Fuat Konya'dan 'Benim Paşabahçem'

  • 0
  • 16419

Halen Antalya’da yaşamakta olan bir Beykoz, Paşabahçe sevdalısı Fuat Konya Paşabahçe Mahallesi'ni tanıtan bir kitap yayınladı.

Bugüne kadar Beykoz hakkında, Beykoz’un semtleri hakkında bazı kitaplar yayınlandı. Halen Antalya’da yaşamakta olan bir Beykoz, Paşabahçe sevdalısı Fuat Konya’da Paşabahçe semtini tanıtan bir kitap yayınladı. “Benim Paşabahçem” adlı çalışma geçtiğimiz günlerde okuyucular ile buluştu. Antalya’da yaşamakta iken Beykoz ile irtibatını hiçbir zaman kesmeyen, ilçenin yerel medya web sitelerini, Facebook adreslerinden yansıyanları özlemle, hasretle takip etmekte olan 1944 Paşabahçe doğumlu Fuat Konya yapmış olduğu çalışmaları, araştırma-inceleme ve yaşadıklarını derlediği “Benim Paşabahçem” kitabı ile bu semte olan vefa duygusunu da göstermiş durumda.

Dost Beykoz’a kitap hakkında düşüncelerini aktaran Fuat Konya, büyük bir titizlikle ortaya çıkan kitap çalışmasının basım aşamasına geldiği anda kitabı sponsorlar desteği ile ücretsiz dağıtma düşüncesinde olduğunu hatırlatarak, “Bu düşüncem doğrultusunda müracaat ettiğim İş Bankası Kültür Yayınları, Paşabahçe Cam Fabrikası ve Beykoz Belediyesinden olumlu yanıt alamamak beni üzdü. Bu sebeple kitabın dağıtımını basım masrafları için 5 lira gibi cüzi bir rakamda tuttuk. Umarım Paşabahçeliler kitabıma, birçok anının, yaşananların, insanların, eski Paşabahçe’den yansımaların yer aldığı kitaplarına sahip çıkacaktır” diye konuştu.

Paşabahçe doğumlu olan yazar balıkçılık ve buz bayiliği yapan Halit Reis’in en küçük çocuğu. Paşabahçe İlkokulu, Beykoz Ortaokulu ve Haydarpaşa Lisesini bitirdi… İş Bankası Burdur-Bucak Şubesi Müdürü iken 1991 yılında emekli oldu. Hayatındaki büyük hedeflerinden birisi de canı kadar sevdiği Paşabahçe hakkında bir kitap yazmak idi. Dilerseniz bundan sonra sözü Fuat Konya’nın kitabın önsözü olarak yazdığı satırlardan aktaralım;

Bu kitabı yazmamın başlıca sebebi; “Bu güne kadar Paşabahçe hakkında bir kitabın yazılmamış olması ve bu güzel semt hakkında Beykoz Belediyesinin internette yayınlanan küçük bir tanıtımının dışında genel hatlarıyla Paşabahçe’yi anlatan tanıtım kitabının bulunmamasıdır. Kitabı yazmaya 1998 yılında başladım ve devamlı araştırma yaptım. Bu araştırmalar gerek internet kanallarından gerekse muhitteki çalışmalardan, Paşabahçe’yi bilenlerden edindiğim bilgilerle bu günlere kadar geldi.”

Kitaba “Benim Paşabahçem” dememin nedenine gelince; “Yaşadığım yıllardaki Paşabahçe çok güzel bir yerdi, diyebilirim ki semt bir Üniversite gibiydi. Halk çeşitli kültürlerden, çeşitli yörelerden gelen insanlar topluluğundan meydana geliyordu. Kimsenin kimseye tahakkümü söz konusu değildi. Hoşgörü kuralları içerisinde bu halk yıllarca saraylısı, asilzadesi, Rum’u, Yahudi’si, Ermeni’si, Balkan Muhaciri, Karadenizlisi beraber yaşamışlardır. Ancak 1950’li yıllardan sonra gelen göçlerle nüfus kalabalıklaşmış ve o eski uyum süreci de bozulmaya başladı. 6-7 Eylül hadiselerinden sonra garimüslimlerin burayı terk etmesi ile semt iyice bozuldu, eski ahengini kaybetti. Benim gibi birçok Paşabahçeli sevdiği Paşabahçe’sini terk etmiş ama buna rağmen içindeki Paşabahçe sevgisini bir türlü atamamıştır. Bu sebepledir ki yaşadığım ve özlemini her an çektiğim o yıllardaki Paşabahçe’yi anlatmak istedim.  Ve bunun için kitabımın adına Benim Paşabahçe’m dedim.”

Kanımca bu kitabı okuyan her Paşabahçeli de bundan sonra “Benim Paşabahçe’m diyecektir.”

Fuat Konya’nın 256 sayfalık “Benim Paşabahçem” adlı kitabında semte ait birçok ayrıntı yansıtılmış. Bazılarını başlıklar halinde aktarırsak; Paşabahçe’nin tarihi ve Coğrafi yapısı, Paşabahçe’de Balıkçılık, Hastaneler, Paşabahçe tarihinde yaşanan olaylar, Köşkler ve Yalılar, Camiler ve çeşmeler, Paşabahçe’de sosyal yaşam, Mesire yerleri, Paşabahçe’de okullar, Paşabahçe Cam Fabrikası, Paşabahçe’de iz bırakanlar, Paşabahçe’nin şöhretli şahsiyetleri, Paşabahçe’de lakapları ile anılanlar, Paşabahçe Spor Kulübü, Osmanlı Arşivlerinde Paşabahçe…

Kitabı temin etmek isteyenler 0532 317 95 42 numaradan Fuat Konya'ya ulaşabilirler.

Mühendis yasak aşkı için intihar etti
Önceki Mühendis yasak aşkı için intihar etti
Bakan Yardımcısından Beykoz Başsavcılığına ziyaret
Sonraki Bakan Yardımcısından Beykoz Başsavcılığına ziyaret