Kütüphanelerden haberiniz olsun

  • 0
  • 21511
Kütüphanelerden haberiniz olsun
Kütüphanelerden haberiniz olsun
Kütüphanelerden haberiniz olsun
Kütüphanelerden haberiniz olsun
Kütüphanelerden haberiniz olsun
Kütüphanelerden haberiniz olsun
Kütüphanelerden haberiniz olsun
Kütüphanelerden haberiniz olsun
Kütüphanelerden haberiniz olsun
Kütüphanelerden haberiniz olsun
Kütüphanelerden haberiniz olsun

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kütüphaneler ve Müzeler Müdürü Ramazan Minder, il genelindeki kütüphaneleri ve çalışmalarını AA’dan Gencebay Gür’e anlattı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin ilk kütüphanesini 1939 yılında Beyazıt'taki medrese içerisinde açıldığına değinen Minder, bu alanın 1981 yılında Atatürk Kütüphanesi içerisine dahil edilerek kütüphanecilik faaliyetlerine devam ettiğini söyledi.

"Yaklaşık 6.5 milyon görüntü araştırmacının hizmetine sunuldu"

"İstanbul Büyükşehir Belediyesi Atatürk Kütüphanesi'nin içeriği ağırlıklı olarak Osmanlıca dergiler, Osmanlıca matbu kitaplar, el yazmaları, haritalar, kartpostallar gibi nadir kitap ve koleksiyonlardan oluşmaktadır. Biz İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kütüphaneler ve Müzeler Müdürlüğü olarak İstanbul Kalkınma Ajansı ile iki tane proje gerçekleştirdik. Bu projeler kapsamında kütüphanemizde bulunan bütün Osmanlıca kitap ve dergileri, gazeteleri, kartpostalları sayısallaştırarak dijital ortama aktardık. Yaklaşık 6.5 milyon görüntü araştırmacının hizmetine sunuldu. Bu alanlarla ilgili çalışma yapmak isteyenlerin Atatürk kitaplığına gelmesine gerek kalmadı. İnternet kullanan herkes bizim dijital arşivimize girerek bütün bu içeriklere erişebilmektedir. Bunun için her hangi bir ücret ödenmesine gerek yok. Sadece kişinin İBB Kütüphaneler ve Müzeler Müdürlüğü'nün web sayfasına girerek üye olması gerekiyor. Sistemde şu anda 15 binin üzerinde yerli ve yabancı araştırmacı mevcut."

Müzayedelerden, koleksiyonerlerden ve sahaflardan her yıl çok sayıda arşiv satın alındığını ifade eden Kütüphaneler ve Müzeler Müdürü Ramazan Minder, "Atatürk Kütüphanesi merkez noktamız, buraya bağlı 21 kütüphanemiz daha var. İstanbul'un muhtelif ilçelerinde Beykoz, Kartal, Ümraniye, Bağcılar, Sefaköy gibi ilçelerimizde kütüphanelerimiz var" şeklinde konuştu.

"Biz görme engelli vatandaşlarımız içinde burada sesli kitap üretiyoruz. İstanbul Kalkınma Ajansı'ndan aldığımız bir proje desteğiyle bu sesli kitaplarımızı çoğaltarak bir mobil uygulama olarak hizmete sunduk. Buradaki hizmetten yararlanabilmek için kişinin görme engelli olması gerekiyor ve bunu sağlık raporunu bize ibraz ederek hizmetimizden yararlanılabiliyor."

"Gece yarısından sonra çay ve çorba ikram ediyoruz"

Gelen yoğun istekler doğrultusunda Atatürk Kütüphanesi'nin yaklaşık iki yıldır 24 saat hizmet verdiğini söyleyen Müdür Minder, "Hiç kapanmayan kütüphane sloganıyla devam ediyoruz. Gece okuyucu oluyor mu? soruları geliyor ama kütüphanemiz sabaha kadar doludur" dedi.

