Giresunlular özlenen yerlerde değiller

  • 0
  • 19014
Giresunlular özlenen yerlerde değiller
Giresunlular özlenen yerlerde değiller
Giresunlular özlenen yerlerde değiller
Giresunlular özlenen yerlerde değiller
Giresunlular özlenen yerlerde değiller
Giresunlular özlenen yerlerde değiller
Giresunlular özlenen yerlerde değiller
Giresunlular özlenen yerlerde değiller
Giresunlular özlenen yerlerde değiller
Giresunlular özlenen yerlerde değiller
Giresunlular özlenen yerlerde değiller
Giresunlular özlenen yerlerde değiller
Giresunlular özlenen yerlerde değiller

Beykozlu Giresunlular Derneği Başkanı Hasan Karakaya ile Beykoz ve Giresunlular üzerine çarpıcı bir söyleşi yaptık.

Karakaya, evinin kapılarını Dost Beykoz'a açtı...

Genel Yayın Yönetmeni Bilgehan Murat Miniç'in yapmış olduğu röportajda, işinden ailesine, dernek faaliyetlerinden Beykoz siyasetine kadar birçok konuyu konuştuğumuz Hasan Karakaya çok önemli mesajlar verdi.

Beykozlu Giresunlular Derneği’ni siyasetten uzak tuttuklarını ve sosyal bir dernek olması için büyük gayret sarf ettiklerini ifade eden Başkan Karakaya, Nisan ayında yapılması düşünülen Beykozlu Giresunlar Derneği kongresi için görevine devam etme kararı aldığını kaydetti.

Hasan Karakaya Kimdir?

1968 yılında Tirebolu’nun Orta Camii Köyü’nde dünyaya geldim. Dokuz çocuklu bir ailenin dokuzuncu çocuğu olarak. Henüz dört yaşındayken annemi kaybettim. İlk ve Ortaokulu birincilikle bitirdim. Memleketimde imkânsızlıktan liseye gidemedim. Daha sonra Paşabahçe'de oturan ablamın yanına  geldim. Dekor atölyelerinde, marangoz atölyesinde çıraklık yaptım. Oradan biriktirdiğim parayla Zeytinburnu'nda bir tanıdığımızın velim olmasıyla liseye kaydoldum. Liseyi bitirdikten sonra Karadeniz Teknik Üniversitesi’ni de kısıtlı imkânlarla bitirdim. Sonrasında 1989 yılında Maliye Bakanlığı’nda memur olarak işe başladım. Gençlik yıllarımız böyle geçti. Alper ve Beyza Nur isminde iki çocuğum var. Alper Çengelköy Lisesi’nde 3. sınıfta okuyor. Beyza Nur da 7. sınıf öğrencisi…

Dernek Başkanlığınız öncesinde nasıl bir yaşantınız vardı?

Hep yaşımın üzerinde yaşadım. Aktif bir insandım. Her zaman bir şeyler üretmenin peşinde oldum. Geriye dönüp baktığım zaman hep iyi şeyler yapmışım. Çok şükür, keşke şunu da yapmasaydım dediğim çok fazla şey yok hayatımda. Maliye Bakanlığı’nda askere gitmeden önce işe başlamıştım. Lise yıllarımda Zeytinburnu genç takımında, Üniversite yıllarımda Fakülte takımında Maliye Spor’da amatör futbol oynadım. Askerlik ve askerlik dönüşü yine görevime devam ettim.

Memuriyetten ayrıldım

1994 yılında S. M. Mali Müşavirlik mesleğine başlayarak memuriyetten ayrıldım. Çeşitli alanlarda ticari faaliyetlerim oldu. Siyasetten ciddi teklifler aldığımız dönemler oldu. Dernekçilikle de aramız genelde iyi oldu. Birçok sivil toplum kuruluşda tamamen gönüllülük esasına göre üyelik ve yöneticilik yaptım. Yöresel manada ilk olarak Tirebolu Karakaya Bölgesi Derneği’nin kurucusuyum ve dört sene başkanlığını yaptım. Burada çok ciddi hizmetlerimiz oldu. 160 üniversite öğrencisine burs verdik. Dernek binamızı satın aldık. Karakaya bölgemize üç katlı bir kültür merkezi kazandırdık. Okulumuza çok ciddi katkılarımız oldu. Her ay maddi katkı yaptığımız aileler var, birçok gencimize iş imkânı sağladık, köyümüzün birçok noktasına yol içme suyu şebeke inşaatları yaptırdık.

Giresunlular Derneği Başkanlığında neler yaptınız?

