İki devlet, iki millet, bir üniversite

  • 0
  • 6756
İki devlet, iki millet, bir üniversite
İki devlet, iki millet, bir üniversite

Türkiye ile Almanya arasında milletlerarası anlaşma ile kurulan Türk-Alman Üniversitesi (TAÜ), 2013-14 kış sömestrinde ilk öğrencilerini alıyor.

Alman Federal Eğitim Bakanı Prof. Johanna Wanka’nın da hazır bulunduğu toplantıda TAÜ Rektörü Prof. Halil Akkanat, öğretime 135 öğrenciyle başlayacaklarını duyurdu. TAÜ’nün tanıtımını yapan katılımcılar, üniversitenin iki ülke ilişkilerine katkı sağlayacağına inandıklarını belirtti.

Türk-Alman Üniversitesi’nin tanıtımında hazır bulunan Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu, Federal Eğitim Bakanı Prof. Johanna Wanka, Alman Konsorsiyumu Başkanı Prof. Dr. Rita Süssmuth ve TAÜ Rektörü Prof. Dr. Halil Akkanat ile birlikte fotoğraf çekildi.

Türk-Alman Üniversitesi (TAÜ), iki ülke arasında 2008 yılında milletlerarası anlaşmayla kurulmasından beş yıl sonra öğretime başlıyor. TAÜ Rektörü Prof. Dr. Halil Akkanat, başkent Berlin’de Federal Eğitim Bakanı Prof. Johanna Wanka, TAÜ işbirliği partneri olan Alman Konsorsiyumu Başkanı Prof. Dr. Rita Süssmuth ve Alman tarafından üniversitenin kuruluşu ve koordinasyonuyla görevlendirilen DAAD Başkanı Prof. Margret Wintermantel ile birlikte üniversitenin tanıtımını yaptı.

Akkanat, TAÜ’nün özel üniversite olmadığına dikkat çekerek, “Türk Yükseköğretim Mevzuatı’na tabi bir devlet üniversitesi olduğunu vurgulamak istiyorum. Almanya’nın 29 üniversitesi ve DAAD üyesi olduğu konsorsiyum partnerimizdir”dedi.

Önümüzdeki öğretim yılına dört fakülteye 35’er öğrenci alarak başlayacaklarını aktaran Akkanat, fakülte sayısının kademeli olarak artacağını belirtti. Akkanat, Beykoz’da üniversitenin inşaatının devam ettiğini, şu an dört binanın hizmete hazır olduğunu söyledi. 2016-2017 eğitim yılında kampüsün tamamlanacağını haber veren Akkanat, üniversitede orta vadede beş fakültede 5 bin öğrencinin öğrenim göreceğini aktardı. TAÜ’nün eğitim dillerinin Türkçe ve Almanca olduğunu belirten Akkanat, yüksek lisans fakültelerinde İngilizce de okuma imkânı sunulacağını anlattı.

Akkanat ayrıca şu detayları aktardı: “Yabancı öğrenciler (Türk lise diploması olmayanlar) için yüzde 10’luk kontenjan ayrıldı, bu kontenjanın yükseltilmesi öngörülüyor. Türkiye’de Almanca eğitim veren 37 lise mezunlarına ayrılan kontenjan yüzde 30.

Türkiye maddi imkânları sağlayacak, Almanya ise bilimsel destekte bulunacak. Türkiye şimdiye kadar 80 milyon lira bütçe ayırdı, bunun 50 milyonu kullanıldı. 2016 yılına kadar Türk tarafı 60 milyon Euro yatırmış olacak. Kampüsün üç yıl içinde tamamlanmasından sonra 20 bin metrekare kapalı alan laboratuarlarda araştırmalar başlayacak.”

Konsorsiyum Başkanı, Federal Meclisi eski Başkanı Süssmuth ise üniversitenin iki ülkenin bilim dünyası ile toplumları birleştiren bir unsur olacağına inandığını belirtti. Şimdiye kadar önemli mesafe kat edildiğini ifade eden Süssmuth, hukuk, mühendislik, idari ve sosyal bilimler dalına iktisadın ekleneceğini, çalışmalarını motivasyonlu bir şekilde devam ettireceklerini vurguladı.

Prof. Dr. Halil Akkanat, mühendislik bölümleri için “Türkiye’de 6 bin Alman şirketi var, onların altyapısından istifade edeceğiz” derken, Federal Eğitim Bakanı Wanka’ya Almanya’da da bir Alman-Türk Üniversitesi kurulup kurulmayacağı soruldu. Wanka, “Şimdilik öyle bir plan yok” diyerek, TAÜ çerçevesinde toplanacak deneyimler, ilgi ve taleplerin değerlendirilerek gelecekte bu konunun tartışmaya açılabileceğini belirtti. 

Haber Merkezi

İBB arazilerinde vade 5 yıla çıkacak
Önceki İBB arazilerinde vade 5 yıla çıkacak
Kırmızı Beykoz
Sonraki Kırmızı Beykoz
Yorumlar (0 Yorum)

Bu içeriğe yorum yapılmadı, yorum yapmak ister misin?

Yorum Yaz