Beykoz Kurban Kent’te 28 Ağustos’ta satışlar başlıyor

  • 0
  • 12795
Beykoz Kurban Kent’te 28 Ağustos’ta satışlar başlıyor
Beykoz Kurban Kent’te 28 Ağustos’ta satışlar başlıyor
Beykoz Kurban Kent’te 28 Ağustos’ta satışlar başlıyor
Beykoz Kurban Kent’te 28 Ağustos’ta satışlar başlıyor
Beykoz Kurban Kent’te 28 Ağustos’ta satışlar başlıyor
Beykoz Kurban Kent’te 28 Ağustos’ta satışlar başlıyor
Beykoz Kurban Kent’te 28 Ağustos’ta satışlar başlıyor
Beykoz Kurban Kent’te 28 Ağustos’ta satışlar başlıyor
Beykoz Kurban Kent’te 28 Ağustos’ta satışlar başlıyor
Beykoz Kurban Kent’te 28 Ağustos’ta satışlar başlıyor
Beykoz Kurban Kent’te 28 Ağustos’ta satışlar başlıyor
Beykoz Kurban Kent’te 28 Ağustos’ta satışlar başlıyor
Beykoz Kurban Kent’te 28 Ağustos’ta satışlar başlıyor
Beykoz Kurban Kent’te 28 Ağustos’ta satışlar başlıyor

Beykoz Belediye Başkan Yardımcı Hanefi Dilmaç, her yıl Beykoz’un adını ülke gündemine taşıyan Kurban Kent’in bu yılda kalitesinden ödün vermeyeceğini söyledi.

Son 7 yıldır Çavuşbaşı’nda Kurban Kent’i kuruluş organizasyonunu yaparak, Beykoz’a ivme kazandıran Beykoz Belediye Başkan Yardımcısı Hanefi Dilmaç, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi Dost Beykoz’un sorularını yanıtladı.

40 çadırla başlamıştı, 165 çadıra çıktı…  

Beykoz Kurban Kent’in ilk etapta, 35-40 çadırla kurulduğunu, ilerleyen yıllarda bu sayının 165’e çıktığını söyleyen Dilmaç, başlangıçta hayvan tüccarlarına sadece yer gösterimi yaptıklarını fakat gelinen nokta da Kurban Kent’in ülke çapında bir projeye dönüştüğünü söyledi.

Halı hazırda ihale yöntemiyle Kurban Kent’i Beykozluların hizmetine sunduklarını ifade eden Dilmaç, “alan standart olduğu için yaklaşık 165 çadır kuruluyor. Arazi toplamda 16 dönüm. Özellikle son 4 yıldır. Kurban kent’i kalite değeri yüksek, Türkiye standartlarının üzerinde bir merkez olarak düzenliyoruz.” dedi.

Yücel Başkanımız ekip ruhuna önem veriyor

Belediye Başkanımız Yücel Bey ekip ruhuna son derece önem veriyor. Bizde onun öne çıkarmaya çalıştığı bu ruha uygun projeler üretmeye gayret ediyoruz… Halkımız; kurban pazarı, hayvan pazarı gibi adlandırmalar yapardı. Biz öncelikle bu söylemi daha modernize ettik ve buda halkımızdan karşılık gördü.

Hayvan pazarı değil… KURBAN KENT

Kurban Kent’te her şeyi Beykoz Belediyesi olarak biz başlattık. Mesela çadırları tamamen biz kuruyoruz.  Çadırların içerisine 24 tane hayvan sığıyor. Her çadırın içerisinde çobanın yatabileceği bir ranzası, hayvanların beslenme ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri fiziksel donanımlar var.

Günde üç sefer ahırlar komple temizleniyor. Kurban alanına girildiği zaman ortalıkta hayvan pisliği gözükmediği gibi, insanların rahatça dolaşabildiği, kurbanlarını en iyi şekilde seçebilecekleri bir ortam oluşturuluyor.

Bizim için en önemlisi Kurbanın dini bir ibadet olmasıdır

Fiziki ve imkân bakımından Türkiye’de en iyi Kurban Kent’in Beykoz’da, belediyemiz tarafından kurulduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Bizim için çok daha önemli olan bunun bir dini ibadet olmasıdır. İnsanlarımızın bu ibadetlerini yerine getirebilmeleri için elimizden geleni yapıyoruz.

Dini kurallardan asla taviz yok…

Maalesef bundan 5 yıl kadar önce veterinerlerimizin yapmış olduğu araştırma sonucunda, yaklaşık olarak burada satılan hayvanların yüzde 50'sinin kurban olamayacağını tespit etmiştik. Hal böyle olunca son beş yıldır bu konuyu mücadele edilmesi gereken durumlar içerisine aldık.