1989 yılından beri bu derneğin üyesiyim ancak işlerimizin yoğunluğundan ancak 2009 Nisan ayında yönetime geldik. Kavacık Fatih Caddesi’nde 180 m2, son derece modern bir  dernek merkezi oluşturduk. Burada ücretsiz kurslar düzenledik. Çeşitli projeler üreterek bu projelerin birçoğunu hayata geçirdik. 3 yıldır mükemmel bir organizasyonla Kaymakdonduran şenliklerini gerçekleştiriyoruz. Beykoz Belediyesi ile birlikte çayır şenliklerinde çok güzel etkinlikler yaptık. İftar çadırımızda 3 yılda yaklaşık 60 bin kişiye iftar verdik. Kavacık'ta Beykoz'un tam giriş kapısı denilecek bir yerde çadırımızı kuruyoruz. İlk yıl neredeyse 30 gün iftarımı orada yaptım. Bu yılda her akşam içme suyuna varana kadar her gün sağ olsunlar Çubuklu Su sponsorluğunda kendim getirerek her yöreden insanımızla beraber iftarımızı açmanın manevi hazzını yaşadık. Birçok üniversite öğrencimize burs verdik. Üniversite hazırlık öğrencilerimize dershane bursu şeklinde yardımlarımız oldu. İlçe belde ve köy derneklerimizde çeşitli programlar yaptık. Her yıl 29 Ağustos tarihinde Afyonkarahisar’da ki şehitliğimizi otobüsler dolusu ziyaret ederek devlet törenindeki yerimizi alıyoruz. Şehit atalarımızı unutmadık.

Kaymakdonduran ile ilgili önyargılar kırıldı mı?

Evet. Bende bile Kaymakdonduran'a karşı bir tepki vardı ama biz şenlikleri Kuran-ı Kerim okutarak başlattık. Bizim bu duruşumuz da etkili oldu. Tam manasıyla olmasa da özellikle içki konusunda yok denecek noktada kavgasız gürültüsüz şekilde, çok güzel programlarla şenliklerimizi Giresunlu'ya yakışır bir şekilde gerçekleştirdik.

Beykozlu Giresunlular Derneği genel bir çatı mı?

Beykoz da bugün otuz bir tane Giresun'a bağlı ilçe, belde ve köylere ait dernek var. Birçok derneğimizle iç içeyiz. Onların fikirlerini ve katılımlarını çok önemsiyoruz. Yapacağımız önemli işlerde mutlaka onların fikirlerine başvuruyoruz. Katkı sunanlara da buradan ayrıca şükranlarımızı sunuyorum. Tabi yüzde yüz istediğimizi gerçekleştirdiğimizi söyleyemeyiz. Ancak Dernek yönetiminde her ilçeden arkadaşlarımız var. Bu birlikteliği sağlamaya çalışıyoruz.

Dernek başkanlarına da bizim kadar iş düşüyor

Tabii burada bu derneklerin başkanlarına da en az bizim kadar iş düşüyor. Bizim coğrafyamızdan kaynaklanan bir bağımsız hareket etme özelliğimiz var. Tıpkı köylerimizde ki gibi hepimiz kendi başımıza özgür olmayı severiz. Kendi kararlarımızı kendimiz vermeyi severiz. Kimsenin bize hükmetmesine müsaade etmeyiz. Ancak burada birlikte hareket etmeyi de öğrenmemiz gerekiyor. Beykoz da bu noktada epey yol kat ettiğimizi düşünüyorum. Biz bir çatıdan ziyade birlikte hizmet etme noktasında bir koordinatör olmayı hedefliyoruz.

Kongre 8 Nisan’da Kültür Merkezi’nde

Buradan Beykoz da ki Giresun derneklerimize sizin aracılığınızla şu mesajı vermek isterim. 8 Nisan da inşallah Belediye Kültür Merkezi’nde kongremizi yapacağız. Yeni dönemde birçok birimlerimiz oluşacak. Beykoz da evine misafir olmadığımız hemşerimiz kalmayacak. Hepsine tek tek ulaşacağız. Kimin neye ihtiyacı, özlemi olduğunu, kime ne verebileceğimizi ve kimlerin de camiamıza neler verebileceğini tespit edeceğiz. Bu manada yeni yönetim ve oluşumun içinde yer almak isteyen hemşerilerimizin bir an evvel bizimle iletişime geçmelerini rica ediyorum.

İl Dernekler Birliği çalışmaları nasıl gidiyor?

