından Karakulak suyunun bir dizi onarımdan geçerek hizmete açıldığı ifade edilmektedir. Günümüzde ise sembolik olarak çeşmenin tarihsel kimliği korunmaktadır.
 
 
Suların lezzeti ile ünlü olan Dereseki’nin bir ünlü suyu ise Sırmakeş Suyu’dur. Ahmet Mithat Efendi tarafından satın alınan Sırmakeş Suyu lezzetiyle öylesine şöhret kazanmış ki Osmanlı döneminde başka ülkelere gönderilen armağanların yanında bir damacana da Sırmakeş Suyu gönderilmiştir. Seçkim misafirlere bu sudan kahve pişirilir, bu da bir ayrıcalık göstergesi olarak bilinirdi. Sırmakeş Suyu, geçmişte olduğu gibi günümüzde de varlını korumuştur.
 
 
Popüler Bir Av Mekanı
 
Suları ve ceviz ağaçları ile ünlü Dereseki Köyü, Osmanlı İmparatorluğu döneminde popüler bir av mekanı olarak da kullanılmıştır. Günümüz Dereseki Köyü’nde 550 hane yaşamını sürdürmektedir. 1.500 civarında nüfusu olan bu yerleşim alanındaki köylüler, tarım ve hayvancılık yaparak geçimlerini sağlamaktadır. Ağırlıklı olarak sebze yetiştiriciliğinin yapıldığı köyde bir cami mevcuttur. İlköğretim Okulu olmadığı için çocuklar çevre okullarla giderek eğitimlerini sürdürmektedir. Sağlık ocağının bulunmadığı ve genellikle ormanlık alanlardan oluşan köy arazisinde yedi tane özel koru da bulunmaktadır. Her ne kadar tarihsel süreci 14. yüzyıldan başlasa da Dereseki Köyü’nde günümüze kadar ulaşabilen herhangi bir tarihi eser ve yapı yoktur.
 
Haber Merkezi
Kavacıkspor’a Murat Yılmaz’ın eli değdi
Önceki Kavacıkspor’a Murat Yılmaz’ın eli değdi
Beykoz Riva'daki film platosunda yangın çıktı
Sonraki Beykoz Riva'daki film platosunda yangın çıktı