İlk aşamada, hayvan tüccarlarını ikaz etmeye başladık. Kurban olmayan hayvanların getirilmemesiyle ilgili onları bilgilendirdik.  Daha sonra Kurban olamayacak hayvanların olduğu çadırlara kırmızı renkte çarpı işareti koyarak, vatandaşları, bu çadırda kurban olamayacak hayvan satıldığını ve dikkatli olması gerektiği konusunda uyardık.  Ona rağmen bir sonraki yıl yaklaşık yüzde otuz oranında kurban olmayacak hayvan geldi. Dini kurallara uymayan hayvanları getirip burada satmaya çalışanları kırmızı listeye aldık. O listede olan hiç kimseyi pazara sokmadık. Bir sonraki yıl tüm işlemlere rağmen yüzde 30 kurban olamayacak hayvan geldi… Bu kez karantina çadırları oluşturduk. Kurban olamayacak hayvanları o karantina çadırlarına aldık.

Bu uygulamayı geçen yıl bizzat yaptık. Tüm uyarılara ve cezai müeyyidelere rağmen 25 tane kurban olamayacak hayvan getirildi. Onları karantina çadırlarına aldık ve satılmalarına izin vermedik.

Beykoz Kurban Kent’te her yıl 4000-4500 civarında büyük baş hayvan getiriliyor. Ve geçen yıl bu getirilen hayvanların hepsi satıldı.

Hassasiyetlerimiz ve kararlılığımız Beykoz Kurban Kent’i zirveye taşıdı.

Beykoz Kurban Kent’e, kurban olmayan hayvan yok… Onun için Beykoz Kurban Kent’e her geçen yıl ilgi artıyor… Bizim Kurban Kent’e gelen hayvan tüccarları bütün hayvanlarını satar, Beykoz’dan öyle giderler. Eğer hayvanlar kurban olma kriterlerini taşıyorsa, asla geriye hayvan götürmezler. Kesinlikle satılır.

Beykoz’da bir lira daha pahalıdır…

Beykoz Kurban Kent’te genel koşullardan bir veya bir buçuk lira daha pahalı satılır kurbanlar… Ona rağmen Beykoz Kurban Kent’in tercih edilmesi bize duyulan güveninde bir göstergesidir. Biz burada esas manada İslami kriterleri öne alıyor ve ona göre hizmet veriyoruz.

Tüccarlara taahhütname imzalatıyoruz

Bizim Beykoz’da başlattığımız iki uygulamaya Diyanet İşleri Başkanlığı, bu yıl yayınladığı Kurban Kesim yönetmeliğinde yer verdi. Biz Beykoz Kurban Kent’e hayvan getirecek olan tüccarlara, kurban edilemeyecek hayvan getirmeyeceğine dair taahhütname imzalatıyoruz. O taahhütnameye rağmen, kurban edilemeyecek hayvan getirilirse ceza-i işlem uyguluyoruz.

Vatandaşa servis hizmeti

Kurban Kent biraz şehir merkezinin dışında kaldığı için mahallelerimizden sürekli araçlar kaldırıyoruz. Saatleri belli, belediye olarak, dışarıdan kiraladığımız ya da kendi araçlarımızla vatandaşlarımızı Kurban Kent’e taşıyoruz. Bu uygulamamız trafiğinin oluşmamasına da ciddi oranda katkı sağlıyor.

Eskiden TV’lerde kan gölleri izliyorduk…

Önceden Kurban Bayramları’nda istemediğimiz görüntüler oluşurdu. Kaçan kurbanların peşinde koşan insanlar ilkel yollarla bu hayvanları yakalamaya çalışıyorlardı. Artık biz Beykoz olarak o dönemleri geride bıraktık. Böyle sıkıntılar yaşamamak adına hayvan yakalama timleri oluşturduk.

Araç içinde hazır bekleyen beş kişilik ekibimiz, Tarım İlçe Müdürlüğümüzün müsaadesi doğrultusunda hayvanın kilosuna göre uyuşturucu iğne atarak, hayvanı sakinleştiriyor.

Çadır fiyatları nasıl belirleniyor?

Fiyatlar piyasadaki şartlara ve verilen hizmet göz önünde bulundurularak belirleniyor. Bizim belirlediğimiz fiyatlar bazılarına göre çok yüksek bazılarına göre verilen hizmete göre çok düşük.

Ona rağmen Türkiye'nin birçok yerinden dostlarımız arıyor. Birçok insan pazardan yer almak istiyor. Biz 165 çadır sahibini belirlerken, özel bir arayış içine girmiyoruz. Sadece önceliğimiz buradaki esnafın Beykozlu olmasıdır. Diğer şekilde, koymuş olduğumuz kurallar doğrultusunda satış yapabilen, geçen yıl yasak koyduğumuz 14 çadır hariç, herkese Kurban Kent açıktır.

Çadırlarda satılan kurbanlar için belediyenin fiyat konusunda her hangi bir müdahili olmaz. Serbest piyasa olduğu için bu boyutla ilgilenmiyoruz. Fakat Kurban Kent’e büyük bir kantar koyduk. Açıklanan kilo başı fiyata göre yapılan tartıdan sonra rakam daha rahat belirlenebiliyor.

28 Ağustos'ta kurbanlar İstanbul'a giriş yapacaklar.

Bu tarihe kadar biz pazar yerimizi oluşturacağız. Belirlenen tarihten önce asla kurban almayacağız. Bazı esnaflar erken çıkıp geliyorlar, buralarda çok büyük sıkıntılar çekiyorlar... Valiliğin belirlemiş olduğu 28 Ağustos tarihinden önce kurban girişi kesinlikle yasak.