Beykoz’da şu anda on altı il derneğinin oluşturduğu bir il dernekler birliği yapılanması var. 5 yıldır bu birlik, ortak projeler ve ortak etkinlikler yapıyor. Şimdi bir tüzük hazırladık, kurumsal hale getirmeye çalışıyoruz. Yeni hazırlamış olduğumuz tüzüğümüz imza aşamasında, inşallah çok güzel bir yapı ortaya çıkacak. Bu dönem bu birliğin başkan yardımcılığı görevi bizim derneğimizde ve tüzük gereği bir sonra ki dönem Beykozlu Giresunlar Derneği başkanlık görevini yürütecek. Burada çok ciddi çalışmalarımız var. Bu arada şu an Dernekler Birliği dönem başkanı olan Batum Havalisi Derneği Başkanı Sayın Ali Kemal Kılıç Bey'de aynı zamanda Giresun Bulancaklı olması hasebiyle derneğimize üye oldu. Kendisine teveccühünden dolayı teşekkür ediyorum.

Beykoz’da yaşayan Giresunluları nasıl yorumluyorsunuz?

Beykoz’da yaklaşık 70 bin civarında Giresunlu hemşerimizin olduğunu tahmin ediyoruz. Genel manada bakıldığı zaman gelir seviyesi düşük aileler çoğunlukta. Az bir kesimin ekonomik olarak iyi noktalarda olduğunu görüyoruz. İşsiz olan ya da doğru dürüst bir işi olmayan birçok hemşerimiz var. Birçoğu geçim derdine düşmüş.

Giresunlular özlenen yerde değil

Dolayısıyla Giresunluların gerek sosyal, gerek siyasi noktada arzu edilen seviyede olmadıklarını düşünüyorum. Geçmişte yapılan bazı hataların ve bir takım siyasi hesaplarında etkisiyle özellikle yerel yönetimde özlenen yerlerde değiliz. Bu konuda Beykozlu Giresunluların bir özlemi olduğunu düşünüyorum.

Bir Başkan danışmanımız bile yok

Bugün Beykoz Belediyesi'nde bırakın Başkanlık ve Başkan Yardımcılığını, bir Başkan Danışmanımızın dahi olmaması bizi de rahatsız ediyor açıkçası. Giresunlular vatan söz konusu olduğu zaman her türlü fedakârlığı yapan, Milli Mücadele de iki gönüllü alay oluşturarak vatan müdafaasına katılan cefakâr insanlardır. Bugün Beykoz’da gelinen noktada, en azından bir başkan danışmanlığı  konusunda bize bazı sözler de verilmiş olmasına rağmen bu sözlerin tutulmadığını üzülerek ifade etmek istiyorum. Biz Beykoz'a ve Beykozluya hizmet noktasında herkes kadar söz sahibi olmak istiyoruz. Biz nokta kadar menfaat için virgül gibi eğilmeyiz. Bizim dik duruşumuzdan rahatsız olanlar olsa da biz birbirimizi Allah için severek kenetlenip, yolumuza devam edeceğiz.

Nisan ayında kongreniz var yeniden aday mısınız?

Üç yıl öncesine dönersek Giresunlular Derneği Başkanlığı’nı kaldırabileceğimi düşünmüyordum. Çünkü çok yoğun bir tempom vardı. İşlerimin yoğunluğu sebebiyle vakit ayıramayacağımı düşünüyordum. Sağ olsun yönetimimizde ki arkadaşlar yükümüzü hafifletecekleri noktasında ki sözlerini tutarak bizi rahatlattılar. Bu dönemde Beykozlu Giresunlular Derneği'nin Beykoz da ne kadar önemli bir kurum olduğunun farkına vardım. Bu süreçte Beykozlu Giresunluların da bizden ciddi bir beklentisinin oluştuğunu görüyorum. Bu beklentileri karşılamak adına, görevi genel kurulumuzun tevdi etmesi ile istiyorum ve aday olacağım.

Hasan Karakaya'nın siyasete bakışı nasıl?

Türkiye'de siyasete baktığınız da, bir AK Parti rüzgârı ve gerçeği var. Kabul edersiniz veya etmezsiniz her iki kişiden biri AK Parti’ye oy vermiş. Saygı duymak lazım… AK Parti’nin teşkilat manasında birçok alanda var olduğunu, siyasi malzemeleri iyi kullandıklarını kabul etmek lazım. Ancak genel siyaset anlamında her şeyin bu kadar güllük gülistanlık olmadığını düşünüyorum. Gelecekle alakalı sıkıntılar olabileceğini düşünüyorum. Geçmişte ki askeri vesayetin birilerinin vesayeti şekline dönüştüğünü görüyoruz. Bu ikisinin ortasının bulunup Türk demokrasisinin sağlıklı bir zemine oturtulması elzemdir. Tabii bunlar genel siyasetle alakalı şeyler biz daha ziyade Beykoz’u konuşmak istiyoruz.

