A. Raif ÖZTÜRK
  • 01/01/1970 Son günceleme: 21/10/2013 00:11
  • 18.793

Hacamât haftası olarak kutlanan bu haftayı, en çok ihmal ettiğimiz bir “ŞİFA KAYNAĞINA”, yani bir Sünnet-i Seniyye olan Hacamâta ayırdım…

Bütün hastalıklarda doktorların, genel olarak tavsiye ettikleri üç önemli şey vardır.

Az yemek, yürümek ve kan vermek. İhmal Edilen Sünnetlere baktığımızda da bu üç önemli konuların en başta geldiğini görüyoruz. Bu nedenle de hastalıklara âdetâ zemin hazırlıyoruz. Bugün hem sağlık açısından, hem de ihmal edilmiş bir sünneti hatırlayıp yaşamak ve yaşatmak açısından, çok avantajlar elde edeceğiz inşallah…

Eski bir Çin tıbbi atasözü şöyle der: “Durgunluğun olduğu yerde, acı olur. Durgunluğu kaldırırsanız altından ağrı ve acı çıkar.”  Hastalıkların büyük çoğunluğu durgunluk, tıkanıklık ve tıkanıklıkla gelen enerji kaybı, ya da blokajlarla oluşur.

Yukarıdaki üçü ihmal edilen sünnetlerin son ikisinin gayesi, bu hastalıkların sebebini ve kaynağını izale etmektir. Birincisi ise son ikinin ihmali sırasında çok işe yaradığı gibi, israfı önleme konusunda da çok önemlidir…

·         Bu girizgâhtan sonra gelelim hacamat konusuna:

Hacamat olmak= “Kan vermek demektir” denilebilir, fakat çok eksik kalır.

Çünkü; Sünnet olarak tavsiye edilen Hacamat, beden'den kirli kanın, ilgili akupunktur bölgelerinden emdirilerek atılmasıdır. Tamamen tedavi edici özelliğe sahiptir. Kan vermekte ise kanın yenilenme faydası ve can kurtarmada kullanıldığından sosyal faydası vardır. Yılda 3 kez hacamat, en az bir kez de kan vermek tavsiye ediliyor...

·         Hacamatın müthiş denecek kadar önemli faydaları vardır:

Hacamat; kan ve lenf dolaşımını arttıran bir tedavi şeklidir. Otonom sinir sistemi üzerinde, işleyişi geliştirme özelliği vardır. Hacamatın en önemli faydası, hacamat yapılan bölgedeki ağrının geçmesi ve dokulardaki katılılığın yumuşamasıdır. Bu da taze ve incelmiş kan akışı anlamına gelir. Damarları ve arterler yoluyla kan ve plazma akışını arttırarak, temizlik ve detoksu (toksinleri atmayı) sağlar. Bu detoksifikasyon, sadece tek tedaviden sonra gözlenmeyebilir, ancak yaklaşık üç ile beş tedaviden sonra, kişinin cilt renginde bile belirgin bir iyileşme olacaktır.

Hacamat’ın şifasını bilen büyük âlimler üç ayda bir hacamat olurlardı. Çünkü, hacamat 70 çeşit hastalığa şifadır. Bunlardan, başlıca faydalarını arz etmeye çalışacağım.

 

  •  

1. Detoksifikasyon. (vücuttan toksinleri uzaklaştırma.)

2. Ciltteki tedavi (akupunktur) noktalarının uyarılması.

3. Metabolizma artışıyla hücre yenilenmesini teşvik etmek.

  •  

1- Vasküler (damar) geçirgenliği artar.

2. Baş, yüz, migren, diş ağrısı ve baş ağrısını tedavi eder.

3. Tembellik, uyuşukluk ve uyku problemlerinin üstesinden gelinir.

4. Kan damarlarında kan basıncı normalleşir ve damar sertliği azalır.

5. Astım, pnömoni ve angina pektoris olan insanlar için çok yararlı olur.

6. Göz tedavisinde görme keskinliği artar.

7. Erken adet kesilmesi (erken menopoz) önlenir.

8. Boğaz omuz, göğüs ve sırt ağrıları tedavi olur.

9. Kaslarda spazm, kramplar önlenir.

10. Romatizma ve gut hastalığının vücuttaki etkileri azaltılır.

11. Cilt hastalıkları, alerji, akne, ürtiker şikâyetleri tedavi olur. 

EN ÇOK FAYDALI OLDUĞU HASTALIKLAR: Yüksek kolesterol. Yüksek tansiyon. Kalp. Ürik asit. Migren/Baş ağrısı. İnme. Diyabet. Göz problemleri. Romatizma. Astım.Boyun/omuz sertliği/yorgunluk. Kolay soğuk algınlığı. Ayaklarda karıncalanma.Bacaklarda şişlik. Karaciğer hastalıkları. Vertigo (Baş dönmeleri). V.s.

