Kim Bu Kahraman Beykozlular?

  • 0
  • 13975
Kim Bu Kahraman Beykozlular?
Kim Bu Kahraman Beykozlular?
Kim Bu Kahraman Beykozlular?
Kim Bu Kahraman Beykozlular?
Kim Bu Kahraman Beykozlular?

Tarihte 'Topkapı Olayları' olarak bilinen, 4 Mayıs 1959'da İsmet İnönü'ye yönelik saldırılarda Beykozluların olduğu ortaya çıktı.

TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu'na ulaşan belgelere göre, bundan tam 54 yıl önce meydana gelen ve İnönü'ye yönelik saldırıyla sonuçlanan olaylarda Beykozlu işçilerin rol oynadığı ortaya çıktı. Ancak bir başka gerçek daha vardı: Kimi Beykozlular, bu işe alet olmak istememiş ve provokasyon işini protesto ederek geri dönmüştü. Şimdi Dost Beykoz soruyor: Kim bu kahraman Beykozlular? O dönemin provokasyonuna uymayarak, hangi partiden, hangi dilden, hangi inançtan olursa olsun, yapılan işi 'içine sindiremeyen' bu Beykozlular kim? Dost Beykoz, o dönemde yaşanan olaylara tanık olan ya da ailesinden tanık olanları dinleme fırsatı bulan Kahraman Beykozluları ve onların şerefli çocuklarını arıyor.

Devlet Arşivleri tarafından gönderilen 'Topkapı Olayları'na dair bilgi, belge ve fotoğraflar,TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu'na ulaştı. Buna göre, İnönü'ye saldırı ile sonuçlanan4 Mayıs 1959'un bir gün öncesinde, dönemin DP Beykoz İlçe Başkanı Mehmet Kaptan tarafından organize edilen yüzlerce işçinin, provokasyon amaçlı olarak Topkapı'ya gönderildiği ortaya çıktı. O yıllarda Beykoz Şişe Cam Fabrikası'nda dokumacı olarak çalışan İsmail Kayar'ın ifadelerine göre bu provokasyona alet olan yüzlerce işçi, İnönü'nün aracının yanına kadar geldi ve 'Vurun Makarios'a' diye bağırarak saldırıda bulundu. Ancak İsmail Kayar aynı ifadede kimi işçilerin 'Bu ne rezalet, bizi bunun için mi buraya getirdiler?' diyerek geriye döndüğünü söyledi.
 
 
'Beykoz'dan 300-400 kişi gitmiş'
 
Öte yandan Devlet Arşivleri tarafından iletilen belgeler arasında yer alan Tahkikat Raporu'nda olayların şu şekilde geliştiği kaydedildi:
 
"3 Mayıs 1959 günü İstanbul Belediye Reisi ve DP Başkanı Kemal Aygün, Beykoz İlçe Başkanı Mehmet Kaptan'ı telefonla arayarak, Beykoz'daki resmi ve hususi fabrikaların işçilerinden ertesi gün Topkapı'da İnönü'yü hırpalamak için hazır bulundurulmalarını emir etmesi üzerine, aynı gece Kaplan ve Sebahattin Genç fabrikaya gelerek müdürle temas etmiştir. 300-400 kadar işçiyi saat 09.30-12.00 arasında Topkapı'ya sevk ettikleri, personel şefliğinden mevcut işçi giriş ve çıkış kartları ile o güne ait izin tezkerelerinin tetkikinden anlaşılmıştır. Topkapı'ya giden bu işçiler, taş ve sopalarla teçhiz edilerek lazım gelen tertibatı almışlar ve İnönü surlardan girince Mehmet Kaptan'ın işareti üzerine arabaya hücum ederek taşlamaya başlamışlardır"
 
'Surların içinde taş topladılar'
 
Beykoz Şişecam Fabrikası'nda çalışan İsmail Kayar'ın ifadesi için de raporda şunların yazdığı öğrenildi:
 
"Halk Partisi teşkilatlarında çalışırdım. Bu hadiseden bir gün önce İnönü'ye suikast yapılacağını muhtelif yerlerden öğrendik. Kontrol işlerine bizim fabrikadan başladım. Necip Oymaz'ın elinde bir listeyle fabrika içinde adam arıyordu. Bu adamların Topkapı'ya gittiğini zannediyorum. Daha sonra Topkapı'ya gittim. Fatih İlçe Başkanı (Demokrat Parti) Topkapı surlarında taş toplatmaya başladı. Ayrıca bu şahıs toplu bulunan bazı kimselere de şarap şişeleri (dolu) dağıtıyordu... Halkın elinde çok sayıda döviz vardı. En galiz dövizler ise Şişe Cam Fabrikası'ndan gelen işçilerin ellerindeydi. Bu ortamda İnönü'nün arabası kalabalığın içine daldı. İşçiler, 'Vurun Makarios'a' diye bağırıyordu. İnönü'nün arabasına taş yağmuru başladı... Bazı halk ise, 'Bizi buraya bunun için mi getirdiler, bu ne rezalet' diyerek oradan ayrılmaya başladı."
 
Haber Merkezi  
Beykoz On Çeşmeler İçin Halk İsyanı
Önceki Beykoz On Çeşmeler İçin Halk İsyanı
Beykoz'un öğretmeni kutlamalarda kriz geçirip öldü
Sonraki Beykoz'un öğretmeni kutlamalarda kriz geçirip öldü