Prof. Dr. Faruk ŞEN
  • 05/06/2016 Son günceleme: 05/06/2016 16:06
  • 6.311

Almanya’ da 2000’li yıllarda artan ırkçılık, İslamofobi, işsizlik ve büyük ölçüde genç Türklerin geri dönüşünü de beraberinde getirmişti.

TAVAK Vakfı olarak, Ankara’da Yurtiçi Türkler ve Akraba Topluluklarına yaptığımız araştırmada; 253 bin 2006-2012 yılları arasında Türkiye’ye dönen genç ve başarılı Türklerin, Türkiye için çok büyük bir kazanç olacağını dile getirmiş ve sıkıntılarını da ilginç bir raporla hazırlamıştı. Bu raporu Türkiye’de ki yetkililere başta bunu yaptıran başkanlık olarak kamuoyuna sunduk. Fakat herhalde Türkiye bu kadar sorunu arasında ülkemize geri dönen Almanyalı Türklere zaman ayıramadı.

Büyük ümitlerle Türkiye’ye gelen bu insanlarımız 2015 yılının ortalarından itibaren tekrar Almanya’ya geri dönmeye başladılar. Bunun nedenlerini şöyle sıralayabiliriz:

Neden tekrar geri dönüyorlar?

Türkiye’ de ki ekonomide bozulma süreci, işsizliğin Türkiye’ de de artması, bu gelen insanların ümitlerini söndürdü.

Özellikle İstanbul, Avrupa’ nın birçok kentine göre çok daha pahalı bir bölge. Burada insanlar bu pahalılıkla başa çıkamıyorlar. Düşünün Almanya’da ayıldızlı bir restoranda içkisi içinde her şeyi 60 Euro’ya yenirken, Türkiye’ de İstanbul’un kazık atan restoranlarında bu para 100 Euro’nun üzerine çıkıyor.

Çocuklu olan aileler çocuklarının eğitimi konusunda zorluk çekiyorlar. Avrupa’ da birkaç önemli ülke haricinde eğitim bedavayken, maalesef Türkiye’ de çocuk yuvalarından tutun, üniversitelere kadar korkunç paralar alınıyor. Fırsat eşitliği bu şekilde yerine gelmiyor.

Birçok Türk, Almanya’da ki sağlık sigortalarını iptal ettiler ve Türkiye’ de yine sağlık sigortası yaptıramayan insanlar hastanelerinin pahalılığı karşılığında geri adım atıyorlar.

Tüm bunlara baktığımız zaman bir yenilgi içine giren insanlarımızın Almanya’dan Türkiye’ ye ümitlerle geldiğini, bizim tespitlerimize göre buradan eğer ümitlerini keserlerse en akılcı olayın İsviçre, ABD, Avustralya ve Kanada gibi ülkelerde olduğundan hareket ediyorduk fakat burada da şansları bulunmayan bu insanlar şimdi ciddi bir şekilde Almanya’ ya geri dönüyorlar.

Sahip çıkamadık

 

Biz bu ülkemize dönen insanlara maalesef yeteri kadar sahip çıkamadık. Bunların bilgi ve deneyimlerinden yararlanamadık.

Türkiye’ye gelen bu kişiler özellikle 20-40 yaşları arasında özellikle akademik kariyer yapmış olan doktor, mühendis, avukat gibi branşlarda çalışıyorlardı. Türkiye’ye bu kişiler yepyeni bir soluk getirebilirlerdi. Almanya’ da sendikal ve politik bilinç alan insanların, Türkiye’de de sendikal ve politik gelişmelere de katkıda bulunabilirlerdi.

Türkiye’de sendikaların neredeyse yok denecek kadar azalması, Türk politikasının bu kişilere şans vermemesi, bu insanlara tekrar geriye itti.

Avrupalı Türkler güç durumda

Avrupa’ da sayıları 5 milyon 400 bini bulan, 3 milyon 100 binini Almanya’ da yaşadığı bu kitlemiz maalesef 60’lı yıllardan beri geri dönmek için çok çaba göstermelerine rağmen, her zaman sukutu hayale uğradılar.

İlk olarak bireysel yatırımları başarısızlığa sebep olan, ondan sonra işçi şirketleri kurup Türkiye’ ye kalkınma hamlesi yaptıracakken gerek Türk hükümetlerinin o zaman bu olaya fazla ilgi göstermemesi Alman hükümetini de yanlış yönlendirmesi nedeniyle battı veya başka yerlere geçti.

Suriyeli Mülteciler kadar sahip çıkamadık

Daha sonra bankerler ve İslami sermaye tarafından sömürülen bu insanlarımızın, şimdi genç kitlesi geri döndükten sonra böyle bir olayla karşı karşıya kalıyor. Bu da hakikaten üzücü bir gelişme.

Türkiye maalesef ülkeye gelen 2 milyon 800 bin mülteciye sahip çıktığı kadar, Almanya’ da ve Avrupa’ da yaşayan insanlarımıza ve onların geri dönenlerine sahip çıkamıyor.

Yazarın Yazıları