Giresunlular Derneği yerel siyasete nasıl bakacak?

Dernek olarak hedefimiz şu, kendi içerimizde birlik olacağız. Bunun temellerini attık. Biz bundan sonraki süreçte hiçbir partinin veya görüşün güdümünde olmayacağız. Kadromuzu da bu şekilde oluşturacağız. Kendi içimizden çıkartacak olduğumuz adayları hangi partiden aday yaparsak biz dernek olarak arkasında duracağız. Bu arada hangi partiden olursa olsun yerel yönetimle alakalı aday olmak isteyen arkadaşlarımızın bu birlikteliğin içinde olmasını temenni ediyoruz. Her partiye eşit mesafedeyiz.

Sayın Başkan birazda aile hayatınızdan söz eder misiniz?

Öncelikle şunu söyleyeyim; çok yoğun bir hayatım vardı macera gibi film gibi diyebiliriz. Tamamen nasip kısmet. Askere gittik geldik. Bir gün bir baktım Soğuksu da böyle hanım hanımcık bir kız, güzel bir tevafuk diyelim. Şükürler olsun on yedi yıl bitti evliliğimizde. Allah razı olsun… Ben eşimden çok memnunum inşallah oda benden memnundur. İyi bir eş, iyi bir baba olmaya çalıştım. Biraz fazla titizim özellikle zaman konusunda. Gerisini eşimden dinleyelim.

Neşe Hanım, Hasan bey nasıl bir eş, nasıl bir babadır?

Hasan Karakaya bana göre dört dörtlük bir eş, dört dörtlük bir babadır. Her şeyi bizden önce düşünür bizim hata yapmamıza fırsat verecek zemini bırakmaz. Evimizde haftada bir gün belgesel tadında toplantılarımız olur. Çocuklarımızla birlikte oturup her şeyi konuşuruz. Çocuklarla oturup öğütler verir, bu doğrudur bu yanlıştır, ben bunları yaşadım sizde bunları yaşamayın anlamında tecrübelerini paylaşır.

Peki, evde son söz kime aittir?

Bizde demokrasi geçerlidir. Bir konuda karar almak gerektiği zaman çocuklarımızla birlikte oylama yaparız ne karar çıktıysa genelde o yapılır. ( Ara sıra darbe olabilir. ) Kararlarımızı ortak almaya özen gösteririz. Ben başkanım evde de başkanım benim dediğim olacak demez. Herkes nasıl mutlu olacaksa o yönde olur.

Sosyal bir insan olması aile yaşantısını nasıl etkiliyor.

Şöyle ki bazen aile içinde; özel günler, ya da sağlık sorunu veya yakınlarımızın davetleri oluyor. İş yoğunluğundan ilgi gösteremiyor. Sürekli akrabalara karşı katılamama sebeplerini izah etmek zorunda kalıyorum. Kendi gelemezse de telefonla ulaşır ya da birini gönderir takip eder yönlendirir, tabii bu konuda ki eksiği ben tamamlıyorum. Ama her adımımızdan karşılıklı haberdar oluruz. Bir yere gidecekse telefon eder beni beklemeyin der. Akşam yemeklerini ailece yemeye özen gösterir. Toplantı ya da başkaca programlar var ise arar akşam yemeği sonrası hemen çıkacağım der bende ona göre hazırlık yaparım. Bir saat de olsa eve uğramaya çalışır. Hafta sonları beraber yürüyüşlerimiz olur. Pazar günlerini özellikle ailesiyle geçirir Hasan Bey. Mesela ilk Dernek Başkanı seçildiğinde Ramazanda otuz gün yalnız sahurda görebildik.

Eşi olarak çalışmalarını destekliyor musunuz?

Tabii zaten evde paylaşırız. Çocuklarımızla da ne yapmak istediğini anlatır attığı her adımda ne düşündüğümüz konusunda fikrimizi alır. Elbette destekliyorum ama bazen kendini fazla yıprattığını da düşünüyorum. Çünkü Hasan Bey başladığı işi sonuna kadar götürür, bitiremeyeceği işe de başlamaz. Herkesin derdini kendi derdinden daha çok önemser ve daha çok üzülür. Çözüm için daha çok çaba sarf eder. Bazen tek başına kaldığı da oluyor bu yüzden yıprandığını düşünüyorum. Ama son dönemde  yönetimde ki arkadaşlarının Hasan Bey'in  yükünü biraz daha hafiflettiğini görüyorum. Bu yüzden memnunuz. Fikirleri ve yapmak istedikleri konusunda her zaman destekliyoruz aile olarak.