"Diğer yandan Atatürk Kütüphanesi son iki yıldır 24 saat hizmet veriyor. Taksim gibi merkezi bir noktada olması nedeniyle yoğun bir talep oldu. Aldığımız yoğun istek üzerine iki yıl önce böyle bir karar aldık ve Atatürk Kütüphanesi 'hiç kapanmayan kütüphane' sloganıyla devam ediyor. Kütüphane gece de açık okuyucu var mı? şeklinde sorularla da karşılaşıyoruz. Kütüphanemiz sabaha kadar doludur. Gece yarısından sonra burada okuyucularımıza çay ve çorba ikramımızda oluyor. Günün her saatinde kütüphanemizin önünde kuyruklarımız oluyor. Vatandaşlarımızın ilgisi de oldukça yüksek. Bunun sebebi de bizim sandalye sayımızın bu talebi karşılayacak derecede olmamasından kaynaklanıyor. Burada 300 kişilik bir kapasitemiz var. Bu sayı bin, bin beş yüz olsaydı yine burası dolardı. Kapıya gelipte geriye dönen çok sayıda okuyucumuz oluyor."

"Son iki yıldır bu alanda birinciyiz"

"Belirli aralıklarla Hürriyet Gazetesi, Türkiye'nin en iyi kütüphanesi neresidir? Diye bir çalışma yapar. Bununla ilgili bir jüri oluşturulur ve bu jürinin oylarıyla Türkiye'nin en iyi kütüphanesi seçilir. Hürriyet Gazetesi'nin yaptığı son çalışmada yine Atatürk Kütüphanesi birinci seçildi. Bundan önce yapılan iki oylamada da Atatürk Kitaplığı birinci seçilmişti. Böyle bir çalışmadan haberimiz de olmuyor. Gazete yayınlandığı zaman bizim haberimiz oluyor. Türkiye'de Atatürk Kitaplığı kütüphaneciliğin amiral gemisidir. Yaptığımız çalışmalardan kaynaklanıyor."

1995 Yılından bu yana İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kütüphaneler ve Müzeler Müdürlüğü'nde görev yapan Minder, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Belediye Başkanı seçilmesiyle birlikte kütüphanecilik alanında yenilikler yaşanmaya başlandığının altını çizdi.

"500 bin kitabımız var"

"O zaman bir tek Atatürk Kütüphanemiz ve Kadın Eserleri Kütüphanemiz vardı. Cumhurbaşkanımızın, Belediye Başkanı olmasıyla birlikte kütüphane sayımızda ciddi şekilde çoğalmalar oldu. Biz göreve başladığımız zamanlarda raflarımız ve depolarımız oldukça boştu. Bugün geldiğimiz seviyede Atatürk Kütüphanesi'nin depoları da dolmuş durumdadır. Türkiye'nin çeşitli yerlerinde yayınlanan yerel medyayı dahi takip etmeye başladık. Şu anda yaklaşık 500 bin kitabımız mevcut."

"On ayda 1 milyonu aşkın ziyaretçimiz var"

Kütüphaneler ve Müzeler Müdürlüğü olarak her ilçeye bir kütüphane kazandırmayı hedeflediklerini dile getiren Ramazan Minder, bundan sonraki süreçte yerel yönetimlerin desteğiyle mahalle kütüphaneleri açmayı hedeflediklerini söyledi.

"İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak her ilçeye bir kütüphane kazandırmak istiyoruz. İstanbul'un çok acil kütüphanelere ihtiyacı vardı. Bizde bulabildiğimiz yerlerde mekan ayırt etmeden küçükte olsa kütüphane açarak yöre halkına hizmet sunmayı hedefledik. Bizim bundan sonraki hedefimiz müstakil binalarda kütüphane hizmeti yapmak. İlçe kütüphanelerinden sonra mahallelerde de kütüphaneler açmamız gerekiyor. Asıl hedefimiz İstanbul'a dünya çapında bir kütüphane kazandırmaktır. Ocak ve Ekim ayları arasında İstanbul çapındaki kütüphanelerimizden 1 milyon 17 bin kişi yararlanmış. Bu zaman zarfında ödünç verdiğimiz kitap sayısı da 207 bin 286 olmuş."

AA Gencebay Gür 

A. Cüneyd Fidancı: Kosova’nın Kültür Başkenti Prizren
Önceki A. Cüneyd Fidancı: Kosova’nın Kültür Başkenti Prizren
Beykoz’un Sözlü Tarihi kitabının 3.'sü raflarda yerini aldı
Sonraki Beykoz’un Sözlü Tarihi kitabının 3.'sü raflarda yerini aldı