Kesim sırasında müftülük görevlileri var.

Daha önceki yıllarda olduğu gibi müftülük, kesim esnasında her konteynırın başına bir imam görevlendiriyor. Hem tekbirleri getirme anlamında, hem de İslami şartlara uygun kesimlerin yapılması anlamında… Son 4 yıldır bunu yapıyoruz.

Deri bağışlarıyla ilgili sıkıntılar

Kurban gündeme geldiği zaman derilerle ilgili de sıkıntılar oluşuyor. Dernekler, vakıflar geliyor, bağış istiyor ve burada bir kargaşa oluyor. Kurban sahibi zaman zaman taciz ediliyor. Bu sene bu konuyla ilgili de bir ekip oluşturduk.

Vatandaş kesim için kayıt yaptırırken, kurban derisini bağışlayıp bağışlamayacağını orada kayıt altına aldıracak. Dolayısıyla daha sonra vatandaşa, bağış konusunda kimse baskı yapamayacak. Bu kayıt işlemlerini de bu yıl Beykoz Belediyesi’nin elemanları yapacaklar.

28 Ağustos'tan itibaren çorba ikramı Belediyeden...

Beykoz Belediyesi olarak 28 Ağustos'tan itibaren Kurban Bayramı bitene kadar vatandaşlara ve orada bulunan hayvan tüccarlarına, Belediye Başkanımız Yücel Çelikbilek’in ikramı olarak günde 3 öğün çorba ikramı yapacağız.

Daha önceden, hayvanların ve Beykoz Kurban Kent’in kalitesini ortaya koymak bakımından kurban hayvanlarına güzellik yarışması yapıyorduk. Bu yıl 15 Temmuz FETÖ teşebbüsü nedeniyle bu programı yapmayacağız. Kurban Kent’te 2500 kişilik bir mevlit programı organize etmeyi planlıyoruz

Çadır fiyatları bu yıl 9 bin TL

Çadırlardan geçen sene 8 bin lira alındı. Bu sene bu rakamı 9 bin lira olarak belirledik. Piyasa da et fiyatları yüzde 15-20 arasında zamlandı. Bunun da biz yüzde 10 olarak yansıttık.

Beykoz İlçe Tarım Müdür Vekili Murat Ekinci

Beykoz İlçe Tarım Müdürlüğü olarak Kurban Kent’e sıkı denetim uyguladıklarını, hijyenik kuralların ve sağlık açısından gerekli tedbirlerin kendileri tarafından alındığını söyleyen Murat Ekinci, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Tarım Bakanlığı’nda gelen heyetlerle toplantılar yaptıklarını söyledi.

Beykoz Kurban Kent’te uygulamaya koydukları iki hususun Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından bu yılkı yönetmeliğe yazıldığını ve Türkiye genelinde uygulanacağını söyleyen Ekinci, bakanlık yetkililerinin bu anlamda kendilerine teşekkür ettiğini söyledi.

Veteriner Hekim Turgut Özdemir:

Beykoz Belediyesi Veteriner Hekimi Turgut Özdemir’de, “Beykoz Kurban Kent’ten hayvan alacak olan vatandaşların hiçbir tereddüdü olmasın, biz gerekli kontrolleri en ince ayrıntısına kadar yapıyoruz” dedi.

Özdemir, 28 Ağustos Pazar günü, İlçe tarım Müdürlüğü’nden bir kişi, bir veteriner hekim ve Beykoz Belediyesi Başkan Danışmanı Nazım Keskin’den oluşan ekiple denetimlere başlayacaklarını ifade ederek, “Beykoz Kurban Kent’e bu yıl, 1000-1500 küçükbaş ve 4500 - 5000 arasında da büyük baş hayvan geleceğini düşünüyoruz… 28 Ağustos Pazar günü gelmeye başlayacak olan hayvanları önce çadırlarına indiriyoruz… Ondan sonra tek tek hepsini kontrol ediyoruz.” cümlelerine yer verdi.

“Hayvanların; hangi ilden veya ilçeden geldiği, hangi tarım müdürlüğünden sağlık raporu aldığı ve pasaportu olup olmadığı kontrol ediliyor. Her hayvanın kurban olabilmesi için 2 yaşını doldurmuş olma koşulu var. Prosedürü eksik olan hayvan kaçak pozisyonundadır.” diye konuşan Özdemir, “Eğer bir evrakı eksikse yine satılmasına izin verilmiyor. Git tamamla gel, diye bir şey yok…” dedi.

Haber Merkezi

Hocaefendi’yi Kavacık’taki külliyeye hapsetti
Önceki Hocaefendi’yi Kavacık’taki külliyeye hapsetti
Beykoz Riva'daki film platosunda yangın çıktı
Sonraki Beykoz Riva'daki film platosunda yangın çıktı
Yorumlar (0 Yorum)

Bu içeriğe yorum yapılmadı, yorum yapmak ister misin?

Yorum Yaz