·         Hacamatın Sünnet-i Seniyye yönü:

Ebu Kesbe el-Enmari (r.a.) de Resulullah’ın (SAV) başından ve iki omuzu arasından hacamat yaptırdığını ve “Kim bu kandan akıtırsa, herhangi bir hastalık için, bir başka ilâçla tedavi olmasa da zarar görmez.” buyurduğunu haber vermektedir.(Ebû Dâvûd, Tıb 4; İbn Mâce, Tıb 21)

Hacamatta, vücuttan kan emdirilecek noktaların bilinmesi önemlidir. Hadîslerde Peygamberimiz’in (SAV), mübarek başından, boynundan, omzundan ve ayağından hacamat yaptırdığını görmekteyiz. Fakat hacamat vücudun sadece bu azalarına değil, iç organlarla ilişkili akupunktur noktalarına ve organlara yakın bölgelere de uygulanmaktadır. İbn Abbas, Resulullah’ın (SAV) Miraç gecesinde, meleklerden oluşan bir cemaate her uğrayışında, kendisine meleklerin “Hacamat olmaya devam et! Ümmetine de hacamat olmalarını emret!” dediklerini nakleder. (Tirmizi, Tıb, 12; İbn Mâce, Tıb, 20; Ahmed b. Hanbel, I, 354)

·         Haftanın yedi günü içinde tavsiye edilen hacamat günleri şunlardır:

Pazar, pazartesi, SALI ve Perşembe günüdür.

Kaçınılması gereken günler ise: Çarşamba, Cuma ve Cumartesi günleridir. 
En uygun zaman dilimleri: Her hicri AY'ın yarısından sonrası, özellikle 17. 19. 21. günlerdir. Ancak, her “hicrî ayların 17’si, SALI gününe denk gelirse, o gün yapılan hacamatta, bir yıl etkili şifa vardır” meâlinde bir Hadîs-i Şerif de bulunmaktadır. Bazı senelere 1, bazı senelere de 2 gün salıya denk geliyor.

Bu seneye (yani 2013’e) 'iki özel' gün denk gelmiştir: 
1.) M. 29/Ocak/2013 SALI Günü. (Geçti.) Hicrî. 17/Rebiul Evvel/1434 SALI. 
2.) M. 22/Ekim/2013 SALI Günü. (Bu hafta). Hicrî. 17/Zilhıcce/1434 SALI günüdür. 

 

Kan verme kampanyasına “Kan ver-Can kurtar” sloganıyla 18-65 yaş arası Kadın-Erkek (herkes) davetlidir. Hacamat yaşı ise büyüme çağındaki çocukları bile kapsamaktadır. Fakat, uzman bir haccamın tavsiyesine göre hareket edilmelidir.

Slogan; “Hacamat yaptır=Sağlıklı ol ve Sünnet sevabı kazan.”

Uzman HACCAM (hacamat yapanlar) bugün için çok yaygındır. Ancak çok temiz, mutlaka uzman ve güvenilir kişiler tercih edilmelidir. Bendeniz bu konuda çok araştırmalar yaptım. Dört kupalı hacamatı 20 TL’sına yapan da var, 100 TL’sına yapan da var. Pahalı yapanlar çok uzman anlamına gelmiyor. Bu konuda da dikkatli olmalıyız.

Ben Fatih, K.Gümrük’te 30 TL’lık bir vizite ile yıllardır hacamat yaptırıyorum.

Çok memnun olduğum için telefonunu arz ediyor, hepinize sağlıklı yarınlar diliyorum:Uzman Haccam ve Eğitmen Yasin Keskin. 0537 570 72 19

(Bayanlar için Bayan Haccame vardır.)

Yazarın Yazıları