Dost Beykoz dersek neler söylersiniz?

Evet. Daha evvel konuştuğumuz gibi Dost Beykoz bugün ulusal gazete seviyesinde bir yayın. Bu manada gerçekten Dost  Beykoz'u tebrik ediyorum. Diğer yerel basın mensubu arkadaşlar alınmasınlar ama Dost Beykoz iyi günümüzde, kötü günümüzde cenazemizde her türlü faaliyetimizde  yanımızda oldu, her faaliyetimize yer verdi. Üzülerek ifade ediyorum ama yerel basında ki bazı arkadaşlar farklı beklentiler içinde bize geldiler, o amaçları karşılık bulmadığı zamanda ya haberi es geçtiler ya da yayınlamadılar. Bu anlamda da objektif basın anlayışını, tarafsız gazetecilik anlamında Dost Beykoz'u kutluyorum.

Hasan Karakaya’nın Beykozlulara mesajı nedir?

Biz her ne kadar yöre dernekçiliği yapıyor olsak bile, bizim derneğimizin adı Beykozlu Giresunlular Derneği. Burada yaşayan 280 bin kişinin ortak paydası Beykozlu olmak. Bizim İl Dernekler Birliği adı altında bir çatımız var. Bu çatı altında Karslısı, Ardahanlısı, Samsunlusu, Giresunlusu, Rizelisi, Trakyalısı da var. Beykoz için ortak projeler üretmeye çalışıyoruz. Beykoz için gelecek oluşturmaya çalışıyoruz.

Yücel Çelikbilek’e teşekkür ediyorum

Beykoz'un birçok problemi var SİT, 2B, Ön Görünüm, işsizlik, imar, gibi meselelerimiz var. Belediye Başkanımız Sayın Yücel Çelikbilek iyi niyetli olarak bu anlamda çalışmalar yapıyor. İmar planlarını iyileştirmeye çalışıyor. Kendisine bu anlamda çok teşekkür ediyoruz. Ama yeterli değil. Hükümetten de yeteri kadar destek almadığını görüyoruz. Biz farklı bir şey istemiyoruz, diğer ilçelere verilen imarlar Beykoz'a da verilsin, Beykoz’da ki sıkışıklık düzelsin Beykoz daha modern bir havaya kavuşsun.

Rantiyeciler ile cefakâr insanlar aynı kefeye konulamaz

Dünyanın en güzel şehri İstanbul, İstanbul'un en güzel ilçesi bizce Beykoz., Beykoz’u gerçekten Beykoz'a yakışır bir şehre dönüştürmemiz gerekiyor. 2B Yasası ile ilgili çekincelerimiz var çok yüksek rayiç bedellerden bahsediliyor. Bunun mutlaka yeniden gözden geçirilip vatandaşın alabileceği düzeye indirilmesi gerekiyor. İşgalci mantığını kabul etmiyorum. Beykoz halkı Bulgaristan’dan ya da Kuzey Irak’tan gelmedi, peşmerge değil. Ben hak sahipleri olarak görüyorum. Bunca yıl bu insanlar Türkiye’ye katma değer yaratan fabrikalarda ömürlerini tüketmişler, çoğu emekli. Rantiyeciler ile bu cefakar insanları aynı kefeye koymak doğrumudur… Ancak Beykozluların da bu manada daha duyarlı olmaları gerekiyor. İlçe, Büyükşehir ve Hükümetin aynı partiden olduğu bu dönemde, eğer çözülmek isteniyorsa bu meselelerin şimdiye kadar çözülmesi gerektiğini düşünüyorum.

Sayın Başkan size ve eşinize Dost Beykoz'u misafir ettiğiniz için tekrar çok teşekkür ediyorum.

Bizde çok teşekkür ediyoruz. Sizin aracılığınızla hem Giresunlu hemşerilerimize, hem de Beykozlu hemşerilerimize selamlarımızı iletiyoruz. Çalışmalarınızda başarılar diliyoruz. 

Dost Beykoz / Özel Röportaj

Onur'un babası Sabah'a konuştu
Önceki Onur'un babası Sabah'a konuştu
Kırmızı Beykoz
Sonraki Kırmızı Beykoz
Yorumlar (0 Yorum)

Bu içeriğe yorum yapılmadı, yorum yapmak ister misin?

Yorum Yaz